Foto: Shutterstock

I’m lovin’ it: McDonalds må ikke pakke deres mad ind i engangsemballage

EU er blevet enige om ny emballagelov, som fra 2030 forbyder engangsemballage på restauranter som McDonalds og Burger King.

Dem, der har været på McDonalds, hvilket må være næsten alle, kender oplevelsen. At tømme bakken med papir, sugerør, papæsker, plastik lige ned i skraldespanden, blot få minutter efter man fik menuen serveret. Det skal dog være slut nu.

EU landede mandag aften en aftale om et forbud i mod engangsemballager i caféer og restauranter. Det fremgår af en pressemeddelelse fra EU-parlamentet.

Fra 2030, hvor forbuddet indføres, vil det altså ikke længere være muligt at få sin burger serveret i en papæske med den ikoniske gyldne måge på eller sin sodavand i et papkrus. 

Mindske affald

Formålet er måske ikke så overraskende at reducere mængden af emballageaffald, hvilket flere NGO’er har plæderet for i et åbent brev.

Det skal ses i lyset af tal fra EU-Kommissionen, som viser at 40 procent af al plastik, der produceres, går til emballage, og næsten 50 procent af alt menneskeskabt affald i verdenshavene er plastikemballage til to-go føde- og drikkevarer.

Tal viser også, at mængden af emballageaffald er vokset med 20 procent de seneste 15 år, og det forventes at stige yderlige, hvis ikke der sættes ind.

I Frankrig var man allerede på forkant tilbage 2023, hvor man indførte genbrugeligt service på alle McDonalds’ restauranter. 

Emannuel Macron tweetede dengang: 

“Se dig omkring: I Frankrig er ændringer på vej for at ændre vores forbrugsmønstre og reducere vores spild. Vi presser på for at gøre det globalt. Lad os ændre situationen!”

Find mere om
Footer graphics