Sådan har det været at leve en uge uden el: ”Jeg har virkelig været en nasserøv”

El er blevet så dyrt, at det er blevet en luksusvare, man skal tænke sig godt om at bruge. Derfor har vi testet, om det egentlig er så nødvendigt. Heartbeats’ Johanne Nørskov har været testperson.

Annoncørbetalt indhold:

Dåsesuppen er næsten oppe at ramme kogepunktet efter 40 minutter i trangia-sættet. Hun er træt, da hun endelig kan sætte sig i den mørke stue og spise tomatvarianten fra Heinz. I en uge har hun testet, hvordan det er at leve uden el.

Lige nu lider hele Europa under rekordhøje elpriser. Det skyldes blandt andet energikrisen, inflationen, klimaforandringerne og krigen i Ukraine. For en dansk familie på fire betyder det, at elregningen i løbet af de seneste måneder er steget til det dobbelte. Det har store konsekvenser for de danskere, der i forvejen er presset på økonomien. 

Derfor har vi nu slukket for relæet hjemme hos testperson Johanne Nørskov. 

Hvordan har det været at leve uden el?

”Det har været hårdt. Man finder ud af, hvor afhængig man er af alt. Det er ret essentielt at kunne se noget. Og at kunne holde mad koldt. Og lave mad. Jeg har prøvet at holde nogle af mine madvarer kolde ved at sætte dem på altanen, men den sidste uge har været sindssyg varm. Min altan er sydvendt. Fra klokken tolv hamrer solen på den. Det er normalt lækkert, men nu har det været noget lort. Jeg har ikke turde at spise maden fra altanen. Jeg har været bange for at blive syg. I stedet har jeg levet af Corny bars til morgenmad. Til aftensmad har jeg spist rugbrød med syltetøj, pesto eller peanutbutter. Normalt ville jeg riste rugbrødet, men det har jeg jo så ikke kunne. Superkedeligt. En dag valgte jeg at lave varm aftensmad. Jeg købte et par dåser tomatsuppe fra Heinz. Der var ellers Mou på tilbud, men jeg tænkte, at den frosne variant ville være lidt for tålmodighedskrævende til mit lånte trangia-sæt. Det var dåsevarianten så også. Det tog 45 minutter at varme det op.” 

Har det gjort noget godt for dit parforhold?

”Vi har da snakket lidt mere sammen. Men altså i starten var der lidt dårlig stemning. Jeg havde lige glemt at fortælle ham, at jeg havde sagt ja til det her el-eksperiment, så han opdagede det på min Instagram-story, hvor jeg efterspurgte et trangia-sæt. Sorry, Rasmus! Han har ikke været så glad for projektet, men stemningen derhjemme har været god nok. Normalt plejer min kæreste at spille meget PlayStation, men den har han jo så ikke kunne bruge i en uge. Jeg plejer også selv at være ret skærmafhængig. Jeg er en double-screener-type, hvor jeg både ser TV og scroller på min telefon. Så ja, der er blevet ævlet, men så meget nyt sker der bare heller ikke, så vi er gået tidligt i seng. Klokken 21 hver dag. Vi har jo ikke haft en skid at lave.”

Hvad ville du normalt lave?

”Når jeg står op, ville jeg normalt tænde for P1, mens jeg steger et spejlæg og brygger kaffe. Min telefon plejer at være 100% opladt efter at have været i stik hele natten. Når jeg kommer hjem fra arbejde, ser jeg fjernsyn. Jeg ser sindssyg meget fjernsyn. Altså sindssyg meget. Mandag følger jeg med i ’Robinson’. Tirsdag ’Landmand søger kærlighed’. Onsdag ’Nybyggerne’. Torsdag har jeg set ’Gift ved første blik’. Jeg har fulgt med i alle de her programmer hver dag. Og jeg har fået sygt mange spoilers i løbet af ugen. Jeg har prøvet at følge lidt med via min telefon, men det har været begrænset, for jeg har jo også skulle have nok strøm på til at sætte et vækkeur. Jeg har nasset en del på arbejdets strøm. Det er der min telefon er blevet opladt.” 

Hvad har du brugt tiden på?

”Jeg har siddet med et stearinlys og læst en bog. Men så meget lys giver sådan et vokslys jo heller ikke, så det har været ret besværligt. Jeg har gået mange ture. Og jeg har også besøgt folk en del. Min lillebror er nok ved at være lidt træt af mig. Han er min underbo, og jeg er da nok kommet til at gå ned til ham et par gange. Om dagen. Generelt har jeg taget meget hjem til folk og nasset på deres strøm. Jeg har virkelig været en nasserøv. Når mobilen har været godt ladt op, har jeg set alt på TikTok. Og ellers har jeg været meget social. Altså ikke i mit eget hjem. Jeg har ikke lige kunne overskue og hoste i mørket og servere vand og Corny bars. Jeg har jo ikke en gang kunne tilbyde tændt lys på toilettet.”

Hvad har du savnet mest?

”At kunne se. Det har været forfærdeligt. Det er virkelig deprimerende at være i et mørkt rum hele tiden. Og madlavning. Og det at kunne hente mad i sit køleskab. Det har været så besværligt med indkøb. Det bliver også godt at gøre lidt rent igen. Det har jeg ikke kunnet gøre. Omvendt har jeg jo så heller ikke set støvet på grund af mørket.”

Hvad har du lært?

”Jeg er blevet bedre til at se i mørket. I morges måtte jeg jo faktisk gerne bruge lys igen, men det forblev slukket, mens jeg fandt tøj. Jeg tror faktisk, at jeg kommer til at bruge lidt mindre el efter det her eksperiment. Eller altså ikke i forhold til TV. Jeg er en kæmpe sucker for fjernsyn og afslapning. Men jeg er i hvert fald blevet mere taknemlig. Jeg sætter virkelig pris på det, der kommer ud af stikkontakterne nu.”

Har du snydt?

”Pis. Ja, det har jeg. Jeg gav op søndag klokken tolv. Jeg endte med at se fem afsnit af ’Love is blind’, og det var så skønt. Men altså, det er jo næsten ikke snyd. Jeg klarede seks og en halv dag.”

Er el nødvendigt?

”Ja! Du kan tilbyde mig 5.000 kroner for at leve uden el i en uge igen, men jeg ville sige nej.”

Se med her

Footer graphics