Hovsa, håndtegn og hovedet ned: Ny fotobog kommer helt tæt på gaden i Tokyo

Den nye fotobog ‘Tokyo Encounters’ stiller skarpt på syv spirende fotografer fra den nye bølge af japansk gadefotografi.

Hvad foregår der egentlig? Det er svært at sige. Når man fæstner blikket på fotografiet af den unge piges fladmaste næse, kommer der ikke så mange svar som spørgsmål.

Sådan er det med billederne i den nye fotobog ‘Tokyo Encounters: Next Wave Street Photography from Japan’. De er bemærkelsesværdige snapshots fra Tokyos gader, der hylder Japans mere end 60 år gamle tradition for gadefotografi.

Det er den danske kunstforening Tofu Collective, der står bag udgivelsen, som præsenterer syv af landets mest spirende og visionære fotografer i disse år. I hjemlandet er de anerkendte fotografer, men for det store udland er de stadig ukendte, hvilket det netop er Tofu Collectives hensigt at lave om på ved at fremme den yngre samtidskunst fra Østasien.

Forhåbningen er, at billederne kan give et virkelighedsnært indtryk af, hvordan byen og de portrætterede mennesker i byen tager sig ud, når de ikke ved, at de fotograferes. I en tid, hvor alle er vant til at performe online, skulle de nye gadefotografers arbejde gerne stå som et visuelt modstykke.

Alle fotografierne er knipset i løbet af de senere år og viser på trods af en pandemi en sprudlende og farverig by – det sidste er i øvrigt relativt nyt inden for japansk gadefotografi, der har været præget af sort/hvid-fotografier.

Fredag den 25. november er der udgivelsesreception for bogen i MUJI på 4. etage i ILLUM mellem kl. 15 og kl. 18. Indtil da kan man fornøje sig med en udvalgt forsmag på bogens indhold lige her.

Foto af Kudo Kohei
Foto: Sakurako Nagaiwa
Foto af Shunsuke Matsunaga
Foto af Kisara Okada
Foto af Takahiro Mizushima
Foto af Kawara Chan
Find mere om
Footer graphics