‘Bearnaise er dyrenes konge’: Året der gik – del 2

Eller vælg, hvor du vil lytte
Grafik: Mia McCaul

‘Bearnaise er dyrenes konge’: Året der gik – del 2

Eller vælg, hvor du vil lytte

Hvad har været årets bedste – og værste – kulinariske oplevelse? Det får vi svar på i denne anden halvdel af årets nytårsspecial af ’Bearnaise er dyrenes konge’, hvor Martin Kongstad supplerer det faste panel bestående af Claes Bang, Lærke Kløvedal og Sulten Pige 1 med Berlingskes madanmelder, Søren Frank. I en herlig slingrende episode får vi de vigtigste tendenser på den danske madscene.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Bearnaise er dyrenes konge

Bearnaise er dyrenes konge er en podcast om mad og mennesker. Forfatteren Martin Kongstad anmelder en restaurant og taler med sin ledsager undervejs.

Sponsoreret af HelloFresh

De har smagt det fineste og flotteste, der er blevet serveret på den danske og internationale restaurantscene. Men de har også fået tørre pomfritter, slatten røræg til 175 kroner – og en vammel komave.

Vi er kommet til anden halvleg af årets nytårsspecial af ’Bearnaise er dyrenes konge’. Hvis du ikke har hørt første del, må du ikke snyde dig selv, men her i sidste del spidser det til, og vinen glider lystigt ned.

For det er blevet afgørelsens stund. De skal udråbe de tre bedste retter, som panelet har smagt, og i denne episode får de assistance af Søren Frank, der er mangeårig madanmelder på Berlingske. Men inden de når til selve kåringen, ridser de også nogle af de mest markante tendenser op.

Det er blandt andet det, Martin Kongstad kalder stracciatellarestauranterne, som har været dominerende de seneste par år.

”Det er typisk Nørrebro-restauranter, som gør sig i stracciatella, der er en frisk flødeost, man bare skal putte lidt olie og en krydderurt på, og så kan den bare komme ind på bordet. Det er dejligt for alle kokkene. En anden ting, der buldrer frem, er pastaen, hvilket jeg ikke troede var muligt med den glutenforskrækkelse, der er.” 

Sulten Pige 1, der repræsenterer den populære Instagram-profil To Sultne Piger (og populære podcast på Heartbeats) supplerer med, at ceviche også skubber på for at tage stracciatellaens plads.

”Jeg føler, at det har været på hver eneste fixed menu, jeg har fået i 2023.”

Både stracciatellaen og cerviches popularitet skyldes ifølge Søren Frank, at det er nemt og billigt for mange restauranter, der måske slås lidt med økonomien.

”Det, der er dyrt, er hænder. Og cerviche, der er rå fisk, der skæres i nogle klumper, kræver ikke mange hænder. Der er kommet mange restauranter, som jeg egentlig kalder vinbarer, og de har en billig menu, som mange har råd til. Og det er fedt. Det er en demokratisering af restaurantscenen.”

Du kan høre flere tendenser for året, der gik, og selvfølgelig, hvem der har lavet de bedste og de værste retter. 

Du kan høre hele episoden her, eller der, hvor du ellers finder dine podcasts.

Vært: Martin Kongstad
Gæster: Claes Bang, Sulten Pige 1, Lærke Kløvedal og Søren Frank
Klip: Mikkel Weinell
Redaktør: Emil Norsker

Find mere om
Footer graphics