Arto er tilbage: Måske er det lige præcis, hvad vi har brug for

Otte år efter lukningen er der nu igen liv på den forhistoriske internet-planet Arto.

Der findes Teslaer. Vindmølleparker. Slankepiller. Kunstig intelligens, der kommer og tager dit arbejde og laver kunst. Fremtiden er på alle måder vild, og alligevel er vi kulturelt set fuldstændigt besatte af ting, der foregik engang i 00’erne.

Det giver ikke mening. Men nu er Arto tilbage.

I hvert fald findes siden igen, og man kan oprette en bruger og “lege med,” som det fremgår på forsiden.

“Vi har ikke i øjeblikket konkrete planer med Arto, men vi leger af og til lidt og ser hvad retning det går,” står der.

Officielt lukkede og slukkede Arto ellers for otte siden – efter at have eksisteret siden 1998. Selv kalder de sig landets første sociale medie, selvom begrebet ikke rigtig fandtes dengang, og i en periode var det landets mest besøgte hjemmeside.

Det var mest af alt en venindebog på Internet Explorer blandet med et chatforum, hvor pre-teens skrev og “kiggede” på hinandens profiler, hvor man havde billeder af sig selv indsmurt i Dax Wax eller foundation alt efter køn. Typisk tog man et billede med et digitalkamera og rigelig blitz ind i et spejl.

Hvis man var heldig, var der måske lidt romantik i luften på Arto.

Ifølge en insider, som Heartbeats har været i kontakt med, er det dog sparsomt med aktiviteten på Arto.dk lige nu. Ikke alle funktioner er tilbage i drift, og efter sigende virker mange brugere til at være aktive for sjov.

Men måske er det lige præcis det, vi har brug for. I en tid, hvor de store fisk som Instagram, Twitter og Facebook er godt og grundigt i gang med at blive jordet af deres egne reklamer – den såkaldte ‘enshittification‘ eller på dansk bare lortificering – trænger vi til et rent og algoritmefrit medie, hvor vi kan være i fred. Og have det sjovt.

Opblomstringen af Arto rammer samtidig lige ned i Y2K-tendensen og dens stadig større omfavnelse af 00’ernes æstetik og mode. Og selvom mange millennials formentlig vægrer sig mod disse strømninger, ser den popkulturelle fascination af det tidlige internet ikke ud til at ebbe ud lige foreløbig.

Find mere om
Footer graphics