Hund
Foto: Charles Deluvio / Unsplash

Din hund er dårlig for miljøet – det er din kat også: Veganerhunde bliver det næste nye

Nu skal det være slut med at kaste en pølse til Fido og servere dåsemad med kylling for din kat. Når mennesker kan klare sig uden kød, kan kæledyr også. Bønner og kunstigt udviklede mus er en del af de firbenedes nye kostplan.

Det slider på jordens ressourcer, at mennesker holder en gigantisk kvægindustri i gang for at kunne lægge bøf på vores tallerkener. Det samme gælder for hunde- og kattefoder, der næsten altid er kødbaseret eller som minimum indeholder benmel og restprodukter fra kødindustrien.

I bevægelsen mod en mere bæredygtig livsstil skærer flere og flere mennesker i disse år ned på kød i kosten, og mange går en tand videre og vælger helt at afholde sig fra animalske produkter. Antallet af danskere, der lever helt eller delvist vegetarisk, er fordoblet siden 2010. Og nu er turen kommet til vores kæledyr, skriver Huffington Post.

Myron Lyskanycz, direktør for det amerikanske firma HALO, der har specialiseret sig i vegansk hunde- og kattemad, mener, at tendensen med de veganske kæledyr vil vinde indpas helt af sig selv.

”Det er helt uundgåeligt: Efterhånden som flere og flere mennesker går bort fra at spise kød, vil de indse, at samme diæt er passende for deres hunde og katte,” forudsiger den grønne foderproducent.

Hans håb er især at nå ud med sine produkter til de hunde, der lever i USA i dag og hovedsageligt spiser dyrefoder med kød i. Det drejer sig om 70 millioner firbenede kæledyr, og den mængde kød, de sætter til livs, er betragtelig: Samlede man alle Amerikas hunde, katte og øvrige kæledyr på en ø, ville øens befolkning komme på en femteplads over verdens mest kødædende nationer efter Rusland, Brasilien, Menneske-USA og Kina.

En hund er ikke en ulv
Mange kæledyrsejere vender sikkert øjne ved tanken om at få hunde og katte til at æde salat, men ideen om veganerkæledyr er måske ikke så langt ude, som den lyder. I hvert fald ikke for kæledyrets vedkommende. Et svensk studie viser, at hunde er fem gange bedre til at nedbryde stivelse end f. eks ulve – så en plantebaseret kost bestående af korn, kartofler og bønner er ikke helt dum. Hunde har nemlig nogle af de samme enzymer i maven som kaniner og køer.

Duften af kødprodukter vil formentlig altid være forførende for hunde, fastslår studiet, men den kost, som dyret vænnes til at spise fra hvalp, vil have stor indflydelse på, hvor kræsen dyret bliver som voksen hund.

Katte er komplicerede
Lidt sværere er det at få en kat til at gå over til grøn og bæredygtig kost. I modsætning til hunde, der fra naturens siden spiser både kød og grøntsager, er katte nemlig temmelig ensporede og ikke disponeret for at æde noget som helst andet end andre dyr.

Et californisk firma ved navn Wild Earth forsøger dog at løse problemet ved at satse på svampe – og bæredygtige proteiner i form af andet kød end slagtekød til kattene. De regner med at kunne begynde at sælge dyrefoder med laboratorieudviklet kød i 2020. En variant med musekød til katte er allerede udviklet.

Footer graphics