disney

Human kapitalisme: Disney-arving vil give 50% af topchefers bonus til de dårligst lønnede ansatte

Abigail Disney, barnebarn af Disney-medstifteren Roy Disney, kalder topchefens løn ’uanstændig’ og beder selskabet drive forretning på en mere medmenneskelig måde.

Foto: Marc Levin (flickr)

Tag halvdelen af topchefernes bonus og giv pengene til de 10 procent dårligst lønnede i stedet og sæt dermed en ny standard for, hvordan man driver forretning i 2019.

Det mener Abigail Disney, barnebarn af medstifter Roy Disney, i et debatindlæg i Washington Post. Tidligere på ugen gik hun viralt på Twitter i et opslag, hvor hun kritiserede den store lønforskel mellem Disney-toppen og gennemsnittet.

Her skrev hun, at CEO Bob Iger tjener 1.424 gange mere end den gennemsnitlige Disney-medarbejder. I de tal er hans bonus ikke medregnet. I 1978 tjente topchefen ”kun” 30 gange mere end gennemsnittet.

I opslaget kalder hun lønforskellen ’vanvittig’, og ifølge CNN siger hun også, at lønnen er ’uanstændig’. Derfor gik hun i går i Washington Post og foreslog topledelsen i Disney, at de kunne tage halvdelen af deres bonusser og give dem til de 10 procent dårligst betalte Disney-ansatte. På den måde kan Disney være frontfigur for ’human kapitalisme’, som verden i den grad har brug for.

Hun kritiserer også det republikanske partis skattelettelser til store virksomheder, hvor de besparede penge ifølge hende blot ender i lommen på topcheferne.

Abigail Disney ejer aktier i Disney, men har ingen reel indflydelse. Hun er kendt som aktivist og filantrop, og i 1991 oprettede hun og hendes mand en organisation, der giver penge til sociale indsatser i fattige byområder i New York. Hun har stiftet ‘Peace is Loud’, som hun også er direktør for. Organisationen fremmer gennem medier og begivenheder kvindeligt lederskab i den globale fredsopbygning.

Ved en tidligere tale i New York om human kapitalisme sagde hun ifølge DR’s oplysninger:

”Der kommer et tidspunkt, hvor der florerer for mange penge rundt i toppen af systemet mellem en klasse af mennesker, der – undskyld, at jeg siger det så radikalt – simpelthen har for mange penge.”

Hun understregede også, at nok fortjener topcheferne en bonus for deres arbejde, men det samme gør folk, der får succesen til at ske.

”Mit forslag er, at I skal belønne jeres medarbejdere på en fair måde. Lyt, når de fortæller jer, at de ikke kan få det til at løbe rundt. I eksisterer ikke udelukkende for aktionærernes og direktørernes skyld,” sagde hun.

Disney har reageret på kritikken ved at kalde topchef Bob Igers løn ’90 procent baseret på performance’ samt fremhæve, at selskabet for nylig har fortaget en ’historisk investering’ i minimumsløn og andre medarbejder-fordele. Bl.a. kan man som timeløns-ansat optjene point til en ’gratis college- eller erhvervsuddannelse’.

Disney havde et rekordstort overskud i 2018.

Footer graphics