At være leder kræver, at man leder nogen. Men det kræver også, at man leder noget. Der skal være et projekt og en vision, som findes et sted ude i fremtiden. I en tid, der for virksomheder og organisationer med rette kan betegnes som omstillingernes tid, er spørgsmålet, hvordan fremtidens ledelse ser ud.
Og hvad gør man, hvis man drømmer om at blive leder?
Det forsøger journalist Pernille Enggaard at gøre os klogere på en en ny podcastserie fra HD på CBS, hvor hun sammen med tidligere undervisnings- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) dykker ned i tre nøglebegreber, der kommer til at definere fremtiden.
Serien hedder ‘Velkommen til den nye virkelighed’, og første afsnit, som handler om passion og lederskab, kan høres lige her på Heartbeats.
Lyt til podcasten i iTunes eller Spotify her.
Samtidig har vi bedt 8 af landets mest interessante ledere fortælle om det bedste karriereråd, de har fået. For hvad tænker statsministeren egentlig, når hun skal lede landet? Og hvad med dirigenten, der skal skabe sød musik i det klassiske symfoniorkester? Få svarene her.

1. Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister
“Man skal vælge sine kampe. Det var et godt råd, jeg fik ret tidligt. Jeg har ofte lyst til at gå ind i alle kampe og prøve at vinde dem alle sammen, men det kan godt blive meget anstrengende. Og hvis man kæmper hele tiden, har man ikke energien og modet til at tage de vigtigste. Det er samtidig lige så vigtigt at kæmpe sine kampe igennem, selvom der er modstand. Det er noget, jeg stadig tænker på, når jeg for eksempel sidder i et vigtigt møde. ”
“Det er også et råd, jeg gerne vil give videre til andre ledere, for der er så meget, man skal tage stilling til, og det vigtigste, når man leder folk direkte, er, at man bevarer sin egen gode energi. At man møder frem hver dag med et godt humør, fordi man som leder skal give ret meget videre til dem, man arbejder sammen med. Det betyder også, at man skal passe på sig selv – møde nogenlunde sund og frisk op. Faktisk er noget af det vigtigste, jeg har gjort, simpelthen at få sovet nok. Så har man overskud til at indgyde mod til dem, man arbejder sammen med.”

2. Mikael Bertelsen, selvstændig, tidligere programchef på Radio24syv
“Det hele falder tilbage på dig selv, hvis du ikke ansætter de rigtige. Hvis ikke du gør det, får du et helvedes arbejdsliv. Det skulle jeg selv lære som chef. Det værste er en chef, der tror, at han eller hun kan gøre det bedre, end du selv kan. Det skulle jeg også lære. Ikke at fortælle folk, at hvis det var mig, så ville jeg gøre det sådan og sådan – og så elegant. Det er sygt. Som leder skaber man alle resultater gennem andre mennesker. Det er nogle andre, der i sidste ende bliver afgørende i forhold til at nå dine mål. Det er ude af dine hænder”.
“Noget af det, jeg er allermest stolt af, er at have samlet et hold af nogle mennesker, der kom i store konflikter med hinanden. Den der enorme trang til konsensus, som findes mange steder, er jeg ikke stor tilhænger af. Hvad med at folk konstant diskuterer, hvad der er rigtigt? En løssluppen og engageret diskussion, dét er enormt spændende og interessant at arbejde med. Men mange er bange for give den magt til deres ansatte – til for eksempel at bestemme over et radioprogram. Det er ikke fri leg, jeg snakker om, men så længe du har givet folk en opgave, så er løbet kørt. Jeg tror, der er mange ledere, der bruger meget forkert energi på at rette op, fordi de ikke har ansat de rigtige. Så det er det bedste råd, jeg har fået. Måske er det min kone, som har givet det til mig. Hun er jo min største chef. Men der er en vis ironi i, at det her råd kommer fra mig, for en af mine fejl som leder er, at jeg tror, det hele handler om mig.”

3. Birgit Aaby, iværksætter
“Du skal ikke bruge penge, du ikke har.”

4. Rasmus Kofoed, kok og medejer af Restaurant Geranium
“Jeg har aldrig fået et stort råd i min karriere, men jeg har egenhændigt undersøgt en masse i forhold til, hvad der har været vigtigt for mig. Og hvis jeg skulle give nogen et godt råd i dag, ville det være, at man er velsignet med det liv, man er blevet tildelt, så sørg for at få det bedste ud af det. Prøv altid at blive bedre, men uden at det går ud over balancen. Og vær stærk og sund.”

5. Klavs Bruun Jørgensen, tidligere håndboldspiller og landsholdstræner
“Hold fast i dig selv og den, du er. Jeg har stået i mange situationer, som har udfordret mig på egne principper og moral, men så længe man har en oplevelse af, at man selv er nogenlunde velfunderet, så er det en rigtig god ting at stå ved sig selv. Det er noget, jeg har fået med mig fra Bent Nyegaard, hvis ikke jeg husker galt. Dengang var jeg ung og spillede stadig på hold med dem, jeg var også træner for, og dér var jeg i den grad udfordret, men det hjalp mig at holde fast i, at jeg altid bare er Klavs.”

6. Tommy Ahlers, politiker (V) og iværksætter
“Det starter med, at man skal spørge sig selv: “Hvad er det, jeg gerne vil ændre?” Det handler om at finde sin passion, og din uddannelse er sekundær i den forbindelse. Som leder er det vigtigt at få folk til at tro på én og tro på et formål. Det kan for mig at se kun ske gennem passion. For du skal vække folk for at være en god leder.”

7. Christina Krzyrosiak Hansen – borgmester i Holbæk (S)
“Det bedste råd jeg fået er, at jeg altid skal blive ved med at lære nyt. Når jeg har travlt med at arbejde, synes jeg nemt, at jeg kan komme til at grave mig så meget ned i stoffet, at jeg glemmer at hæve blikket og se det store perspektiv. Men det er vigtigt at gøre, for lige meget, hvad man laver, og hvor gammel man er, kan man altid udvide sin horisont. Lige nu er jeg rigtig optaget af, hvordan jeg som borgmester kan få andre til at lykkes med de projekter, som de brænder for. Som leder bliver man rigtig glad, når man oplever, at andre lykkes, for dybest set handler det jo om, at organisationen som helhed lykkes. For mig er det vigtigere, end at jeg selv lykkes.”

8. Christian Øland, dirigent
“Jeg kan ikke huske, hvem der har givet mig rådet, men det bedste råd, jeg har fået er: “Din vision skal være så tydelig, at musikerne kan gøre den til deres egen”. For at kunne nå et fælles mål, skal musikerne føle sig som en aktiv del af projektet og den fælles vision. Når man arbejder som dirigent, er det en meget direkte form for ledelse. I andre fag lægger man en strategi, som man først rigtig ved om virker efter noget tid – i mit fag, hører man forskellen med det samme, når man prøver med musikerne.”
“Fundamentet for at kunne være tydelig er, at man er velforberedt og kender det værk, vi arbejder med så godt, at man altid kan begrunde sine valg i partituret. I et symfoniorkester vil koncerten altid være en fortolkning af det værk, man spiller – og for at musikerne kan spille frit, skal min fortolkning derfor også blive deres.”
Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk. Hvis du kunne lide, hvad du læste, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev HER eller hoppe hen på forsiden og læse mere HER.