Pink Floyd
Foto fra Ritzau Scanpix

Pink Floyds første nye nummer i næsten 30 år samler penge ind til Ukraine

David Gilmour fra Pink Floyd har samlet bandmedlemmerne for at skrive en sang efter, han havde set en rørende video på Instagram af en ukrainsk musiker, der sang stående i Kijevs tomme gader med en riffel over skulderen.

Et af verdens største rockbands træder nu frem med helt nyt materiale. Legendariske Pink Floyd er tilbage med deres nye udgivelse ’Hey, Hey, Rise Up’. Sangen er skrevet i samarbejde med den ukrainske kunstner Andriy Khlyvniuk, der sang en ukrainsk folkesang i militærudstyr i Kijev foran det berømte Sofia-katedral. Den rørende optræden på videoen fik bandmedlemmerne fra Pink Floyd til at skrive den nye sang.

Kompositionen i deres sang ’Hey, Hey, Rise Up’ bruger et vokalfragment af den ukrainske musiker Andriy Khlyvniuks og hans optræden i Kijev med sangen ’Oh at the moon of red viburnum’. Titlen refererer til linjerne i Andriys Khlyvniuks sang: “Og vi vil tage disse røde bær og løfte dem, og vi vil opmuntre vores herlige Ukraine, hey, hey”. Alt overskuddet fra Pink Floyds udgivelse går til humanitær hjælp i Ukraine.

“Vi er ligesom mange andre rasende og frustrerede over denne uhyggelige invasion, hvor et uafhængigt, fredeligt, demokratisk land bliver invaderet og får dets folk myrdet af en af ​​verdens stormagter,” skrev Pink Floyd-guitaristen og forsanger David Gilmour, der har en ukrainsk svigerdatter, i et tweet.

Det ukrainske rockband ’Boombox’ synger overvejende på ukrainsk, og efter den russiske annektering af Krim i 2014, stoppede bandet helt med at optræde i Rusland. Guitaristen Andriy Khlyvniuks forlod sin turné i USA for at vende hjem og kæmpe i Ukraine, hvor han efterfølgende optog videoen.

’Hey, Hey, Rise Up’ er det første originale Pink Floyd nummer siden albummet ’The Division Bell’ fra 1994. i 2014 blev albummet ’The Endless River’ udgivet, men bandet brugte hovedsageligt materiale fra tidligere albums.

Den rørende musikvideo og sang er tilgængelig på YouTube og Spotify nu. Hør den her:

Footer graphics