Bliv bæredygtig til hverdag: Her er 10 ting, du kan købe, som klimaet vil elske dig for

Listen over verdens plastikproblemer er lang. Men selvom EU-parlamentet først forbyder engangsservice, sugerør og vatpinde i 2021, er der en masse, vi selv kan gøre for klimaet allerede i dag.

1. Kaffefiltre

Foto: CoffeeSock

Og om lidt er kaffen klar… Danskerne har en bronzemedalje, når det kommer til kaffedrikning på verdensplan, og det er særligt filterkaffen, som ender i koppen. Derfor er der selvsagt en hel del engangskaffefiltre, som bruges hver eneste dag. Coffee Sock er én af de virksomheder, som producerer genanvendelige kaffefiltre i økologisk bomuld. Når du har brugt filteret og har hældt kaffegrumset i komposten, kan du skylle og hænge det til tørre. And repeat. De genanvendelige kaffefiltre kan fås på okofamilien.dk og i helsekostbutikker. Desuden findes tilmed et bredt udvalg af kaffefiltre i stål, som også er skabt til genbrug.

2. Brødposen

stofpose med broed
Foto: Økofamilien

Glutenfri-bølge eller ej. Vi spiser stadig rigtig meget brød, hvad end det er rugbrød til frokost eller croissanter i weekenden. Og nu, hvor både Australien og Amazonas træer er blevet til aske, giver det ekstra god mening at spare på engangspapiret. En brødpose som denne fra det hollandske mærke Bag-again kan du smide ned i tasken eller lommen, næste gang du skal et smut til bageren. Desuden sparer du måske også en brødkurv, hvis du ellers finder fidus i den slags. Posen her kan købes på okofamilien.dk og lignende fås på thezerowasteshop.dk og i diverse helsekostbutikker.

3. Madpakkepapir

Foto: Bee’s Wrap

Sølvpapir og husholdningsfilm er ikke ligefrem, hvad der gør hverdagen mere klimavenlig. Det gør produktet her til gengæld. Bees Wrap er fremstillet af økologisk bomuld med bivoks og jojoba-olie. Dette alternativ til husholdningsfilm kan bruges i 1 år og derefter smides i kompostspanden – det er nemlig helt bionedbrydeligt. Du kan finde både Bees Wrap og det lignende produkt Wrappaokofamilen.dk, thezerowasteshop.dk og i diverse helsekostbutikker.  

4. Vandflasken

Foto: Ekfoto.dk

Iskoldt vand. Det er måske lidt svært at genkende behovet her i januar, så lad os lige opstille et velkendt scenarium: Det er sommer, solen står højt, og du er taget på stranden med en fuldt pakket taske; solcreme, håndklæde, vindruer og dejlig koldt vand. Men hov, hvad er nu det? Efter cirka 30 minutter er dit kolde vand blevet brændende varmt, og du køber derfor en ny kølig mineralvand fra strandkiosken. Køb. Drik. Ud. Med en termodrikkedunk som denne fra AYAIDA, kan du holde dit vand koldt eller varmt i op til 24 timer. Du kan købe drikkedunken her eller lignende produkter på okofamilen.dk, thezerowastedhop.dk, i din helsekostbutik og mange andre butikker. 

5. Sugerør

metalsugerør pose og børste
Foto: Yummi Yummi

Du har måske set de tankevækkende billeder af skildpadder med sugerør i næsen. Og måske fik det dig til at tænke på de hundredetusindvis af fester, hvor du har drukket halvdårlige drinks gennem farverige plastisksugerør. Der er en bedre løsning, som desuden ser noget smartere ud i din cocktail. De genanvendelige sugerør, som dette fra Yummii Yummii, i rustfri stål eller glas kan efterhånden fås i bredt udvalg i butikker som Imerco, helsekostbutikker, på thezerowasteshop.dk, og okofamilien.dk.

6. Vatrondeller

Vatrondeller
Foto: Økofamilien

5 procent af den globale landbrugsproduktion er bomuld. Oven i hatten ryger en stor andel af verdens pesticideforbrug og en lang liste af insektgifte til bomuldsproduktionen. Selv hvis bomulden er økologisk, kræver planten enorme mængder vand under dyrkningen. Det virker derfor helt absurd, når vi bruger vatrondellen i mindre end to minutter, for derefter at kyle den direkte i skraldespanden. Brug. Ud. Ny. Det har flere producenter heldigvis fundet en løsning på. Du kan blandt andet finde disse økologiske og genanvendelige vatrondeller fra Pargaard i Matas, i helsekostbutikker eller på nettet. Brug. Vask. Brug. 

7. Vatpinde

vatpinde
Foto: LastObject

Vi bliver ved toiletsagerne. Udover at vatpinde også indeholder bomuld, så produceres de fleste også i plastik, som kun anvendes en enkelt gang. LastObject producerer genanvendelige vatpinde, som kan renses og genbruges igen og igen og igen. Vattet er skiftet ud med termoplastisk gummi, pinden er af plastik og kassen den kommer i, er lavet i bionedbrydeligt materiale. Du finder produktet på thezerowasteshop.dk

8. Tandpasta

Det er måske ikke, hvad der står øverst på klimasynderlisten, men der ryger alligevel en hel del tandpastatuber ud i verdens skraldespande, som ikke kan bruges igen. Dent tabs er det plastikfrie alternativ til tandpastaen. Du får en komposterbar pose med små tyggegummilignende tabs, der skal tygges, hvorefter de forvandles til tandpasta. Easy. Dent tabs kan købes på thezerowasteshop.dk, økofamilien.dk og i flere helsekostbutikker. 

9. Menstruationsbindet

Foto: Getty Images

Du kender sikkert allerede produktet, og vi har ikke taget det med for at diskutere, om det er ulækkert at putte det i opvaskemaskinen eller ej. Det må du selv vurdere. Menseskoppen her erstatter de mange engangsbind, der er dårlige for miljøet og som også er pænt dyre i længden… Efterhånden er der en del producenter på markedet, men i 2018 lavede Forbrugerrådet Tænk en test, der viste, at den finske producent Lunette vinder kemitesten. Koppen kan købes på medicindo.dk og på økofamilien.dk.

10. Shampoo- og sæbebarer

Foto: The Zero Waste Shop

Først kom den faste sæbe, og senere blev den flydende i plastikflasken… og kom så tilbage som fast sæbe igen. Det kan være svært at give afkald på sin favorit shampoo eller shower-gel, men måske fortjener denne veganske shampoo-bar fra hollandske Werfzeep en prøveperiode i din bruseniche. Udover at du gør en indsats for miljøet, så slipper du også for de mange plastikflasker, som hober sig op på badeværelset. Shampoobaren kan købes på thezerowasteshop.dk

Footer graphics