Foto: Rita Kuhlmann

Besir Zeciri fra ‘Fredløs’: “Jeg plagede om at få lov til at gå til casting. Til sidst gav instruktøren mig en chance”

Vi har talt med den 31-årige skuespiller fra DR3-serien ‘Fredløs’ om succes, at beundre sin kone og om at græde på film.

Som teenager forestillede Besir Zeciri sig altid, at han en dag skulle stå på et podie og modtage en pris, mens alle klappede af ham. I dag, knap 20 år senere, har han stadig prisen til gode, men måske havde han alligevel fat i noget dengang.

Den 31-årige skuespiller er nemlig på alles læber for tiden, efter han har modtaget den ene gode anmeldelse efter den anden for sin rolle i DR3-serien ‘Fredløs’.

Her spiller han kokken Mo, eller Mohammed, som han egentlig hedder, der bliver anholdt for et røveri, som han påstår, han ikke har begået. Som brun dansker med en småkriminel fortid, føler han sig – ja, fredløs i det danske retssystem, da han bliver fængslet på ubestemt tid, mens retssagen kører.

Hvis du ikke allerede har binget hele serien, vil vi ikke afsløre, hvilke drejninger historien tager, men en ting er sikkert: Besir Zeciri stråler i rollen som Mo, og det er ikke gået anmeldernes næse forbi.

Soundvenue kalder Besir Zeciri for “en åbenbaring” og “fuldstændig uovertruffen”, mens Politikens anmelder beskriver hans præstation som “brændende karismatisk”.

Heartbeats har talt med Besir Zeciri og bedt ham færdiggøre ni sætninger om rollen i ‘Fredløs’, det angstprovokerende ved at stå foran kameraet og vigtigheden af at have nogen at dele sin succes med.

Når jeg spiller skuespil, er jeg altid…

“… på jagt efter det magiske øjeblik, hvor man smelter sammen med historien. Lige meget, hvor lille en rolle, jeg har, er jeg altid bevidst om den historie, jeg skal fortælle. Hvis jeg for eksempel skal græde i en scene, så er det ikke fordi, jeg tænker på min mor eller sådan noget. Så tænker jeg på historien. Det er det, der gør, at jeg kan blive ved med at lave den samme scene igen og igen og stadig få følelser frem. For når du har grædt fem-ti gange over din mor, så kan du til sidst ikke græde over hende mere.”

Da jeg forberedte mig til ’Fredløs’…

“… tog jeg ti kilo på. Det gik ret hurtigt, faktisk. Jeg tænkte, at hvis man er kok, så kan man godt lide at spise, så det gav mening for mig at tilføje det til rollen. Jeg hørte allerede om serien et års tid inden og var sådan: ’Den rolle skal jeg bare spille’. Så jeg plagede om at få lov til at gå til casting, selvom instruktøren ikke var helt overbevist. Til sidst gav han mig en chance, og så fik jeg heldigvis rollen.”

Når jeg står foran kameraet…

“… er jeg sindssygt bange. Jeg føler mig på én gang meget usikker og sikker, når jeg starter på en optagelse. De første tre dage på optagelserne til ’Fredløs’ var jeg sådan: ’Shit mand, jeg dør jo’, for Laurits (Flensted-Jensen, red.) er sådan en instruktør, der tager rigtig mange takes, og det er hårdt. Efter man har lavet seks-syv takes, så begynder man at få kvalme af at høre sig selv sige de samme ting. Men så kommer der et tidspunkt, hvor man bliver så træt, at man bare ligesom… giver slip. Og så bliver det rigtig godt.”

Min vej ind i skuespillet…

“…var lidt atypisk, fordi jeg startede med at lave en masse teater og et par småting på tv, før jeg søgte ind på skuespillerskolen og startede helt forfra. I dag er jeg sindssygt glad for, at jeg ventede og tog den uddannelse, selvom jeg nok godt kunne have fået en karriere dengang. Som skuespiller har jeg en styrke i form af min energi og mit temperament, men det er jo det bagved, der er interessant, ikke bare vreden. Nu har jeg arbejdet med mig selv i tre år og fundet ud af, hvad jeg skal søge henimod som skuespiller, og det er at vise hele følelsesspektret. Det sårbare i mennesket, det er dét, jeg altid leder efter.”

Som barn drømte jeg om…

“… at blive rig. Jeg er vokset op i Avedøre stationsby på Vestegnen, og det er ikke ligefrem de rigeste mennesker, der bor der. Så jeg drømte rigtig meget om penge, men også succes. Da jeg var 12-13 år blev jeg ved med at se sådan et billede for mig, hvor jeg stod på et podie og modtog en pris, mens folk klappede af mig. Jeg drømte altid om at få en pris, men jeg vidste ikke for hvad.”

Succes for mig…

“… har ændret sig meget gennem årene. Da jeg kom ind på skuespillerskolen, var jeg sådan: ’Jeg skal bare til Hollywood, og det er nu’. Men selvom jeg drømmer om en kæmpe karriere, skal man jo dele sin succes med nogen. I dag er mit billede på succes, at jeg kan lave en fed serie, få gode anmeldelser, gå hjem og fejre det med min familie og så stå op næste dag og begynde på et nyt projekt. Blive ved med fucking at lave det, jeg elsker.”

Besir Zeciri

31 år, skuespiller

Uddannet fra Den Danske Scenekunstskole i 2019

Har blandt andet medvirket i spillefilmen ‘Kød og blod’ og serierne ‘Bedrag’, ‘Når støvet har lagt sig’, ‘Alfa’ og ‘Fredløs’, som kan ses på DR3

Min drømmerolle…

“… er så langt væk som muligt fra det, jeg har lavet. Nu har jeg efterhånden spillet så mange små skurkeroller, så jeg kunne godt tænke mig at spille en rigtig blød karakter – i en komedie for eksempel. Eller en julekalender, det kunne også være sjovt at prøve.”


Den bedste beslutning, jeg nogensinde har truffet…

“… var, at jeg friede til min kæreste. Hun er ligesom nummer ét. Hun er der også, når det hele ikke lige er en dans på roser. Jeg skal ikke brokke mig, men det har også været hårdt under corona, hvor der ikke var særlig meget arbejde at få som skuespiller. Der i marts sidste år havde jeg ikke nogle castings i fire-fem måneder, og der var jeg utrolig taknemmelig for at have hende.

Jeg beundrer…

“… min kæreste. Hun er jo egentlig min kone, men jeg kalder hende stadig min kæreste – det er sådan noget, der hænger ved. Hun er bare sindssygt inspirerende, fordi hun er så grounded. På en måde er hun det modsatte af mig. Inden for hjemmets fire vægge, kan jeg godt have mine Kanye-moments, men hos hende er der bare ro på, og det kan jeg lære virkelig meget af. Hun er nok det menneske med det største selvværd, jeg har mødt.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics