Julemarked København
Tyskinspireret julemarked i København. Foto: Shutterstock

Heartbeats vil have forvist de tyske julemarkeder: Friturestegte churros har intet med dansk jul at gøre!

Usmagelige tyske julemarkeder, fantastiske mad-videoer fra Aserbajdsjan, og nyt fra den engelske overklasse i Sydfrankrig. Vi kommer vidt omkring i din morgenrytme.

Slut med alpejul

Ditte Giese
Ditte Giese

Julen er vores smukkeste højtid, og den falder altid så perfekt her i vintermørket, hvor vi trænger til at få lyst det hele op og pyntet på mørket. Men der er en skamplet ved den københavnske juletrængel og alarm, som er de tilbagevendende tyskinspirerede discount-julemarkeder, især det på smukke Kongens Nytorv, men de er efterhånden på alle pladser i indre by.

Det har intet med dansk eller nordisk jul at gøre, men får alligevel lov at agere øjebæ år efter år. De tyske alpehytte-papskure er bosat af polakker, rumænere, bulgarere og tyskere, som åbenbart føler, at intet siger jul som en friturestegt churro, snaskede donuts, klam sauerkraut eller tynd glühwein.

Sidste år gav jeg efter for mit barn og købte en “klassisk” juleslik på markedet: Klistret, uspiselig fudge til 70 kr for 100 gram. Julemarkederne bliver især besøgt af turister, indenlandske og udenlandske, og det piner mig især, at forvildede japanere og uvidende franskmænd får en oplevelse af “dansk jul” med masseproduceret keramik fra Finland og grimme striksokker fra Polen, dakkedak-muzak og en Bratwurstgriller.

For tyske julemarkeder er hyggelige – i Tyskland. Her er de bare dårlig smag. Hvorfor kan Københavns Kommune dog ikke finde ud af at skabe et julemarked med fokus på kvalitet, dansk design, bæredygtighed, hygge, ja København? Alt det vi kan i resten af byen.

Tænk, hvis man fik nogle af hovedstadens mange fantastiske madsteder til at stå for lækkert bagværk, hjemmelavede æbleskiver, en gang risengrød til eftermiddagstrætte børn og et glas stærk gløgg fra Hviids Vinstue til forældrene? Man kunne lave en bod til julegaveparkering, imens gæsterne handlede unik brugskunst og kvalitetsdesign a la Jægersborggade: Hjemmelavet chokolade, grød, specialiteter til julebordet, smuk pynt, gaver og måske stod Nulle og Verdensorkestret tilmed og spillede lidt hyggejazz i et hjørne.

Der kunne tilmed være et nisseværksted til de små med en krea type og masser af lyskæder og levende lys. Hvor svært kan det være? Besøg eventuelt Christianias julemarked og lær hvordan man skaber københavnsk julehygge. Eller endnu bedre: Hyr gutterne fra Centralhjørnet, de forstår sgu at pynte op til jul. Man kunne også bare genindføre den romantiske skøjtebane på Kongens Nytorv tilsat D’Angleterres overdådige juleudsmykning – se det var julemagi!

Kgs Nytorv jul skøjtebane
Julelys og skøjtebane på Kongens Nytorv anno 2008. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

ASMR fra Aserbajdsjan

Sommetider ender vi nogle kuriøse steder på YouTube, og på det seneste er vi faldet over den her mærkeligt dragende profil fra Aserbajdsjan, hvor to ældre mennesker laver mad udendørs over bål et sted langt ude på landet. En country side Vlog, kalder de sig selv, men ellers er det sparsomt med oplysningerne. De siger heller ikke et ord, og der er ikke noget musik, så stemningen i videoerne er meget beroligende. Der er ufatteligt mange videoer, og mange af dem har flere millioner visninger. Vi ved ikke helt, hvad der foregår, men vi kan godt lide det.


Vildt

Igen i år kan man opleve fotoudstillingen Wildlife Photographer of the Year på Statens Naturhistoriske Museum. Det her billede af en næsten 40 år gammel bjerggorilla fra Uganda, som sidder og nyder den kølende regn, har vundet for bedste portræt. Man forstår.


Enægget englesang

Det er ikke sikkert, du nogensinde har hørt om musikgruppen Alessi Brothers, men det er i så fald en fejl. Den består af Billy og Bobby, to enæggede tvillinger fra Long Island med stemmebånd så velegnet til soft rock, at selv Beach Boys ville have bøjet sig i støvet. De var aldrig rigtig store, men havde et lille hit i 1977 med sangen ‘Oh Lori’, som også er virkelig god – men deres helt store musikalske bedrift er den her lille yacht rock-perle af en sang, ‘Seabird’, som du – helt uden anledning – bør starte din uge med at lytte til.

alessi brothers

Nyt fra the Crawleys

I sidste uge landede traileren til anden film i rækken af ‘Downton Abbey’-sequels ‘A New Era’, og det lover godt. Hele det gamle cast er tilbage, og traileren afslører, at vi skal med Crawley-familien til Sydfrankrig, hvor Cousin Violet (som snart må nærme sig de 100 år) har arvet en villa af en mystisk gammel flamme. Produktionsselskabet kalder filmen “The grandest escape of the year”. Behøver vi sige mere?


Det bedste fra Heartbeats

Kulden kommer, og det samme gør de galoperende coronatal. Alt sammen ingredienser nok til en hurtig vinterdepression. Men fortvivl ikke, vi bliver ved med at producere brand varmt content til dig.

En af vores foretrukne måder at komme igennem de mørke dage er alkohol. Derfor har vi den tossede tradition med J-dag, og sørme om ikke vinentusiasterne også har også deres version, hvor de skyller årets Beaujolais Nouveau ned. Thomas Balslev har historien.

For nogen er det måske overraskende, men mænd bliver også ramt af vold i parforholdet. Både fysisk og psykisk. Det viser dokumentarfotograf Andreas Haubjerg med nogle stærke billeder og historier. Marisa Bjørklund har talt med ham.

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics