Dak Wichangoens forhold til sommer: ”Destinationen var altid der, vi kunne få den bedste mad. Det handlede aldrig om sightseeing”

Tidligere Michelin-kok Dak Wichangoen er allergisk over for jordbær. Det stopper hende dog ikke i at spise de røde bær sommeren lang. For ligesom med meget andet i hendes liv, handler den varmeste årstid mest om mad.

På en skala fra 1-10, hvor god er du så til at holde ferie?

Mega dårlig! Ha ha.

Svarer det så til en 1’er?

Ja! Jeg skal væk fra Danmark, for at jeg kan have ferie. I mange år har det også været sådan, at restauranten skal være lukket, for at jeg kan holde ferie. Jeg kan ikke klare, at den er semi-åben, alt skal være lukket, og jeg skal så langt væk som muligt.

Hvor er ”så langt væk som muligt”?

Det skal være sådan, at jeg ikke kan tage en cykel og komme derhen. Det skal være udenlandsk, og det skal helst være lidt besværligt at komme derhen.

Er der noget, du ser ekstra meget frem til denne sommer?

Vi skal på køreferie til Italien i 10 dage med et vennepar, som også har en to-årig. Det bliver helt fantastisk, og vi trænger virkelig. Det er i Sydtyrol, men mere ved jeg ikke rigtig. Jeg har bare sagt, at jeg gerne vil på ferie, og så har jeg overladt alt til min kæreste. Jeg vil bare gerne væk, ha ha.

Er du typen, der kobler fra med en god bog, når du er på ferie?

Jeg kan slet ikke koncentrere mig om at læse bøger. Jeg er typen, der sætter en playliste i ørerne, og så kan jeg ligge på en strand i otte timer. Jeg er tanneren med en drink i hånden og musik i ørerne. Jeg er en 90’s girl, så jeg går ofte tilbage og finder gamle ballader, som jeg kan falde i søvn til, hvis ikke jeg lytter til podcasts. Jeg ligger ikke og rocker, jeg ligger og sover. Og hvis jeg lytter til podcasts, så lytter jeg troligt til ’Sara og Monopolet’, ’Hjerteflimmer for voksne’ eller en kokkepodcast, der hedder ’Kok og Kok imellem’.

Foto: Karen Rosetsky

Dak Wichangoen

Dak Wichangoen er kok på Sjette Frederiks Kro i Risskov og tidligere køkkenchef på den daværende Michelin-restaurant Kiin Kiin på Nørrebro

Medvirkede i Vild med dans i 2017 og er nu en del af tv-programmet Masterchefs dommertrio

Bor i Århus med sin forlovede og deres datter Lily på to år

Hvad forbinder du med sommer?

Sommer forbinder jeg med gode råvarer. Jordbær, rabarber, ramsløg. Alt, der er friskt. Jeg spiser altid virkelig mange jordbær, og nok også fordi jeg er lidt halvallergisk overfor dem. Da jeg var lille, havde jeg en tendens til at tænke, at hvis jeg ikke dør af det, så kan jeg blive resistent over for det. Så det er en ting, jeg har.

Hvis nu du skulle servere aftensma…

Grill!!! Jeg ville grille. Jeg har en wok burner, som jeg laver alt i. Jeg elsker at lave mad udenfor, sommer skriger bare efter det, og hvis man har et blus udenfor, så kan man lave alt. Blandt andet også stir fry som i et ægte thailandsk street kitchen.

Hvad drikker du så til?

Vermouth på is. Helt klassisk.

Har du et yndlingssommerminde, der træder tydeligt frem hos dig?

Ja, det har jeg. Min mors magiske have og hendes kæmpe køkkenhave med alt, hvad hjertet begærer, hvor man kan hive grøntsagerne direkte op af jorden og ind i munden. Og hendes drivhus med friske tomater og agurker. Jeg tror, der var to kvadratmeter græsplæne og halvtreds kvadratmeter køkkenhave, så det var forbudt at spille fodbold i haven. Det kunne vi gøre et andet sted.

Jeg er vokset op på landet i Vestjylland mellem Struer og Holstebro. Der ligger en lille by, der hedder Vinderup. Sådan lidt Hjerl Hede-agtigt, og det er lige ved Limfjorden og Vesterhavet, hvor vi også sankede østers og fangede sommersild. Det er indbegrebet af dansk sommer for mig.

Meget af det, du forbinder med sommer, handler om mad?

Ja, men jeg er også vokset op med et kæmpe fokus på mad. Min mor er sindssygt dygtig til at lave mad, og det har altid været fra jord-til-bord. Alting blev dyrket i haven, ligesom kartoflerne blev sat, så vi også havde til om vinteren. Og når vi rejste på ferie, så var det for at spise, og sådan har jeg også haft det som voksen. Inden vi fik vores datter Lily, så var destinationen altid der, vi kunne få den bedste mad, det handlede aldrig om sightseeing. Det var der, hvor vi kunne spise os gennem det hele.

På hvilken ferie har du så spist dit bedste måltid?

På min første ferie med min nuværende kæreste Anders tog vi en one way ticket til Barcelona, og vi endte i Milano. Der lejede vi en bil, og så kørte vi til Como, som jeg ikke vidste, hvad var, men det er et fuldstændig magisk sted. Så hvis man får muligheden, skal man tage til Como.

Der fandt vi en lille bitte restaurant nede ved søen. Det var mega varmt, og man kunne mærke, at det var ved at trække op til uvejr, så alle begyndte at trække indenfor. Men Anders og jeg blev siddende. Så begyndte det at dryppe, men vi blev ved med at sidde ude. Til sidst kom tjeneren og spurgte, om vi ikke nok ville rykke ind, fordi det ville begynde at regne kraftigere, men vi sagde bare ”nej nej, vi er fra Danmark, vi er vant til regn. Det er super lækkert”.

Pludselig åbnede himlen sig, og så sad vi bare der i regnen og spiste. Da det så begyndte at lyne, tænkte vi, at det måske var på tide at droppe stædigheden og rykke ind i den bitte bitte restaurant, hvor alle fra den kæmpestore udeservering var stuvet sammen.

Hvad spiste I?

Vi fik hvid spaghetti med hjertemuslinger med rosévin til. Det var så simpelt og så klassisk italiensk. Så købte vi også en flaske Vermouth, som vi drak, og det hele var bare helt magisk på en måde, som vi slet ikke havde regnet med.

Find mere om
Footer graphics