Foto: Colourbox

Den vigtigste artikel du skal læse i år: Mand, kend din (kvindes) cyklus

Nu er den her! Manualen til kvindens menstruationscyklus! Når du som mand forstår den (og bruger den aktivt), er du langt foran alle andre mænd.

I 2016 sad jeg i en rundkreds på gulvet i et varmt yogastudie på Bali. Jeg var i gang med en yogauddannelse i yogaterapi. Vi var 28 kvinder og en mand, og nu skulle vi i gang med modulet, som handlede om kvindens menstruationscyklus.

Den eneste mand – Austin fra Australien – lyttede eftertænksomt med. Så rakte han hånden i vejret og sagde:

“​Okay, nu giver det mening. Det var jo derfor, min ekskæreste og jeg havde de vildeste skænderier på det ene tidspunkt – og cirka to uger efter var vi helt forelskede og havde den bedste sex! Jeg anede ikke, at det var på grund af hendes menstruationscyklus…​”

Foto: Colourbox

Han sad helt forundret og kiggede rundt på alle kvinderne i rundkredsen. De smilede og nikkede indforstået, mens lyset gik op for ham.

Og jeg tænkte i det øjeblik: Gad vide, hvor mange mænd, der overhovedet kender til deres kærestes cyklus? Og ved, hvor meget den rent faktisk påvirker deres forhold?

Det har vist sig, at det ikke er særligt mange mænd.

Jo, de fleste kender til ugen lige inden menstruationen. Her skal man ikke sige meget forkert, før hun bryder ud i lys lue. Og at menstruationen er en tid, hvor hun er mere træt og måske oplever smerter.

Men hvad med alle de andre muligheder, der ligger gemt i cyklussen? Kunne det være en fordel som mand at kende lidt mere til, hvordan hun fungerer?

Ja, hvis du spørger mig. I høj grad!

Sexlyst er påvirket af cyklus

Som mand ved du sikkert allerede, at det ikke er altid, at du og din kærestes sexlyst er synkrone. Måske er din større end hendes. Eller måske er hendes større end din.

Men vidste du, at hendes sexlyst ofte topper omkring ægløsning? Ægløsning er cirka midt mellem menstruationerne, og det er her, hun er allermest fertil – det vil sige, at det er nu, hun kan blive gravid. Så naturen har smart nok designet hende sådan, at hun har endnu mere lyst til sex i denne periode.

Det betyder så også, at der er andre dage, hvor hun ikke har lige så høj sexlyst. Og det er okay. Kvinder føler sig ofte presset til, at de skal have samme lyst hver dag – men det er slet ikke sådan, de er designet. Hvis en mand forstår – og rummer det – så giver det hende ro og plads til ikke at føle sig forkert. Og der er ikke noget, som virker som et større afrodisiakum på en kvinde end at føle sig forstået og elsket, som hun er.

Foto: Colourbox

Det betyder ikke, at vi kvinder kun vil have sex omkring ægløsning. For naturen har også designet os unikt, at vi kan have sex på alle tidspunkter af cyklussen (hvorimod de fleste andre pattedyr kun har det omkring ægløsning). Det betyder bare, at hun kan have brug for en anden tilgang på de tidspunkter, hvor sexlysten ikke er lige så høj.

Hvis din kæreste bruger hormonprævention som fx p-piller eller hormonspiral, har hun sandsynligvis ikke nogen cyklus. De virker nemlig i de fleste tilfælde ved at lukke ned for ægløsningen. Hun har muligvis stadig en blødning, men hun vil ikke gå igennem de hormonelle udsving, som cyklussen styrer. Hun kan stadig opleve svingninger og har brug for omsorg og støtte fra dig, men så er det ofte andre faktorer, som påvirker de skift, som eksempelvis kriser på arbejdet eller en dårlig nats søvn. Vær opmærksom på at hormonprævention også kan have bivirkninger som for eksempel at sænke sexlysten og øge risikoen for depression.

Der er også nogle kvinder, der oplever øget sexlyst op til menstruationen – eller under menstruationen. Det er individuelt, så det gælder om at lære din kvinde at kende. Hvornår tager hun initiativ til sex? Hvornår har hun mindre lyst? Det ville ikke overraske mig, hvis du kunne begynde at se et mønster, der passer til hendes cyklus. Og når du kender det mønster, så ved du for eksempel, hvornår du skal planlægge weekendturen med drengene, og hvornår det er tid til at tage hende med på en romantisk weekend.

Træd varsomt som mand

Men hvad med kærligheden? I et langvarigt parforhold vil der uundgåeligt komme konflikter, og det er ofte den samme kernekonflikt, som vender tilbage igen og igen som et spøgelse, man ikke kan slippe af med. Der er dog ét tidspunkt i en kvindes cyklus, hvor jeg ville træde varsomt som mand. Det er ugen op til hendes menstruation. Du kan kalde den ‘pick-a-fight’-ugen, for hendes lunte er kortere, hun er mere følsom og mere usikker på sig selv nu. Kort sagt – hun er næsten selvantændelig.

