Moody
Foto: Anna Kabana

MOODY: ”Det er lidt som om, at jo dårligere jeg har det, jo bedre sange skriver jeg”

Sangeren Josefine Moody aka. MOODY synger kærlighedssange til piger og repræsenterer en minoritet på den danske popscene. Her fortæller hun om kærestesorg som drivkraft til god popmusik og lidt for meget alkohol.

24-årige Josefine Moody har et look, som de fleste nok umiddelbart vil beskrive som ”drenget”. Hun har helt kort hår og går i løst tøj, i dag en beige hoodie, et par løstsiddende ternede chinos og en farverig dynejakke. Som barn var hun også ”drenget”, selvom hun hørte det samme musik, som de fleste andre piger på hendes alder, Cher, Britney Spears, Madonna og Pink.

Hun elskede også selv at synge, lave teater og musicals og kan huske, at det undrede hende, at ingen af popstjernerne så ud som hende. Selv Pink, som jo havde kort hår, klædte sig meget sexet og feminint. Nu forsøger hun så at vise andre unge, at man ikke behøver følge kønsnormen for at indtage en musikscene og følge sine drømme.

”Jeg spejdede virkelig efter en, der lignede mig og havde en periode, hvor jeg prøvede at passe mere ind med langt lyst hår og være mere en tøse-tøs. Jeg hader egentlig at kalde det ”drenget”, for jeg synes jo ikke, det er drenget. Jeg går bare i det tøj, som jeg har lyst til og gider ikke at have langt hår,” fortæller Josefine Moody, der for nylig har farvet sit hår i en turkislignende tone, der gør det meget iøjnefaldende på trods af, at det ikke er mere end 1 centimeter langt.

Vi sidder i den overraskende skarpe og varme sol i hendes lille tilstødende have på Amager.

Det musikprojekt, der begyndte som et DIY-projekt med YouTube-videoer i hendes forældres kælder, førte hende i 2017 til at vinde DR’s musikkonkurrence, Karrierekanonen. Sidenhen landede hun en pladekontrakt, og i løbet af 2018 har hun arbejdet på en EP, der udkommer senere på året. Men det er imidlertid ikke kun på grund af sit udseende, at Josefine Moody skiller sig ud på den danske musikscene.

Som 16-årig sprang hun ud som homoseksuel, og hun repræsenterer dermed en minoritet i musikbranchen. Det høres i hendes sange, som den sexede ’FOkHard’, der handler om hård sex mellem kvinder. Ifølge hende er der brug for mere diversitet på de danske scener:

”Jeg håber på en bredere palet snart. Det er så vigtigt her i Danmark, hvor vi er så mange ens mennesker. Vi er nødt til at gøre op med tanken om og følelsen af, at der kun er én rigtig måde at være og se ud på. Jeg har brug for snart at se flere kvinder i dansk musik,” siger Josefine Moody.

Hun mener, at MØ har banet vejen for andre kvindelige artister, men også danske musikere generelt med sit internationale gennembrud og håber på at kunne følge trop.

”På papiret er lyden af MOODY en blanding af synth-pop og r’n’b med et relaterbart tekstunivers, som jeg synes favner rigtig mange af de følelser, man går med som ungt menneske”.

Moody
Foto: Christina Jensen

Selvom Josefine Moodys tekster er pakket ind i et lydunivers, der giver associationer til et dansegulv eller i hvert fald en lounge, så er de alle skrevet på tidspunkter, hvor hun har befundet sig et mørkt sted i livet. Det var også tilfældet med den nyeste single, ’Gotta Get Up’, som handler om kærestesorg.

”De ting, jeg skriver og synger om, er så universelle. Vi går alle gennem heartbreaks og dealer med følelsen af ikke at være gode nok. Jeg er en håbløs romantiker, men jeg har også skrevet om at være angst og deprimeret, hvilket jeg desværre, ligesom mange andre unge, har døjet med,” forklarer Josefine Moody.

Hun har i mange år bearbejdet angst og depressive perioder med alkohol, men i løbet af det seneste år er det gået op for hende, at det er en helt forkert strategi. Derfor har hun ikke drukket i en måned nu, og den står på vand i stedet for øl, selvom de fleste andre unge nok ville drikke på en dag i dag med så mange forårsfornemmelser i luften.

”Jeg har brugt alkohol som et quick fix, og i begyndelsen tænkte jeg på, om det også var det, musikken var, fordi jeg fik det så godt af at skabe noget, som andre syntes var fedt. Men musikken er 100 procent min terapi,” siger hun og indrømmer, at hun har meget svært ved at tale om, hvor skidt hun egentlig har det.

For Moody er en performer. Hun er typen, der altid har en rap replik klar, og som man forestiller sig kan fyre op under enhver fest. Men bag facaden gemmer sig en helt anden del af hendes personlighed, som kun kommer til udtryk i musikken.

”Det er nemmere at sige svære ting som MOODY end som privatpersons-Josefine,” siger hun og fortæller, at hendes nyeste single er den sang, som hun har glædet sig allermest til at udgive, og det på trods af, at da hun skrev den, var hun netop blevet forladt af den kvinde, som hun troede, hun skulle dele resten af sit liv med.

’Gotta Get Up’ er tilgængelig på alle streamningtjenester nu.

”Det er lidt som om, at jo dårligere jeg har det, jo bedre sange skriver jeg,” siger hun og kamuflerer det tragiske i udsagnet ved at bryde ud i grin.

Se DR’s dokumentar om MOODY og hendes alkoholproblemer her.

Find mere om
Footer graphics