Pernille Skipper med sin nyfødte baby til åbningsdebat i Folketinget. Foto: Ritzau Scanpix

Pernille Skippers to måneder gamle datter blev smidt ud af Folketingssalen: I disse lande er babyer velkomne

Torsdag blev Pernille Skipper smidt ud af Folketingssalen, fordi hun havde taget sin nyfødte datter med. I Argentina, Island, New Zealand og mange andre lande hyldes kvindelige politikere ellers for at gøre det samme.

Det skabte “vild opstandelse“, da forfatter og kommunalpolitiker Tine Schmedes for snart 50 år siden blev smidt ud under et møde i Københavns Borgerrepræsentation, fordi hun forsøgte at amme sønnen Frej på syv måneder imens.

Torsdag eftermiddag gentog historien sig. Dog uden amningen.

Under åbningsdebatten i Folketingssalen blev Enhedslistens tidligere frontfigur og nuværende socialordfører, Pernille Skipper, pludselig bedt om at forlade salen, fordi hun havde sin to måneder gamle datter med. Skipper var ikke i gang med at amme, men vuggede sin sovende datter i armene, da beskeden kom.

Det skriver Skipper selv på Twitter:

“Folketingssalen åbner oktober 2021, og en stille, sovende baby ude i kanten af folketingssalen er simpelthen Pia Kjærsgaards store hovedpine. Tænk at hun gider, jeg gør ikke”.

Ordren fra Pia Kjærsgaard, der er tidligere formand for Folketinget, kom på to gule post-it sedler, som blev overleveret til Skipper via en sekretær. Det fortæller Pia Kjærsgaard til Politiken.

Her fortæller hun også, at et folketingsmedlem, hun ikke vil nævne navnet på, for nylig har klaget over, at nogle politikere har deres børn med i salen, og at præsidiet derfor har besluttet, at det ikke skal ske fremover.

Heartbeats har forsøgt at få en kommentar fra Skipper og Kjærsgaard, men de er i skrivende stund ikke vendt tilbage.

Tine Schmedes med sønnen Frej. Foto: Københavns Biblioteker

Og hvordan forholder det sig så i resten af verden og hos vores nordiske naboer, som vi ynder at sammenligne os med, tænker du måske. Vi har vendt blikket ud og undersøgt sagen.

Skrev historie i Australien

For fire år siden skrev senator Larissa Waters historie i Australien, da hun som den første politiker ammede sit barn under en afstemning i parlamentet.

Takket være en lovændring året forinden blev Waters ikke smidt ud. Selv kaldte hun det overfor BBC “helt latterligt”, at “noget så naturligt som at amme sit barn kan være en nyhed verden over”.

Den argentinske menneskerettighedsaktivist og det hidtil yngste medlem af det argentinske parlament Victoria Donda Perez blev hyldet som en ‘heltinde for arbejdende mødre’ i 2015. Det skete, efter at hun blev fotograferet, mens hun ammede sin dengang otte måneder gamle datter under en afstemning i parlamentet. Billedet gik viralt.

Men faktisk skal vi slet ikke så langt væk for at se eksempler på kvindelige politikere, der har haft deres helt små børn med på arbejde uden at blive smidt ud.

På Island tog medlem af parlamentet Unnur Brá Konráðsdótti i 2016 ikke bare sin datter med på talerstolen, hun ammede hende også derfra. Forinden havde hun afvist en kollegas tilbud om at holde barnet imens.

“Jeg havde valget mellem at rive min lille datter af mig og efterlade hende grædende hos en kollega eller tage hende med, og jeg vurderede, at det ville være mindst forstyrrende at tage hende med”, fortalte politikeren efterfølgende til Islands svar på DR, RÚV.

I Europa-Parlamentet er det vedtaget, at medlemmerne gerne må amme, mens de er tilstede under debatter.

Britiske Anneliese Dodds har flere gange ammet sit barn i salen, og i 2016 gav hun en dundertale om skatteunddragelse til parlamentsmedlemmerne, mens hendes fire måneder gamle datter lå over skulderen på hende og sov.

Det samme gælder svenske Jytte Guteland, der i 2017 tog sin søn med i parlamentet, og efterfølgende kunne se et billede af de to gå viralt. Dengang ønskede hun at vise forældre, at det er okay at tage sine børn med på arbejde, hvis det er det, det kræver.

I Storbritannien sagde parlamentsmedlem Jo Swinson, at hun håbede, det ville signalere en modernisering af folkestyret, efter at hun som den første havde sit barn i en bæresele, mens hun deltog i en debat i Underhuset.

Det samme gælder New Zealands premierminister Jacinda Ardern, der i 2018 blev det blot anden siddende statsoverhoved, som fik et barn, mens hun sad på posten.

Så må tiden vise, hvornår Danmark kan tilføjes på listen.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics