Joe Biden
Joe Biden og hans kone Dr. Jill Biden til det demokrastiske konvent. Foto: Mega Agency

USA-kommentator: Hvornår er man for gammel (og svagelig) til at være USA’s præsident?

I den amerikanske valgkamp spiller kandidaternes alder og helbred igen en stor rolle. Men hvorfor? Det svarer forsker og USA-kender Peter Bjelskou på i denne kommentar.

Den amerikanske præsidentvalgkamp handler her i opløbet om, hvorvidt det er Donald Trump, der skal begynde sin anden periode til januar, eller om Demokraten Joe Biden får held til at vriste embedet fra ham. De to er samtidig i gang med et uofficielt alderdomskapløb, hvor Trump, der med sine dengang 70 år slog rekorden som den ældste nyvalgte præsident nogensinde, kan blive overhalet af Biden, der med sine 77 år kan slå denne rekord.

Men kan de overhovedet holde sig i live? Ifølge American Federation for Aging Research har Biden 79 procent chance for at holde sig i live i sin første præsidentperiode og en lidt mere dyster 70 procents chance for at overleve den anden periode. Trump har 85 procent chance for at overleve sin anden periode, skulle han blive genvalgt. Denne analyse er baseret på data om deres køn og alder og altså ikke deres specifikke sygdomshistorie eller genetik.

LYT TIL:

I valgkampen er der dog også andre faktorer i spil, når der zoomes ind på præsidentkandidaternes helbred og fysiske og mentale formåen. Her bliver alt lige fra Trumps besvær med at drikke vand til nu 72-årige Hillary Clintons nærbesvimelse på grund af dehydrering og lungebetændelse eller Joe Bidens kortvarige forvirring om hvem af de to damer, som er hans kone, læst som tegn på, at den er rivende gal, og at de er fuldstændigt ude af stand til at bestride deres embede.

Er det aldersfascisme?

Men er fokus på alder, kropsligt forfald eller mentalt helbred fair game i en amerikansk valgkamp eller udelukkende udtryk for aldersfascisme og beskidte valgkampskneb? Både og. Fysisk og mentalt helbred er vigtigt, når man skal finde personen, som i fire år skal side på den mest indflydelsesrige politiske post i verden med fingeren hvilende på atomvåbenknappen. Enhver tvivl om en præsidents fysiske tilstedeværelse, formåen og kontrol over den nationale sikkerhed og stabilitet kan skubbe nationen ud i politisk krise.

Derfor er helbredet også i fokus både hos den siddende præsident og hos kandidaterne. Det bliver pludseligt decideret vigtigt, om rapperen Kanye West er bipolar, når nu han også stiller op og faktisk er kommet på stemmesedlen i indtil videre ti stater. Eller om eksperterne fra Johns Hopkins universitetet har ret i deres fjerndiagnose om, at Donald Trump er malignant narcissist, altså en narcissist med tilbøjelighed til aggression, storhedsvanvid, og dehumaniserende og antisocial adfærd. Eller om Joe Biden er ved at blive dement.

USA har desuden aldrig ønsket at hænge på en enerådig konge med tvivlsomme evner, hvilket var en af mange grunde til at rive sig fri fra det engelske monarki. Derfor har amerikanerne også indskrevet i forfatningen, at vicepræsidenten kan overtage styrepinden, hvis “præsidenten er ude af stand til at varetage embedets beføjelser og pligter”, som der står.

Clint Eastwood og ’Star Wars’

På samme tid er kroppen også en metaforisk størrelse, som symboliserer nationens styrke. Da Ronald Reagan blev præsident, var hans alder et stort tema i valgkampen, da han med sine 69 år dengang også var alderspræsident. Han havde (bl.a.) derfor travlt med at kaste om sig med referencer til Clint Eastwood og ’Star Wars’ – og hyppige fotosessions viste ham i færd med at kløve brænde og i andre udendørsaktiviteter på hans ranch. Reagan var mistænkt for begyndende demens igennem alle sine år i Det Hvide Hus, men han blev dog først diagnosticeret, efter han var afgået som præsident.

Andre præsidenters fysiske udfordringer er blevet systematisk hemmeligholdt. Grover Cleveland, skjulte sin kræftoperation, Woodrow Wilsons syfilissymptomer blev bortforklaret til pressen som udmattelse, John F. Kennedy holdt de fleste af sine utallige helbredsproblemer hemmelige, og selvom Franklin Delano Roosevelts polio gjorde ham til kørestolsbruger, måtte pressen ikke offentligøre fotografier af ham i den.

I den igangværende kampagne er vi derfor et sted, hvor kroppen både er i centrum, fordi den er vigtig, og fordi den historiske sammensmeltning af fysisk og metaforisk krop er i spil. Men ligesom så meget andet i mediebilledet, er der skruet op for det hele nu, hvor Trump beskylder Biden for enten at være Sleepy Joe eller for at være ’på noget’, hvor Biden bider tilbage, at Trump er ’en klovn’ og Trump beskyldes jævnligt for at have (for) små hænder og dertil følgende lille manddom, for ikke at tale om hans mærkelige hår og orange hudfarve og, og, og. Så ja, faktisk er det ikke helt irrelevant at kigge på alder og helbred, men det er ikke så kønt som det foregår netop nu.   


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk. Hvis du kunne lide, hvad du læste, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev HER eller hoppe hen på forsiden og læse mere HER.

Footer graphics