Disaster Girl Meme
Det verdensberømte meme Disaster Girl af Zoë Roth. Foto: David Roth

Dette billede er solgt for 500.000 dollars: Forstå hvorfor NFT er den mest hypede internet-valuta lige nu

Internettet er fyldt med historier om NFT og dollars. Men hvad betyder NFT, er det de nye bitcoins, og hvorfor tjener folk så mange penge på dem? Få svarene her.

På det seneste har man kunne læse om mystiske NFT’s, der bliver solgt til ekstravagante priser. Eksempelvis solgte den digitale kunstner Mike Winkelmann, der er bedre kendt som Beeple, en NFT for det svimlende beløb på 69.3 millioner dollars. Altså 69.3 millioner for en JPG-fil. Kunst er dyrt. Digital kunst er rigtig dyrt.

Men det stopper ikke der. Twitter-CEO, Jack Dorsey, har solgt sit første tweet som en NFT for det meget specifikke beløb på 2.915.835,47 dollars.

Seneste har Zoë Roth, der på internettet nok bedre er kendt som ”Disaster Girl”, tjent 500.000 dollars ved at sælge den originale kopi af sit berømte meme som en NFT.

Historien bag Disaster Girl-memet.

Men hvad er en NFT? Er det det nye bitcoins? Eller endnu en måde teknisk kyndige bliver rige på internettet, mens vi andre bare tjekker vores sociale medier?

Hvad er NFT?

NFT står for Non-Fungible Token. Det defineres som en enhed data, der er gemt på en blockchain, som certificerer, at et digitalt aktiv er unikt og ikke kan udskiftes. Vi vender tilbage til blockchains senere, men forestil dig en form for journal.

NFT’s kan så bruges til at repræsentere genstande som billeder, videoer, lyde og andre digitale filer. Det var definitionen, men hvad betyder det så? Lad os se på ordets enkelte dele.

I en økonomisk kontekst taler man om fungibilitet. Det handler om, hvor udskifteligt noget er. Hvis vi tager penge som eksempel. Her kan du erstatte en 100-kroneseddel med to 50’ere, og værdien vil være intakt. Det er altså udskifteligt.

Sådan er det ikke med NFT, da det ikke er fungible. Det er således unikt og kan ikke erstattes. Forestil dig kunstværker som ‘Mona Lisa’ eller ‘Skriget’. De er begge unikke. Du kan ikke erstatte det originale Mona Lisa-værk med en plakat fra en giftshop, fordi værdien er markant lavere.

Når noget er non-fungible, er det altså unikt.

Næste skridt er så token. Generelt set er token et objekt, der repræsenterer noget andet. I den her sammenhæng kan et digitalt token betragtes som et certifikat, der viser ejerskab over et fysisk eller virtuelt aktiv.

Det startede med katte

Lad os tage et eksempel. Når Disaster Girl sælger sit meme for 500.000, er det ikke fordi, køberen pludselig sidder med den originale udgave af memet. Tværtimod. Det er et certifikat, der blandt andre ting viser, at køberen ejer billedet.

Forvirret? Forestil dig en hest. Når du køber en NFT, så er det ikke selve hesten, du køber. Hesten er et andet sted. Du køber papirerne, der viser, hvor hesten kommer fra, hvem der har ejet hesten tidligere samt en oversigt over, hvordan hesten har klaret sig. Det er dybest set en samling informationer, der viser, at du ejer hesten.

Og det er smart. Det er nemlig sådan på internettet, at alt kan kopieres. Et traditionelt maleri er værdifuldt, fordi der kun er det ene værk. Sådan er det sjældent på internettet.

Nu bliver det lidt teknisk, men NFT bruger blockchains teknologi. NFT’s er en del af Ethereum blockchain. Ethereum er en kryptovaluta ligesom eksempelvis Bitcoin. Blockchains er meget bogstaveligt en kæde af blokke.

Sådan ser blockchains ud. Foto: Wikicommons

Blockchains er designet til at gøre det vanskeligt at ændre tidligere transaktioner. Det er en måde at se, når digital ejendom skifter hænder. Man kan se blockchain som en åben distribueret journal, som kan registrere transaktioner mellem to parter på en effektiv og verificerbar måde.

Det, blockchains gør, er således at give køberen bevis på autenticitet og ejerskab, da et netværk af computere har registreret transaktionerne.

Teknologien bag NFT’s har eksisteret siden midten af 10’erne. Det blev mainstream i slutningen af 2017 med CryptoKitties, som er en hjemmeside, hvor man kunne købe og opfostre digitale katte via kryptovaluta.  

Er det bare en stor boble?

Det, at der nu bliver solgt NFT’s, har en række konsekvenser. Positive såvel som negative.

Et positivt aspekt er, at det er et redskab for kunstnere, musikere og lignede til at tjene penge i en digital verden, hvor pengene hurtigt bliver små, når forbrugerne finder gratis løsninger. Nu kan de aktionere deres kunst eller musik som en NFT og tjene penge den vej.

Et andet eksempel er situationen med Disaster Girl. Zoë Roth har hele sit liv følt sig magtesløs over at være et meget brugt meme. Det, at sælge en NFT, var en måde for hende på at tage kontrol over situationen.

Der er selvfølgelig også en række negative konsekvenser.

Et oplagt spørgsmål, som man ofte stiller, når man ser så høje priser, er, om det her bare er en økonomisk boble, der pludselig vil springe. Den førnævnte digitale kunstner, Beeple, der selv har scoret den store gevinst, har sagt til BBC, at han tror, det er en boble.

Men der er også en anden udfordring, der er værd at holde sig for øje, inden man investerer sin opsparring i en NFT. For hvor blockchainen måske er permanent, så er lokationen, hvor objektet, som man nu ejer, befinder sig ikke nødvendigvis. Det vil altså sige, at man i princippet kan have et certifikat, der siger, man ejer noget, som ikke længere eksisterer. Og det er da surt.

Om NFT blot er en boble, der vil sprænge, eller om det her er en vedvarende måde at købe digital kunst på, vil tiden vise. Men nu ved du i hvert fald, hvorfor folk tjener styrtende med penge på internettet igen.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics