Foto: Alison Roman

Alison Roman: Sådan her bør du lave din næste spaghetti bolognese

Den amerikanske madskribent og bestseller-forfatter Alison Roman har netop delt opskriften på sin version af bolognese, og den er nærmest blasfemisk.

Man skal ikke fucke med folk og deres bolognese. Det er en religion og en af de mest lavede (og elskede) aftensmåltider herhjemme. Spørger man italienere fra Bologna, rettens hjemsted, er der kun én måde at lave den ret på, men der selvsagt et hav af forskellige versioner derude.

Den New York-baserede madskribent og all time party chef Alison Roman, der har skrevet fast for The New York Times og været vært på CNN-showet (‘More than) A Cooking Show’, har netop delt opskriften på sin egen bolognese.

Og den er lidt utraditionel.

Hun bruger nemlig hverken gulerødder eller bladselleri, der normalt anses for at være basen i rettens soffrito, som også består af løg.

Til gengæld bruger hun en hel fennikel. Den giver samme sødme og tekstur som gulerødderne og samme grøntsagsfornemmelse som sellerien.

Skræmmende, ikke? Men Alison Roman tager den skridtet videre. I stedet for at kamuflere smagen af fennikel, tilføjer hun yderligere fennikelfrø. En hel del faktisk. Og det lyder jo næsten blasfemisk for puristerne, men efter sigende skulle det gøre retten god.

Foto: Alison Roman

Derudover har Alison Roman fem hovedregler til sin version af bolognese:

  1. Du skal ikke bruge kød, der er alt for fedtfattigt. Det er fra fedtet, alt det lækre kommer fra. Ram gerne 20 %, og bland gris- og oksekød.
  2. Lad ikke retten simre for hurtigt og for hårdt. Det handler om så lav et varme-niveau som muligt, når man skal få kødet smelte sammen med resten af retten og skabe den der cremede emulsion.
  3. Brun kødet nok. Der er så meget smag i bruningen. Gør man det ordentligt, behøver man ikke engang fond.
  4. Lav ikke ballade på grund af fennikel. Det er utraditionel, men “it’s good, trust me”.
  5. Lav en stor portion. Lav mere end du kan spise, og frys det ned. Det er den perfekte gave til folk, der har brug for det.

Der selvfølgelig flere småting at holde for øje – mest essentielt selve simretiden, der skal ramme 2,5 time mindst.

Du kan se alle trinene, og hvordan Alison Roman laver sin bolognese i videoen her under, men med fordel også følge hendes nyhedsbrev på Substack for at få flere tips og tricks til din madlavning.


Find mere om
Footer graphics