Judy Garland
Foto: WikiCommons

Sandheden om Judy Garland: Tvangs-slankekure, pep-piller, selvmordsforsøg, homoikon og masser af succes

For øjeblikket kan man opleve Renée Zellweger give sit livs præstation som Judy Garland i filmen ‘Judy’. Vi dykker ned i Judy Garlands karriere og fortæller den tragiske historie om den elskede stjerne.

Stjerner og ros regner ned over den nye biografiske film ’Judy’, der sætter fokus på nogle af den legendariske Hollywoodstjerne Judy Garlands sidste dage. Mere specifikt følger man Garlands London-koncerter i 1969, hvilket var blot seks måneder før ikonets alt for tidlige død. Renée Zellweger har fået den store opgave at spille rollen som Judy Garland – et af det 20. århundredes største ikoner.

Judy Garland har ved første øjenkast haft en imponerende karriere. Hun er bedst kendt for hovedrollen Dorothy Gale i den legendariske film ’Troldmanden fra Oz’, hvor hun synger den højtelskede ’Over The Rainbow’, men Garland er også kendt for film som ‘A Star Is Born’ (den fra 1954) og ‘Meet Me in St. Louis’ (1944). Foruden de filmklassikere har hun også haft en lang karriere indenfor musik, teater og tv.

Hvis man er i tvivl om omfanget af Garlands karriere, kan man bare tage et hurtigt kig på de mange priser, hun har vundet. Hun var den første kvinde til at vinde en Grammy for bedste album, samt den yngste og første kvinde der modtog den anerkendte ærespris Cecil B. DeMille Award. Hun har desuden også modtaget en ”børne Oscar” samt været nomineret til hele to af den voksne slags.

Troldmanden fra Oz
Judy Garland i sin mest berømte rolle som bondepigen Dorothy fra Kansas.

Det hele startede dog noget mindre glamourøst. Garlands karriere begyndte nemlig med, at hun optrådte i sine forældres vaudeville teater. Derefter dannede hun selv en teatergruppe med sine søstre – gruppen kom senere til at hedde The Garland Sisters. Da hun blev teenager, fik hun kontrakt ved det dengang store og magtfulde filmselskab Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Og resten er som bekendt historie.

Mørket for enden af regnbuen

Eller er det? Selvom Judy Garland er kendt og elsket for sin imponerende karriere, er det desværre ikke det eneste, hun er kendt for. Til historien om Garland hører også ikonets privatliv. Mere specifikt hendes alkohol- og stofmisbrug samt ægteskabelige udfordringer. Faktisk kan misbruget trækkes helt tilbage til sangfuglens barndom. Den første, der gav hende piller, skulle nemlig være ingen ringere end Garlands egen mor.

Men det blev værre, da MGM fik fingrene i Garland, hvilket den nye Judy-film faktisk også portrætterer. De magtfulde filmfolk hos MGM mente nemlig, at Garland var alt for tyk. Derfor var hun hele tiden på en eller anden kur, samtidig med at de proppede stjernen med forskellige piller – bl.a. pep-piller, der var appetitnedsættende, men gav stjernen ekstra energi for en lang, udmattende dag på settet. Derudover fik stjernen også sovepiller.

En typisk kur for stjernen kunne bestå af kyllingesuppe, kaffe, cigaretter og pep-piller. Den magtfulde MGM-chef Louis B. Mayer skulle eftersigende have omtalt den unge Garland som ’min lille pukkelryg’. Han tog hende faktisk også ofte på hendes ene bryst, hvilket også portrætteres i den nye film.

På billede ses Judy Garland sammen med sin mangeårige medspiller Mickey Rooney (tv) og den magtfulde MGM-chef Louis B. Mayer (th) – Wikimedia Commons

Men de mange indre dæmoner, som alkohol- og pillemisbrug, Garland kæmpede med, gjorde hende vanskelig at samarbejde med, hvilket også havde konsekvenser for hendes karriere. Efter 15 år gik Garland og MGM således hver til sit i 1950. Hun formåede dog at gøre comeback nogle år senere med film som ‘A Star Is Born’.

Trods sit alt for korte liv nåede Garland både at stifte familie og blive gift fem gange. Hun blev mor til tre, heriblandt den Oscarvindende Broadwaystjerne Liza Minnelli, som hun fik med filminstruktør Vincente Minnelli.

Garland forsøgte flere gange at gøre en ende på sin lidelser, men de første mange selvmordsforsøg blev forhindret. Indtil 1969 hvor hun som 47-årig tog en overdosis og blev fundet død på badeværelsesgulvet. Sidste gang man kunne opleve Garland live var faktisk på dansk jord, da hun optrådte i København få måneder før sin død.

Ikon for homoseksuelle

Judy Garland havde en stor fanskare, men særligt homoseksuelle mænd elskede hende højt. LGBT+-mediet, The Advocate, har tidligere omtalt hende som de homoseksuelles Elvis. Faktisk refererede mange homoseksuelle mænd i det 20. århundrede til Garlands elskede rolle som Dorothy, når de skulle identificere hinanden uden at afsløre sig selv. Derfor stillede de hinanden spørgsmålet, om man var ‘en ven af Dorothy’.   

Enkelte peger på en sammenhæng mellem de historiske Stonewall riots og Judy Garlands død. Hvis du vil vide mere om Garlands rolle som et homoseksuelt ikon, kan du læse mere her.

Se traileren til filmen ‘Judy’ her:


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics