Jakob Sams

Mød kunstneren der forvandler lortekunst til samtidskritik

Jakob Sams er egentlig slet ikke kunstner, men har tegnet hele sit liv. Nu er han begyndt at støvsuge landets loppemarkeder for billeder med brølende hjorte, nydelige gadekær og grædende børn og male dem ind i vores samtid. Man kunne kalde det ‘renovationskunst’.

Jakob Sams, du springer i en forholdsvis moden alder ud som en slags renovationskunstner, fortæl om projektet? 

”Ja, jeg er blevet moden og har genopdaget tegneriet fra min barndom. Voksenlivet er ikke for børn, og jeg har fundet ud af, at jeg savnede at tegne. Mine mange idéer forblev idéer og ”tænk nu hvis jeg…”, og en dag gik jeg i gang med at male kontraster på gamle malerier i stedet for at tegne kruseduller på en mødeblok, og det greb mig”.

“Gør det mig så til kunstner? Det ved jeg ikke, måske, men hvem skal vurdere det? Jeg har ikke ”gået til kunst” og er så tilpas gennemsnitlig en dansk kunstkender, at jeg tager på Louisiana, Picasso-museet i Barcelona eller et moderne museum, når nu jeg har lyst til det. Så står jeg der med en masse andre og ser på en sort streg, et cykelhjul og tre røde prikker på et 5 x 7 meter stort lærred og tænker: ”Hmmmm, det er spændende. Hvad er det?”. Men jeg elsker at se, hvad andre producerer, for alle der producerer noget, som de vil vise til andre, de har en historie at fortælle med det – ligesom mig”.

“Mit projekt er, at jeg vil give nyt liv til glemte billeder og give dem nye vægge at hænge på. Jeg tegner de kontraster, som jeg tænker, når jeg ser på et billede. Det kan eksempelvis være at lade arkitektlamper være gadebelysning på en skovvej eller lave Nyboder om til en badeanstalt eller tegne en Metrostation i midten af ingenting”.

sams1
sams2

Hvad vil du gerne fortælle verden med din kunstneriske opfriskning af gamle, klassiske malerier?

”Mit udgangspunkt er, at mine billeder skal få folk til at tænke og se verden fra en anden vinkel. Jeg vil gerne prikke lidt til os. Jeg vil kommentere absurditeter som f.eks. at stå i naturen og dokumentere den gennem en telefonskærm og være bekymret for, om man nu har nok strøm. Eller stikke lidt til konformiteten ved hjælp af et billede af bådflygtninge på vej ud mod en firemaster med Dannebrog bagpå. ’Opfriskning’ er faktisk et godt beskrivende ord for projektet, for udover at billederne får en retouchering, så giver det mig et kæmpe opfriskningsmæssigt energi-boost at kaste mig ud i et projekt, som er berigende”.

Laver du god kunst ud af dårlig kunst?

”Jeg synes egentlig ikke, at de oprindelige billeder er dårlige. De har deres egen historie, men der har i hvert fald ikke været mangel på ‘hjort ved skovsø’ i mange, danske hjem tidligere… Nogle af malerierne er måske lidt kedelige, og størstedelen har helt sikkert været fyld på vægge, indtil de er endt i en kælder, for slutteligt at ryge på loppemarkeder og blive glemt. Alle har en mening om kunst. De billeder, jeg maler på, får et nyt liv, og så er det op til folk selv at vurdere, om det, jeg laver, er godt eller skidt. Så kan det sagtens være, at min teknik er mangelfuld, eller at min streg ikke altid går helt til kanten, men jeg kan lide det, jeg laver, og den respons jeg får, den er overvældende positiv”.

sams8
sams9

Kan alle ikke gøre det, du gør?

”Nej, det kan alle ikke. Der er masser af ekstremt dygtige mennesker, der kan tegne meget bedre end mig, men mine billeder har jo min streg, min stil og de tanker, der gør et modificeret billede til ”mit”. Jeg er meget visuel, og jeg elsker veludførte reklamer og popkunstnere, som får mig til at tænke. Det bliver jeg inspireret af. Men jeg håber, at alle, der har en drøm om at producere, gør noget ud af deres idéer. Livet er for kort til at lade det blive ved tanken. Der kommer ingen, når jeg ligger på langs og banker på låget for at sige: ”Nå, men du havde da tanken, point for det, bare ærgerligt at du ikke gjorde noget ved det”.

Kan du forestille dig andre genrer at bevæge dig over i? Måske gamle romaner fra loppemarkeder, som du laver en ny og bedre slutning til?

”Det var da en skøn idé! Ja, jeg kunne sagtens se mig selv modificere andre elementer. Men lige nu koncentrerer jeg mig om mine malerier. Jeg får nok ikke skrevet bøgers slutninger om, for det er jo som regel altid butleren, der gjorde det”.


Jakob Sams

Marketingchef. 42 år. Far til to. Københavner. Maler som regel med tusch ovenpå genbrugs-oliemalerier. Kalder sit kunstneriske projekt for ‘Kontrastafdelingen’ på Instagram, hvor hans billeder kan ses og købes.Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics