Fyrværkeri Tivoli 2015
Foto: Tivoli

Ditte Giese: Afskaf det dødsensfarlige private fyrværkeri til nytår

Bjældestive festgæster og sprængfarligt krudt er en utrolig dårlig kombination. Så hvorfor ikke lave et forbud mod privat fyrværkeri i år? På den måde kan vi skåne hospitalerne for yderligere pres med øjen- og fingerskader.

Jeg nåede en tur i Tivoli i år. Vi blev til lukketid og stod på Plænen, med afstand, sammen med en masse andre mennesker iført mundbind og udbrød ih og åh og næh til det utroligt smukke fyrværkerishow. Det var akkompagneret af ‘Champagnegaloppen’, og mit gamle, nostalgiske københavnerhjerte flød over af skønheden, traditionen og historiens vingesus. Det var ægte magi.

En anden, og mindre køn tradition, er, at danskerne fyrer en masse penge af på en masse krudt til nytår. Jeg synes også, at fyrværkeri er magisk. Og at nytårsaften skal fejres med kapow, glimmer og høj hat. Og måske kunne vi styre det med fyrværkeri, hvis vi var et mere ædrueligt folkefærd. Men herhjemme er nytårsaften for de fleste uløseligt forbundet med en solid promille, høj cigarføring og rigeligt med champagne. Derfor er det dødsens farligt med fyrværkeri ved midnat til nytår.

Hvert år hører vi de grufulde tal fra landets skadestuer om, hvor mange, især unge mænd, der har mistet øjne og fingre i fyrværkeriskader. Og hvert år tænker jeg: Hvorfor er det lovligt? Hvis vi tænker nytårsaften forfra, er det jo helt grotesk, at vi skal springe bange rundt i et ragnarok af raketter, som vælter eller med vilje bliver affyret direkte mod mennesker. Jeg er flere gange i mine yngre år kommet hjem fra fest med åbne kødsår på benene fra fyrværkeri. Så hvorfor gør vi det?

Det er en tradition. Ja. Men traditioner kan ændre sig og opdateres. Der var også engang, hvor man spiste kedelig grød juleaften. Eller gav en konfirmand en tur til luder i gave. Eller røg smøger indendørs. Eller gav en nyfødt et ordentligt klask i røven for ligesom at komme i gang med livet. Der er masser af traditioner, som vi godt kan se ikke er så smarte mere og derfor udfaser. Så måske er tiden kommet til at udfase det private fyrværkeri og overlade raketter og batterier til de profesionelle?

Fyrværkeri forurener, det er dyrt, det er farligt, og det skræmmer mennesker og dyr. Der er nemlig masser af folk, der slet ikke tør gå udenfor til nytår af frygt for vildfarent krudt.

Som et nyt borgerforslag skriver:

“Fyrværkeri har ingen nytteværdi. Kun skadelige konsekvenser for miljø, klima, dyr og mennesker. Derfor bør fyrværkeri udelukkende håndteres af certificerede fyrværkerimestre og ikke til privat brug af og for amatører”.

Flere steder i Europa er man ved at udfase nytårsfyrværkeriet, også herhjemme er debatten der hvert år, hvor staten prøver at begrænse perioden, hvor man kan købe fyrværkeri og må affyre det. Især i år, med et i forvejen belastet sygehusvæsen, ville det give mening at forbyde salg til private. Tænk på alle de fyrværkeriskader vi kan undgå. Sidste år var 226 danskere på skadestuen med nytårsskader. Man kunne i stedet lave fyrværkeri-zoner eller få profesionelle til at lave flotte shows i kommunerne, som man trygt kunne glæde sig over skønheden i.

I øvrigt bliver meget af vores fyrværkeri fremstillet i Kina, ofte af børnearbejdere, og krudtet bliver så efterfølgende transporteret verden rundt til kunderne. Sikke et klimaaftryk, både miljømæssigt og menneskeligt! Dertil kommer oprydningen af de mange raketter, der jo sjovt nok dratter ned igen efter affyring og skal samles op af nogen.

Jeg forstår til fulde manges vægelsind. Jeg synes også, at fyrværkeri er smukt og magisk, og jeg kan sagtens se det generøse i at ville skabe en gnistrende oplyst nattehimmel her midt i den mørke vinter. Men lad os tænke nyt og genoverveje en af vores mest hasarderede, fordrukne og farlige traditioner.


Du har netop læst en klumme fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics