Foto: Nipi/Backgrid/Ritzau Scanpix

Morgenbeats: Jeg har fundet den bedste sovemedicin

Denne uges Morgenbeats er dedikeret til litteraturen. Den, der får os til at grine, græde – og falde i søvn.

Jeg har lidt af søvnløshed i flere perioder af mit liv. Det startede som helt ung, hvor især alkohol, byture og de efterfølgende tømmermænd gnavede i søvnen, og siden kom den tilbage med små børn, hvor også mit arbejdsliv til tider var tumultarisk.

Som alle andre søvnløse har jeg prøvet et hav af gode råd fra åndedrætsøvelser over naturmedicin til rigtige piller. Noget virkede i perioder, andet virkede slet ikke. Men et af de bedste midler, jeg har fundet, ligger lige for, og det er et, jeg vil anbefale alle: Bøger.

Siden jeg var barn, har jeg læst meget skønlitteratur, men glemte det i mange år, indtil jeg i nærmest i desperation igen samlede det op for alvor for at få timerne før daggry til at gå uden at vække familien. Det er nu blevet en fast rutine for mig at læse ca. en time, inden jeg skal sove. Og det virker. Jeg falder nemt i søvn. Sex, rødvin og motion kan også hjælpe, men nogle gange har modsatte effekt.

Bøger har også flere positive bivirkninger udover søvnen. Min vedvarende læsningsrutine gør, at jeg kommer igennem ret mange bøger – gerne flere på en måned – og det har givet mig fantastiske (læse)oplevelser og en ny kærlighed til litteraturen.

Der er selvfølgelig nogle krav til det, jeg læser. Det må fx ikke være for spændende. Det betyder, at jeg ikke læser krimier eller andet, hvor der er mange mord, overgreb eller anden vold, der kan liste ind i søvnen. Det må heller ikke være for kedeligt, for så falder man i søvn efter en side, og det er faktisk heller ikke godt, da jeg nu faktisk godt kan lide at læse.

Jeg er klar over, at bøger ikke virker for alle, og det er selvsagt ingen mirakelkur, hvis man først har svært ved at gribe den svigefulde søvn, men det virker for mig. Og selv, hvis det ikke hjælper på din søvn, får du i det mindst læst nogen gode historier, hvilket er at foretrække i forhold til de bekymringstanker, eller hvad der nu farer gennem din trætte hjerne.

Denne uges ‘Morgenbeats’ er dedikeret bøger. Den bedste måde, man kan beskrive et menneskes liv, er gennem en roman. Og det er (for mig) også den bedste måde at falde i søvn på. 

Af Emil Norsker


Sjove depressioner

Den fremragende engelske forfatter, Nick Hornby, sagde engang, at hvis alle forfattere ville putte en eller to vittigheder per side, ville mange flere læse bøger. Det kan Meg Mason, og hun har skrevet noget så sjældent som en virkelig sjov bog om forliste forhold og periodiske depressioner. Årets bog indtil videre.

Putins vej

Hvordan blev det uhyre, der nu truer ikke bare Ukraine, men selve verdensfreden, skabt? Og hvad er det folk, han har knyttet sig til gennem karrieren? Den tidligere Moskva-korrespondent for Financial Times, Catherine Belton, har gravet i diktatorens fortid som KGP-agent i Østtyskland og skulle efter sigende give et billede af, hvordan har lært nogle af de metoder, han benytter sig af i dag.

Kærlighed og livskriser

Og imens vi sad og ventede

på at solen skulle stå op

en gang i juli

gik det op for mig

hvad kærlighed var

Nanna Lundsgaard Arbøl, som du måske kender fra Instagram-profilen ‘Hverdagslinjer’, har netop udgivet digtsamlingen ‘Kamillekrater’. Det er hverdagsmagi, (ulykkelig) kærlighed, sorg, lyse sommernætter, ensomhed og vintermørke og lige det, du har brug for at læse en melankolsk søndag i regnvejr, eller hvis du vil drømme dig væk til varmere tider i Sydens sol.


Det bedste fra Heartbeats

Udvalgt af Emil Norsker

Dette var ugen, hvor bomberne faldt over Ukraine, og alle vores håb om en fredelig løsning blev pulveriseret. Før det skrev Veronica Magaard denne fine klumme om, hvordan hun til det sidste håbede, det ikke ville ske – ikke mindst for hendes mors skyld.

Torben Holt ville gerne forfølge sin iværksætterdrøm, men det var først, da hans søster døde, at han for alvor sprang ud i det. Få historien her.

Der er en stor debat om unisex-toiletter i øjeblikket, men der er mange grunde til, at de er en dårlig idé, skriver Ditte Giese. Og som mand må jeg give hende ret: Mandetoiletter er klamme.

Læs hendes fine klumme her.Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics