brudepar
Foto: Pixabay/JumpStory

6 ting jeg har lært af: At være gift

Sara Skaarup skriver livskloge klummer i listeform her på Heartbeats. I dag om at være gift med den samme på den lange bane og tage pant i et andet menneske.

1. Det gør en forskel

Der er ikke bare det samme at være kærester og at være gift. Ikke for mig. At manifestere for Gud og alle, jeg elsker, at denne mand agter jeg at følges med gennem livet, stadfæstede også for mig selv, at det her, det skal der kæmpes for. At gifte sig er at tage pant i et andet menneske, come what may. For mig gjorde det en forskel.

2. Afstand er godt

Nogle par opfører sig, som om det at være gift er lig med at smelte sammen. Jeg, derimod, trives med at være væk fra min mand med jævne mellemrum. Konflikter får nyt perspektiv, og det savn, jeg aldrig når at mærke, når vi går op og ned af hinanden i hverdagen, vokser frem. Når jeg har et par dage for mig selv og mærker den kvinde, jeg OGSÅ er, når alle mine timer ikke går med at være nogens hustru og nogens mor – og det har jeg brug for.

3. Det handler om et valg

For mig er kærlighed ikke kun en følelse, men et valg. Og vel og mærke et valg, som man ikke bare tager en gang, men bliver ved med at gentage. At gifte sig vil altid være både et sats og en beslutning: Jeg vælger at nære den her kærlighed. Jeg vælger at blive, selv når det er svært, og jeg vælger at dele mit liv med dig – igen i dag.

4. Man skal ikke forvente, at kærligheden er konstant

Engang tænkte jeg, at kærlighed skulle føles som forelskelse, at det nærmest var det samme. Nu ved jeg, at det ikke er sådan. Kærlighed er noget andet, noget roligere og dybere. Og det svinger, hvor intenst den føles. Nogle dage synes jeg, at min mand er jordens 8. vidunder, andre gange synes jeg, min mand er træls, men alle dage ved jeg, at jeg elsker ham.

5. Et livsvidne er det fineste, man kan få

Elskere kommer og går. Men et livsvidne – et menneske, som følger dig fra første parket år efter år og tager del i din udvikling – er der ganske få af. Så dem skal man passe på. Jeg var 23 år, da jeg mødte min mand. Han kender min fortid, mine drømme og håb og har set både dem og mig forandre sig. På en måde er vi blevet voksne sammen. Han er mit livsvidne, og det er noget ganske særligt.

6. Et ægteskab er ligesom modellervoks

Hvad det vil sige at være gift er ikke givet. Hverken hvad troskab angår, hvor meget tid man skal være sammen, eller hvad man hjælper hinanden med. Hvis man tror, man kan kopiere andres opskrift, er man på spanden. Hvert par må selv opfinde deres model. Og så netop som man er flyttet ind i den model, er der måske brug for at skifte form eller løfte taget på den. At være gift er som at lege med modellervoks: Det forbliver kun levende, hvis man bevæger det.

Footer graphics