lattergas
Affotografering af Bettina Miemietz' arbejde

Hej gas-sniffer-generation: Jeres mor arbejder ikke her, så ryd lige op efter jer selv

Kan man lave kunst ud af sniffer-skrald? Det gør kollagekunstner Bettina Miemietz, samtidig med at hun prøver at fortælle det eksplosive antal unge, der sniffer lattergas, at den hobby ikke er helt så uskyldig, som den lyder.

Overalt i gaderne ligger der små aluminiumsbeholdere. Har du også undret dig over hvorfor? Det har vi her på redaktionen. Det viser sig, at det nu koster helt ned til 3,5 kroner at sniffe lattergas.

Det er primært de helt unge, der køber patronerne, der fås i mange københavnske kiosker og i billige stordrift-pakker på nettet, og det er åbenlyst, at det her rusmiddel eksploderer lige nu.

Flaskerne er egentlig lavet som trykluftspatroner til f.eks. flødeskumspatroner, som dem der bliver brugt til cocktails af bartendere. Men de bruges altså som et rusmiddel, et lille kick, hvor man i cirka 30 sekunder bliver høj. Man indtager gassen via en ballon, en plastikpose eller en flødeskumssprøjte, og patronerne er fuldt ud lovlige, billige og kan købes overalt. Derfor står mange unge og inhalerer dem helt åbent på parkeringspladser, på barer og til fester.

Sundhedsstyrelsen og Giftlinjen advarer nu om stigning i forgiftninger og faren ved gassen, som slet ikke er så uskyldig, som den ser ud. Nerveskader, iltmangel, misbrug og dødsfald er nogle af eftervirkningerne.

Alt det bekymrer den Amager-baserede kollagekunstner Bettina Miemietz. Hun laver kunst af ting, som hun finder i det offentlige rum og genbruger i sin kunst, primært plakater. Hun har netop lavet et projekt, hvor hun samlede de små gasflasker op en hel uge i træk.

”I starten var jeg helt glad, fordi der var så mange, og jeg tænkte, at yes, nu bliver det her projekt til noget. En enkelt dag kom jeg hjem med 71. Men til sidst blev jeg i dårligt humør. Det er jo uhyggeligt, så mange unge der sniffer de her flasker!”, siger hun og viser bunkerne af bortkastede flasker frem i sit atelier.

Smukke og farlige

Vi taler lidt om, at det minder om gadebørn, der sniffer lightergas eller lim i fattige dele af verdenen. Eller de kemiske poppers som man indånder.

Miemietz har nu skabt en kollage af flaskerne og fået den rammet ind. Hun har trykt plakater og sidder i sit værksted og dimser videre med flaskerne. Værkerne skal sættes til salg på et galleri, og eventuelle indtægter vil hun bruge på en aktivistisk kampagne mod lattergas under hashtagget #dukandøafdet og plakater, der skal sættes op på skoler.

lattergas

”De er jo ret smukke. Især dem der er rustne og har ligget udenfor i noget tid. Men jeg har prøvet at lave det her projekt på en måde, hvor alvoren også er med. Jeg er ikke selv asketisk anlagt, men som mor til tre synes jeg, at stoffer er en kæmpe bekymring. Især når de kommer i så uskyldig og tilmed lovlig form”.

Noget helt andet er, at de små aluminiumsbeholdere må forurene en del og på en eller anden måde hellere skulle smides til genbrug. Så hej ungdom – ryd lige op efter jer selv, ikke?

Giftlinjen kan kontaktes på: 82 12 12 12

Find mere om
Footer graphics