‘Bearnaise er dyrenes konge’ i Rom med Eva Ravnbøl: ”Sådan skal du begå dig på en italiensk restaurant”

Eller vælg, hvor du vil lytte

‘Bearnaise er dyrenes konge’ i Rom med Eva Ravnbøl: ”Sådan skal du begå dig på en italiensk restaurant”

Eller vælg, hvor du vil lytte

Hvordan gør man bella eller brutta figura, når man bevæger sig ud på den italienske madscene? Det spørgsmål har Martin Kongstad taget med til Eva Ravnbøl, der siden 1990 har boet i Rom og formidlet indhold til danskerne om Italien.

Sponsoreret af:
Sponsoreret En del af serien:

Bearnaise er dyrenes konge

Bearnaise er dyrenes konge er en podcast om mad og mennesker. Forfatteren Martin Kongstad anmelder en restaurant og taler med sin ledsager undervejs.

Sponsoreret af HelloFresh


”Jeg kan bedst lide det, som det altid har været.”

Så enkelt kan Eva Ravnbøls forhold til det italienske køkken tegnes op. Alle reglerne og formerne er ikke kun noget, som hun holder på, fordi man skal. Det er simpelthen sådan, at hun bedst kan lide sin mad.

Så da hendes bog ’Guds Eget Køkken’, der er en blanding af opskrifter og anekdoter, ramte trykken, var det passende, at der var gjort plads til en pastalov. Et sæt regler for, hvordan man egentlig skal forholde sig til den kulhydratmættede spise.

”For eksempel til Cacio e Pepe og Carbonara, som er romerske pastaretter. Her er fløde og smør totalt no go. Jeg vil ikke sige hvor, men jeg har hørt om et sted i København, hvor de putter smør i Cacio e Pepe og jeg kender en, som var nødt til at sige op, da han opdagede det,” fortæller Eva Ravnbøl.

Igennem over 30 år i den italienske hovedstad har Eva Ravnbøl samlet til bunke af regler, erfaringer og gode spisesteder. Som var det en Verdi-symfoni har forholdet til maden udviklet sig lag for lag, men ouverturen til det italienske madeventyr slog først an, da hun landede i støvlelandet.

”Min første kæreste, som jeg fik, da jeg flyttede herned i 80’erne, var kok og nummer to var vinhandler. Jeg fik al min madglæde her i Italien faktisk,” fortæller hun.

Generelt er der stor forskel på forholdet til mad i Danmark og Italien. I episoden fortæller Eva Ravnnøl grinende, om danskernes misforståede forhold til pasta, og den reaktion, der følger med, når hun fortæller italienerne om det.

”Det med, at man i kantiner i Danmark kan være ude for at se, sådan et stort fad med kogt pasta – ganske tit overkogt og undersaltet – ligge, som sådan noget, man skal tage op ved siden af sin hovedret i stedet for kartofler. Det er fuldstændig, som en veninde sagde til mig; Che Orrore (hvor gruopvækkende).”

Reglerne står ikke nedfældet på menukort eller har nødvendigvis en direkte årsag, det er bare noget man ved. Har man lyst til at holde sig på god fod med den lokale restaurantejer, så er det eksempelvis godt at forstå, at det anses som brutta figura at levne uanset rettens størrelse, eller at det er dårlig stil at bestille hver sin pastaret, hvis man kommer som et større selskab.

Men det italienske køkken er også andet og mere end regler, man risikerer at forbryde sig på. I episoden, der er optaget på Trattoria del Pesce, der ligger i Gianicolense-området, fortæller Eva Ravnbøl også om, hvordan man hellere bare skal forsøge sig og stadig kan hente tilgivelse, hvis man ikke har samtlige traditioner på rygraden.

 ”Det er meget vigtigt med en god attitude. Smil, hvis man skal bede om et eller andet usædvanligt, prøv at sige et par ord på italiensk – det elsker de – og prøv, hvis det er god mad at rose dem. Complimenti.”

Du kan høre hele episoden her eller på alle tilgængelige podcast-platforme.

Vært: Martin Kongstad
Gæst: Eva Ravnbøl
Klip: Mikkel Weinell
Redaktør: Emil Norsker

Find mere om
Footer graphics