Donorhjerte

Ny hjertevaskemaskine fordobler donorhjerters levetid

Hjertelægerne på Rigshospitalet har taget en banebrydende hjertevaskemaskine i brug, der opbevarer og gennemskyller et donorhjerte med blod, så det bliver ved med at slå i op til 12 timer efter at være taget ud af kroppen på den afdøde donor.

Tiden er knap, når et donorhjerte forlader den døende doners krop og skal over i modtagerens krop. Indtil nu har et donorhjerte kunnet holde i 4-6 timer, fra det er taget ud af donor og er kommet på køl i en kasse med en masse is, til det er opereret ind i en ny krop.

Denne tidsfaktor har hidtil sat en stopper for mange hjertetransplantationer, fordi lægerne ikke har haft nok tid til at vurdere hjertets tilstand.

Men med en ny banebrydende teknologi fra USA, Organ Care System OCS), bliver hjertet nu opbevaret i en højteknologisk hjertekasse, hvor donorhjertet gennemblødes og præpareres, så det kan blive ved med at slå helt op til 12 timer, skriver Rigshospitalets pressetjeneste.

Hjertet ligger altså og pumper videre, ligesom det gjorde inde i kroppen, og derved undgås det, at cellerne ikke får ilt og dermed går til, som når hjertet nedkøles i en isboks. Den nye metode, som man kalder en hjertevaskemaskine, er nu taget i brug på Rigshospitalet, og man håber, at der vil blive mere tid til at undersøge, om donorhjertet er i orden.

”Det betyder, at de forhåbentlig i fremtiden vil få et organ, som måske er lidt bedre og holder længere. Og så vil det også betyde, at der bliver lidt flere hjerter til transplantation. Formentlig i første omgang omkring 15-20 procent”, siger overlæge Peter Skov Olsen, Thoraxkirurgisk Klinik på Rigshospitalet.

Metoden har tidligere været brugt med succes ved klargøring og transport af donorlunger, og også ved den type operationer har metoden øget antallet af brugbare lunger til transplantation.

Foto: Transmedics

Find mere om
Footer graphics