Foto: Flikr

Politimand kvaste sort mand med sit knæ: Derfor er #Icantbreathe det værste – og vigtigste – hashtag lige nu

Mandag aften førte en brutal anholdelse til en sort mands død i staten Minneapolis. En betjent havde presset hans hals mod asfalten i flere minutter. Nu kører oprøret på de sociale medier under hashtagget #Icantbreathe.

George Floyd er et af den slags navne, der aldrig burde være blevet alment kendt. Det burde videoen af hans død heller ikke være.

Men en brutal anholdelse i staten Minneapolis mandag aften, hvor den 46-årige afroamerikaner kvases mod asfalten i fem lange minutter under en betjents knæ, har nu gjort ham til omdrejningspunktet i en heftig diskussion om statsracisme og politivold i USA.

“Jeg kan ikke trække vejret. Lad være med at slå mig ihjel,” siger George Floyd på videoen af anholdelsen.

Det blev hans sidste ord, inden han helt tydeligt mister bevidstheden og bliver hentet af en ambulance, der kører ham på hospitalet, hvor han bliver erklæret død få timer senere.

Siden da har hashtaggene #Icantbreathe og #JusticeForFloyd spredt sig på de sociale medier, hvor der rettes skarp kritik mod de involverede politibetjente og den voldelige tendens, deres handlinger er udtryk for.

I alt fire politibetjente var samlet om anholdelsen af George Floyd, der blev filmet og givet til Washington Post af en forbipasserende, som sammen med flere andre forsøgte at stoppe episoden med kommentarer og flere forfærdede tilråb.

George Floyds anholdelse skyldtes, at han sad på en bil og tilsyneladende var “under påvirkning”. Ifølge politirapporten skulle Floyd angiveligt have modsat sig anholdelsen, hvorefter han fik håndjern på og holdt mod jorden i flere minutter. Et overvågningskamera fra en nærliggende restaurant, der viser en medgørlig Floyd, sår imidlertid tvivl om den udlægning.

Voldelige demonstrationer

Tirsdag aften meldte Minneapolis’ borgmester Jacob Frey ud på Twitter, at de fire politibetjente var blevet afskediget.

“Det var den rigtige beslutning,” skrev han, hvilket har fået flere brugere på Twitter til at kommentere, at de mener, den anvarlige betjent bør tiltales for mord. Samtidig rejser spørgsmålet sig, om det nogensinde havde fået konsekvenser, hvis episoden ikke var blevet filmet.

Tirsdag var flere hundrede demonstranter også samlet med bannere i gaderne i Minneapolis for at kræve retfærdighed og protestere mod politiets aktion, der desværre ikke er en enlig svale i amerikansk retshistorie.

Demonstrationen førte til en række sammenstød mellem politiet og demonstranterne, og der blev både anvendt tåregas og affyret gummikugler – det er dokumenteret på adskillige videooptagelser, som florerer på Facebook og Twitter.

Mange stiller spørgsmålstegn ved, at tingene eskalerede så voldsomt tirsdag aften og henviser til, at en nylig demonstration mod åbningnen af samfundet efter corona-lockdown ikke førte til sammenstød. Måske fordi folkemængden overvejende bestod af hvide amerikanere.

Billeder af George Floyd deles flittigt på de sociale medier i disse dage. Foto: Twitter

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk. Hvis du kunne lide, hvad du læste, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev HER eller hoppe hen på forsiden og læse mere HER. Du må også meget gerne dele os med dit netværk, så vi kommer bredere ud. Tak

Footer graphics