klædeskab
Foto: Jumpstory

How to: Sådan skaber du en (mere) bæredygtig garderobe

Modes sæsoner handler om nyt, nyt, nyt og en evighedsshoppetur, der ikke passer sammen med en klimabevidst livsstil. Forbrug for forbrugets skyld hører 00’erne til, så her kommer en guide til at opbygge en bæredygtig og langtidsholdbar garderobe uden fast fashion og polyester.

Jeg bekender kulør med det samme: Jeg har ret meget tøj. Og mange sko. Engang også mange solbriller, men de fleste er solgt fra. Til gengæld har jeg en overflod af frakker, for jeg elsker frakker. En stor del af det er (privilegeret som jeg er) gaver fra brands, især fra dengang jeg var magasinredaktør, eller købt på lagersalg – for jeg er egentlig ikke super god til at shoppe, i hvert fald ikke herhjemme. Hvis jeg endelig gør, er det på udsalg, fordi jeg er dum nok til at føle, at jeg så har sparet tusindvis af kroner.

Men min bugnende garderobe er ved at blive gået grundigt igennem. For over det seneste års tid er jeg begyndt at tage mere aktiv stilling til, hvordan jeg kan skabe en bæredygtig garderobe, der møder mine daglige behov, men samtidig gør mindst mulig skade på planeten, på syersker og på CO2-udledningen. Det er en længere proces, der ikke bare er overstået på en weekend, men den er givende og sjov og lærer mig en del om mig selv samtidig. Der behøver ikke gå Marie Kondo i den, men det er godt for alle at gennemgå skabe og skuffer og downsize, når nu vi ved, at tøj og mode er nogle af de helt store klimasyndere.

Det kan virke ret uoverskueligt at gå i gang med, og en bæredygtig garderobe italesættes ofte som om, du så kun må have tre sorte T-shirts, et par jeans og selvvaskende underbukser i dit skab, hvis ikke du vil være et kapitalistisk forbrugssvin. Men mindre – eller i denne sammenhæng mere – kan også gøre det. Det behøver faktisk som udgangspunkt slet ikke at være særligt svært at komme i gang med at tænke mere bæredygtigt, når du træffer valg om dit tøj og dine sko.

Så her kommer seks tips, der kan få dig i gang:

1. Nej, du skal ikke smide alt dit tøj ud

Det tøj, du har hængende, er allerede produceret, så det giver ingen mening bare at kyle hovedløst ud for at minimere antallet af slå-om-kjoler i dit skab. Hvad, der til gengæld giver mening, er at bruge det, du har og at gennemgå din garderobe for helt konkret at kortlægge, hvad du bruger meget, hvad du bruger en smule, og hvad du ikke har rørt i årevis. Bunken med ting som skal repareres (som du aldrig har fået fixet) afleverer du hos en skrædder og får ordnet. Bare fordi du ikke selv ved, hvordan det skal gøres, behøver det ikke at være ødelagt. Det samme med rensetøj, få det ordnet. Det tøj du aldrig-aldrig-aldrig bruger (eller ikke kan passe, for du kommer altså ikke ned i de jeans fra for 8 år siden igen), deler du op i flere bunker: Det allermest slidte afleveres til genanvendelse, resten sælges eller gives væk til genbrug eller gode formål, så tøj-cirkulationen sikres.

2. Bliv bevidst om, hvad du går i hvornår

Når du tager tøj på om morgenen, træffer du ubevidst en hel masse valg; du klæder dig på i forhold til dagens program, vejr, udfordringer og de mennesker, du (potentielt) møder på din vej. Første skridt mod en mere bæredygtig garderobe er at blive sig bevidst om de tøjvalg. F.eks. har jeg igennem den seneste måned noteret mig, hvilke tanker jeg har haft om min påklædning om morgenen, og især hvorfor jeg har valgt en specifik T-shirt eller skjorte fra. Hvis jeg ikke vil bruge den i dag, hvornår vil jeg så? Hvis overhovedet? Det skaber en bevidsthed, der er vigtig fremadrettet at gøre brug af.

3. Køb, hvad du mangler

I stedet for hovedløst bare at købe og købe, som stod der 2007 i kalenderen, så skal du lade dine bevidste valg om din garderobe præge dine næste køb. Hvad mangler du helt konkret – hvis noget? En god skjorte til arbejde? Et par ekstra hverdags-T-shirts? Syv par nye trusser eller en sweater, der hverken er for varm eller kold? Brug dine garderobe-noter (som i øvrigt er inspireret af forsker Else Skjolds såkaldte ’garderobemetode’) og din nye bevidsthed til at guide dig i den rigtige retning og husk, at kvalitet betaler sig. Hellere lidt, men godt – det holder på den lange bane. På den måde kan du både minimere dit forbrug, spare ressourcer (og penge) og tilføje det mest nødvendige til skabet, som du rent faktisk får brugt. For hvis du kan skære alt det unødvendige pludder-forbrug væk, er du allerede langt (og nej, du har ikke brug for en ny paillet-top fra H&M, hver gang du skal til fest, søster!). Køber du kvalitets-orienteret genbrug, er det endnu bedre.

4. Research – det betaler sig

Bæredygtighed og mode er en kompleks og uigennemsigtig jungle, og ingen forventer, at du som forbruger skal forstå alle de mekanismer, der ligger bag. Men du kan begynde at stille spørgsmål, der hvor du køber tøj. Hvordan er det produceret, er det lavet af bæredygtige materialer eller genanvendte tekstiler? Kend dine favoritmærker og undersøg dem (tag evt. stilling til om de fortsat skal være på favoritlisten) og lav en mental note, hvis de der strikkede øko-sweatre, du købte i Stockholm, har holdt i årevis, så du kan supplere med dem fremadrettet.

Lav så din helt egen liste over bæredygtige favorit-brands, eller ting du ved holder i årevis. På min egen personlige liste (og disse mærker burde alle velklædte mænd kende) står f.eks. bluser og t-shirts lavet på mål fra Son of a Tailor, bæredygtige sager fra svenske Asket, Soullands nye bæredygtige linje og made-to-measure bukser i den lækreste italienske uld, lavet af overskudsmaterialer fra luksusbrands, fra September Salon i Aarhus.

Masser af skandinaviske brands arbejder aktivt med at lave mere bæredygtige produkter – Arket, Designers Remix og Filippa K er gode steder at starte for kvinder, der er til skandinavisk minimalisme. Mange mindre og nye, innovative brands arbejder konkret med bæredygtighed i hele deres virksomhed. Det kan kræve lidt research at finde dem, men det er jagten værd, især hvis man samtidig støtter små virksomheder, der har brug for nye kunder for at overleve.

5. Tænk på produktionen

I disse klimadage har vi alle dårlig samvittighed over at flyve til Berlin – eller (skræk og rædsel) endnu længere væk. Bilferie bliver det nye, tro mig. Men hvordan hænger det sammen at skære ned på flyforbruget, men købe tøj der er fløjet jorden rundt? Et stykke tøj er ofte skabt af mange forskellige processer i mange forskellige lande – fra afgrøder til lynlåse til syning. Prøv derfor så vidt muligt at købe ting, der er produceret i Europa, så transporten ikke er for lang. EU-standarder sikrer også en del af arbejdsforholdene under produktionen.

6. Tag stilling til materialer

Alt hvad der minder om plastik eller polyester er lavet af olie. Olie er ondt. Og hver gang du vasker polyester eller plastikfibre, vaskes enorme mængder mikroplast ud i vores vandmiljø. Det er en meget god tommelfingerregel. Så tag stilling til dine materialer og begynd at gå i rene, naturlige materialer som uld, bomuld, hør eller nye, teknologiske (men bæredygtige) materialer som tencel. Rene naturmaterialer kan genanvendes, men ikke hvis der f.eks. er blandet for meget polyester i. Fake fur slår måske ikke dyr ihjel, men er det lavet af olie. Husk at vævede sneakers (som f.eks. FlyKnit og andre fra de store brands) sparer op mod 80 procent ressourcer i forhold til almindelige læder/gummi-sneakers, der skal skæres til og har et enormt spild. Kig på certifikater som GOTS, Svanemærket og Fair Trade –selv de helt store virksomheder bruger (i nogen grad) bedre materialer – så køb dem.

Jo mere du ved, jo bedre og mere bevidst kan du købe tøj og sko. Jo længere dit tøj holder, og jo bedre du passer på det, vasker det og sørger for det, jo bedre. Du kan ikke redde verden med dit tøjforbrug, men du kan gå i en rigtig retning ved at reducere fast fashion og hovedløs shopping. I miljø-sammenhæng taler vi om en modebranche, der på ingen måder er reguleret, og derfor er alt (mere) bæredygtigt forbrug et skub i den rigtige retning. For i sidste ende er det eneste, der får endnu flere brands og designere til at hoppe med på vognen, at pengene rykker med.

Footer graphics