WifI glødepære
PR-foto

Techskribenten guider: Det er højsæson for gadget-lanceringer – her er et skarpt udvalg

Elbil, LED-glødepærer med bluetooth eller ny telefon? Det er højsæson for lancering af nye dimser.

Julen er som bekendt børnenes fest. Men det er bestemt også elektronikproducenternes. Derfor gør firmaerne i løbet af efteråret klar til den kollektion, der skal sikre sorte tal på bundlinjen i årsregnskabet.

Her er en håndfuld spritnye, strømslugende produkter, som de håber, at du kaster i indkøbskurven de kommende måneder — og som måske kan gøre dit liv lige en tand nemmere.

1. Ny Volkswagen indvarsler 2020 som et elbils-år

Kan man kalde en bil for en gadget? Det tillader jeg mig i hvert fald her. Dagen inden Apple denne uge afholdt årets største produkt-event, havde Volkswagen gjort det samme.

Den tyske bilproducent har i sin iver efter at få folk til at glemme “diesel-gate” kastet sig over et ambitiøst projekt med udrulning af en lang række elbiler de kommende år. Mandag aften løftede de så sløret for firmaets første unikke elbil, som har fået navnet ID3.

Den ligner lidt en moderne udgave af en klassisk Golf, og det gør introprisen på 279.990 kroner også.

At en bil kører på strøm og batteri, gør den jo ikke partout til en gadget. Men når man kan få et AR-display, der projicerer vejvisningen op på forruden, så du fysisk kan se, hvilken vejbane du skal lægge dig i, plus en indbygget digital assistent der gør det muligt at stemmestyre flere af bilens funktioner, så er vi lidt derhenne af.

ID3 kommer først på gaden næste år, og der er allerede venteliste til at få fingre i verdens nok første bil, der har et play-tegn på speederen og et pause-tegn på bremsen. Nogle gange ville man elske at være fluen på væggen hos marketingsafdelingen…

2. Samsung først med det nye — hvis det virker

Hvis man er på udkig efter noget nyt, og noget der skiller sig ud fra mængden, så er Samsung ofte din ven.

I foråret var sydkoreanerne klar til at lancere firmaets første foldbare telefon — Galaxy Fold — hvor skærmen kan foldes ud til en slags tablet.

De var endda så klar, at de sendte foldetelefonen ud til anmelderne, umiddelbart inden den ramte de første kunder. Men da flere techanmeldere — uafhængigt af hinanden — havde trukket skærmen i stykker, fordi de troede, at det blot var den normale beskyttende plastik de trak af, valgte Samsung at udsætte lanceringen.

Nu er de så på trapperne med en revideret version, hvor de angiveligt har fikset problemet:

“Det øverste beskyttende lag af skærmen, er blevet forlænget ud over kanten, hvilket tydeliggør, at det er en integreret del af skærmens struktur og ikke ment til at blive fjernet”, oplyser firmaet.

Skide godt design der, Samsung!

Desværre for de danskere, der oprindeligt havde bestilt Galaxy Fold, så kommer den nyreviderede udgave ikke til Danmark i første omgang.

Alligevel skal telefonen med på listen over nye ting, der måske/måske ikke bliver til noget stort i den nærmeste fremtid.

3. Vågn op til solskin i stedet for dit vækkeur

IKEA er for alvor gået all-in på det smarte hjem. Faktisk har det svenske møbelfirma netop oprettet en særlig Home Smart afdeling, som er den største satsning, siden de introducerede børnenes IKEA.

Et af de nyeste produkter, der skal gør hjemmet og livet smartere, er det automatiske rullegardin Fyrtyr.

Det kan ikke bare styres med en fjernbetjening eller med stemmen, men endnu vigtigere så kan det indstilles til at rulle op og ned på det tidspunkt på dagen, du ønsker det. Med andre ord kan du om sommeren forsøge dig med at sløjfe vækkeuret og i stedet vågne til solens bløde stråler (og måske lyden af motoren, der kører rullegardinet op).

Helt ligesom med Samsungs foldetelefon måtte også IKEA udskyde sit automatiserede rullegardin fra den planlagte forårslancering, simpelthen fordi det ikke virkede efter planen. Men nu er det her altså — og så alligevel ikke helt.

Du kan købe det, installere det og styre det med Googles digitale assistent. Men bruger du Apple Homekit eller Amazon Alexa, så må du vente på en opdatering. Men for nu at citere EU’s nye determinerede danske digitale dronning, Margrethe Vestager: “Sådan er det jo”.

Yes, i gadgetland kommer der altid en opdatering. Prisen på Fyrtur starter fra 799 kroner (afhængig af størrelse).

4. Sonos med batteri med bluetooth

Et af de firmaer, som IKEA er begyndt at lege med, er højtalerfirmaet Sonos. Men Sonos har også selv fart på med at sende nye produkter på markedet. Således har det amerikanske firma netop lanceret sin første bluetooth-højtaler, Move.

Den nye højtaler kan både bruges med strømstik og som en almindelig Wi-Fi-forbundet enhed i et klassisk indendørs Sonos-system, men kan samtidig tages med på altanen eller i parken, hvor den kører på batteri.

Desværre koster Move 2.999 kroner, hvilket alligevel er et halvstort skår i glæden.

WifI glødepære

5. WiFi-forbundne glødepærer

Mange folks første introduktion til det smarte hjem har været WiFi-styrede pærer fra Philips Hue.

Selvsamme firma har netop lanceret en ny serie af pærer, der efterligner den klassiske glødetrådspære, selvom de er LED, der som bekendt bruger markant mindre strøm.

De nye fake-glødepærer kommer i tre forskellige varianter og er også udstyret med bluetooth, så du kan styre dem direkte fra telefonen uden at skulle anskaffe en såkaldt bridge, der forbinder pærerne til dit Wi-Fi.

Mellem 150 og 200 kroner er, hvad det koster at blive smart, miljøvenlig og Vesterbro-bar-hip derhjemme på en og samme tid.

6. Ny iPhone? Så skal det være denne her

Nå ja, og så var det jo ugen, hvor der blev præsenteret nye iPhones hos Apple. Danskernes med afstand foretrukne smartphone-mærke er nu er nået til version 11 og har i den dyreste udgave nu fået marketings-efternavnet Pro.

En ganske lille opdatering var alt, det kunne blive til for andet år i træk, hvor længere batteritid og et ekstra kamera, der kan skyde billeder i mørket, er de væsentligste nyheder.

Medmindre du bare vil have det bedste af det bedste, som Apple kan producere, og ikke bekymrer dig om hvad ting koster, så snup den almindelige iPhone 11. Den kan mere end rigeligt til langt de fleste menneskers behov og kan erhverves for lige over 6.000 kroner.

Der er selvfølgelig også muligheden for bare at vente. For elektronik, computere, biler og andre dimser bliver jo altid bedre til næste år.

Footer graphics