Omkring dag 21 i cyklussen peaker et hormon kaldet progesteron, som virker beroligende på hende. Men det begynder at falde op mod menstruationen, hvis hun ikke er blevet gravid. Og når vi tager et beroligende hormon væk fra kroppen, så kan det give følelsen af ængstelighed og uro i kroppen. Det er altså ikke hendes skyld eller med vilje, at hun er følsom og tager tingene lidt mere personligt, end hun plejer.

Det er dog vigtigt, at cyklussen ikke bruges som en undskyldning til at opføre sig urimeligt. Så du må gerne minde hende om, hvor hun er i sin cyklus og opfordre hende til at tage sig af sine egne behov. Vær rummelig, men husk også dine egne grænser. Hormonerne kan påvirke og styre hende, men hun bør også bruge sin cyklus til at lære at rumme og elske alle sider af sig selv. Hvis hun har meget svær PMS, kan det dog skyldes en hormonel ubalance, og så vil jeg opfordre hende til at søge hjælp.

Foto: Colourbox

Men mænd har også en cyklus – en dagscyklus, som er styret af testosteron. Testosteronen er højest om morgenen og daler langsomt i løbet af dagen. Det kan for eksempel få ham til at føle, at han har energi og drive om morgenen, og om aftenen er lidt træt og har fokus på at lade op.

Hormonelt set ligner en mand altså sig selv fra dag til dag. Men han er ikke så forudsigelig, som vi går og tror, for testosteron kan blive påvirket af mange ting. Eksempelvis hvilken alder han har, om han er gift eller ej, om han har børn, og om han har set en attraktiv kvinde den dag. Men hvis du tager en given kvinde med en normal menstruationscyklus og finder ud af, hvor hun er i sin cyklus – så kan du ret nemt forudsige, hvordan hun vil have det.

Hvad kan du bruge cyklussen til?

Personligt tror jeg, at vi kunne skabe langt bedre forhold, hvis kønnene begyndte at forstå hinanden lidt bedre. At mænd blev nysgerrige på, hvordan en kvinde forandrer sig i løbet af måneden – og at vi som kvinder ikke prøver at gøre mænd til kvinder og tro, at de forstår, hvordan det er at have en cyklus. Når en mand ryster på hovedet og siger: ​”Kan en cyklus virkelig påvirke dig SÅ meget?”​, så bør vi ikke bebrejde ham det. For hvordan skulle han kunne vide, hvordan det er, hvis han aldrig har oplevet det? Lad os i stedet øve os i at forklare hinanden, hvordan det er at være i vores forskellige kroppe, så vi kan komplimentere hinanden og udnytte hinandens styrker.

Jeg gad godt vide, hvor mange skilsmisser og parforholdsproblemer, der kunne have været undgået eller reduceret, hvis vi turde tale højere om menstruationscyklussen. Den har desværre været et tabu i lang tid og noget, som de færreste har nemt ved at tale om over spisebordet. Det starter altså med, at vi begynder at forstå, hvordan den påvirker os og snakke højt om det med hinanden. Cyklussen kan selvfølgelig ikke forklare alt. Kriser og uforudsete begivenheder i livet kan alle være med til at påvirke vores parforhold. Men cyklussen er en vigtig faktor, som vi ikke taler nok om.

Jeg vil opfordre dig til – mand som kvinde – at se menstruationscyklussen som en skabelon. Hvis der fandtes en manual til kvinder, så er det den her. Det handler ikke om, at du som mand skal underlægge dig en kvindes svingninger. Men hvis du ønsker en gladere partner, som føler sig elsket og giver al sin kærlighed til dig, så er du langt foran andre mænd, hvis du forstår hendes cyklus og designer jeres parforhold efter det.

Foto: Colourbox

GUIDE: Sådan hjælper du din kæreste under hendes cyklus

Menstruationen (ca. dag 1-5):

Spørg hende hvad hun har brug for – chokolade, takeaway eller en dag på sofaen. Hjælp hende især den første og anden dag af sin menstruation, hvor hun er mest påvirket.

Opening (ca. dag 6-11):
Nu begynder hendes humør at stige på grund af hormonet østrogen, så her er det oplagt at kaste jer ud i aktiviteter sammen. Det gælder både ude i verdenen – start til en hobby sammen, tag på picnic eller i tivoli – men også hjemme i soveværelset. Hun har ja-hatten på nu og er mere optimistisk.

Ægløsning (ca. dag 12-15):
Her peaker østrogen- og testosteronhormonerne, og det øger hendes sexlyst og drive. Hun har også nemmere ved at få orgasme, og føler sig mere tiltrækkende – og tiltrukket af mænd. Udnyt det, planlæg en date, gør noget romantisk og flyv med på den lyserøde sky hun sidder på lige nu. ​OBS: Husk at bruge prævention her, hvis I ikke ønsker at blive gravide, da hendes fertilitet peaker nu.

Nesting (ca. dag 16 indtil næste menstruation):
Nød du de vilde tider? Godt, for nu daler østrogen, og progesteron kommer på banen. Det kan gøre hende mere træt, sulten og indadvendt. Giv hende plads og lyt til det, som kommer op – hun er mere sensitiv og vil have brug for din støtte til at rumme de følelsesmæssige storme, hun går igennem. Undgå at gå for meget ind i ømtålelige emner nu, og mind hende om, hvor hun er i sin cyklus (på en omsorgsfuld måde), og foreslå at vente med større beslutninger til efter menstruationen.

Footer graphics