lyst kvinde sex
Foto: Jumpstory

Kærlig hilsen Sara: Der er masser af kvinder, der får for lidt sex – lad os bryde tabuet

I sidste uge skrev jeg om mænd, der kigger langt efter deres koner, som afviser sex. Det modsatte situation findes naturligvis også, men ligningen ser en smule anderledes ud, når kvinder får for lidt.

Forleden talte jeg med en kvindelig klient, som havde mere lyst end sin mand. Hun kom alene til sessionen, fordi hun ikke ”nænnede” at dele, præcis hvor frustreret hun var, hvis manden sad ved siden af. Kvinden, som var midt i trediverne og så almindeligt sød ud, fortalte, at manden var meget svær at få interesseret i sex, uanset hvor forførerisk hun opførte sig. Hun var såret og følte sig efterhånden som lidt af en freak.

Lad os lige slå fast, at det at blive afvist seksuelt over længere tid er svært uanset køn. Oplevelsen har dog nogle andre elementer for kvinder end for mænd, og dem vil jeg gerne skrive lidt om her.

For kvinden i min konsultation havde ubalancen været der i årevis, uden at hun havde fortalt andre om det. En aften, hvor der havde været vin på bordet, havde hun dog delt problemet med en flok veninder.
”Det viste sig, at vi faktisk var fem, der var i samme situation”, fortalte hun og lød overrasket. Jeg blev ikke så overrasket. For selvfølgelig findes der kvinder med mere sexlyst end deres mænd. Vi hører bare ikke så meget om dem. Det er tabu. For når en kvinde er mere liderlig end sin mand, er hun oppe imod gamle normer om, hvem der skal ha’ mest lyst.

Grundlæggende hersker der helt forskellige seksuelle forventninger til mænd og kvinder. Hertil hører ideen om, at en rigtig mand har et højt sexdrive. Han er altid klar. Det er manden, der tar’. Ham, der begærer, og hende, der giver efter. Ham der lægger op. Og ikke mindst: Ham der har mest lyst. Det er i øvrigt også den fortælling, der hele tiden genfortælles i medierne, film og så videre: Mænd har altid lyst, mens kvinder holder igen.

Et højt sexdrive bliver generelt associeret med maskulinitet, derfor kan det opfattes som sært, unormalt – eller ufeminint – hvis en kvinde har stor sexlyst. Eller faktisk behøver lysten ikke engang være stor, blot større end mandens.
Måske har den enkelte kvinde det helt fint med at være et liderligt menneske, men forestillingen om manden som den lystfulde part har domineret vores kultur i århundreder, hvis ikke årtusinder, og – frie som danskerne relativt set er – lever også vi stadig i et samfund, hvor der bliver set skævt til meget seksuelt aktive kvinder. Derfor vil oplevelsen af ikke at blive mødt i sin lyst, udover at være vildt frustrerende, udløse skam hos mange kvinder.

En anden grund til, at seksuelle afvisninger kan være rigtig svære for kvinder er, at kvinder i højere grad end mænd har tendens til at vende problemet indad. En kvinde, med en mand som ikke har så meget lyst til hende, vil ofte tænke: ”Jeg er også blevet for tyk”. Eller: ”Er der noget galt med mig, siden jeg gerne vil oftere end ham?” fremfor at tænke: ”Min lyst er fin, der må være et problem på hans side”.

Kvinder har også traditionelt set lagt en større del af selvtilliden bundet i det at være seksuelt attraktiv, end mænd har. Der var engang, hvor det at blive begæret var helt afgørende for, om hun fandt en mage, fik børn og kunne holde på sin partner, fordi det var manden, der bestemte. Udseende og sex appeal spiller generelt stadig en større rolle for kvinder, som også i i gennemsnit bruger længere tid på at fremelske de kvaliteter hos sig selv end den typiske mand. Når kæresten ikke har lyst til sex, kan det derfor vække en følelse af at være defekt eller forkert som kvinde.

Hvilke kvinder er det så, der oplever, at de har større behov for sex end deres mænd? Det er typisk selvsikre, ressourcestærke kvinder, der har gang i deres karriere og sociale liv. Kvinder, der har et ukompliceret forhold til sex og er i god kontakt med deres egen krop.
Selvom udfordringen er velkendt, og gør kvinderne (og mændene) kede af det, ser jeg ikke så tit kvinder, som har mere lyst end deres mænd til samtalesessioner. Måske fordi de kvinder tit er mennesker, der er vant til at klare deres udfordringer selv?

Hvilke mænd er det så, der kan opleve lav lyst? Alle mænd. Når en person har lav lyst, kan det være udtryk for to ting: Enten at vedkommendes libido bare ligger på det niveau, eller at der er noget galt, som blokerer for lysten: Livsvilkår, depression eller forholdsproblemer – og det gælder begge køn. I det sidste tilfælde hjælper fransk lingerie overhovedet ikke. Her er vejen at støtte manden i at få hjælp til at få det bedre generelt, fordi livsglæde og sexlyst er nært relaterede.

Det største problem i parforhold, hvor kvinden har mest lyst, er nok, at de ikke er gode til at tale om det. Hverken parret imellem eller med veninderne og vennerne. Det er for skamfuldt til at dele. Når et emne er særligt sårbart og ømt i privaten, så deler vi det ikke. Men netop det er grunden til, at kvinder som hende i mit samtalerum, føler sig ensomme og freaky til trods for, at mange andre kvinder kender situationen indgående.

Derfor er det en god idé at begynde at snakke om det med hinanden. Og med manden. Har man markant forskellige behov for sex i sit parforhold, er det en sag, som det enkelte par må arbejde med indbyrdes. Og med en sexolog, helst sammen, hvis det for er svært at finde ud af, hvor udfordringen har rod. Måske kan ubalancen afhjælpes, og så er det simpelthen spild af god, saftig kvinde (og mand) at lade være.

I de forhold hvor manden bare har en lavere sexdrive end kvinden, uden at der er noget galt, er der stadig flere muligheder. Men grundlæggende må hun lære at leve med det eller gå: Hvis manden selv er tilfreds, som niveauet er, er der ikke noget, hun kan gøre for at sætte hans sexdrive op. Skal kvinden blive glad i den situation, må parret stadig have emnet på bordet, så ubalancen i det mindste er anerkendt og ikke ligger som en uitalesat byld imellem dem.

Nogle kvinder bliver superonanister, andre forsøger at forhandle sig til en elsker. Det er ikke det, som flertallet drømmer om i udgangspunktet, men det er bedre end at lukke ned seksuelt eller forlade et menneske, man derudover elsker på alle måder.

Tabuet omkring det at være en lystfuld kvinde kan vi alle, uanset køn og situation, være med til at imødegå ved at lade være med at dømme kvinder, der udtrykker seksuelt begær generelt. Gør plads til kvinder, der er initiativrige og skamfri omkring deres seksualitet, når du møder dem! Og kvinder, der får for lidt: Vov at give jer til kende overfor hinanden. Du er ikke alene, og der er ikke noget galt med dig. Lyst er godt, og det er fint at have meget af den.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics