Katrine Dirckinck-Holmfeld
Foto: Jesper Houborg/Ritzau Scanpix

Morgenbeats: At være kunstner kan ikke være undskyldning for at være kriminel

Der er kæmpe drama i kunstverdenen, hvor man kaster om sig med buster. Ritter Sport giver mange en dårlig smag i munden, og så er vi snart ved at løbe tør for papir – og bøger.

Buste-nyt

thomas balslev
Ugens kommentar er skrevet af Thomas Balslev.

Jeg elsker buste-sagen. Der er kun alt for sjældent den slags drama i den danske kunstverden, og selvom man kan mene meget om, hvor vellykket den såkaldte happening, hvor en gipsafstøbning af Frederik 5. blev smidt i Københavns havn, var, antændte hele miseren en livlig debat. Jeg labbede det i mig. Nu er der gået et år, og først nu bliver Katrine Dirckinck-Holmfeld anklaget for groft hærværk – i øvrigt med et erstatningskrav på 44.350 kr. Måske ender hun i brummen, men realistisk set går hun fri med en betinget straf. Jeg forstår ikke, hvorfor hun ikke blev anholdt med det samme, efter hun tog ansvaret. Opererer politiet ikke længere med at anholde folk, der med rimelig grund er mistænkt for at have begået en forbrydelse? For uanset om man synes, at den tidligere institutleder fra Kunstakademiet lavede en “kunstnerisk happening” eller ej, så er det åbenlyse jo dette: At der OGSÅ var tale om hærværk. De to ting kan godt sameksistere i én og samme handling. Det er ikke enten-eller. Dirckinck-Holmfeld vil imidlertid påstå frifindelse i straffesagen, og hun har tidligere pure afvist, at smadringen af busten var hærværk. Men det er efter min mening komplet tåbeligt. Og det giver kun næring til hendes modstandere, at hun så hårdnakket modsætter sig retsstatens mest grundlæggende principper. Nu er Dirckinck-Holmfeld jo hattedame, så tillad mig at formulere det lidt fyndigt: Man kan godt have flere hatte på på én gang. At være kunstner kan ikke nogensinde blive nogen undskyldning for at være kriminel. Dirckinck-Holmfeld har sagt A, men vil ikke sige B i den her sag. Hun forsøger med andre (rematerialiserede) ord at buste med mel i munden. Det ser ikke godt ud.

Quadratisch, praktisch, koriander

Den tyske chokoladeproducent Ritter Sport har netop testet en ny smagsvariant med fødevareindustriens svar på clickbait: koriander. En tilsyneladende harmløs krydderurt, men som kan få de fleste middagsbordssamtaler til at gløde. Er det Guds gave til de menneskelige smagsløg, eller er det djævlens værk? Koriander-varianten var da også oprindeligt tænkt som en prank, da Ritter Sport i juni postede et billede af den på deres Facebook, men billedet gik hurtigt viralt og satte de sociale medier i kog. Ingen af testvarianterne bestod dog de indledende smagstests hos chokoladeproducenten, så vi skal ikke regne med at se den kontroversielle “Love it or hate it”-udgave på hylderne lige foreløbig. LR

Pressede trykkerier

Coronakrisen har sat sit aftryk på de globale forsyningskæder, og det går ikke kun ud over produktionen af mikrochips, men også noget så gammeldags som bøger af papir. Lige nu står forlagene i kø for at få trykt deres bøger, mens de europæiske trykkerier er fyldt til randen med ordrer. Flaskehalsproblemet skyldes både, at vi simpelthen læste flere bøger under coronapandemien, men også, at internethandlen boomede under selvsamme pandemi, så flere papirfabrikker måtte omlægge produktionen til pap, der kunne bruges som emballage. Læseheste verden over bider fortsat negle og følger situationen tæt. LR


Det bedste fra Heartbeats

De bedste uger er dem, hvor vi har alt for mange gode ting til at fremhæve dem alle. Sådan var det i den forgangne uge, og sådan vil vi selvfølgelig gerne fortsætte.

Dem, jeg alligevel har valgt at linke til, er udvalgt, fordi de alle repræsenterer Heartbeats, og de har noget af det, du kan forvente mere af fremover. Det er historier, der indeholder fascination, følelser og forhåbentligt et nyt perspektiv.

Det sidste får man helt konkret, når man kommer op i højden med fotograf Nicolai Cosedis, der i et lille propelfly tager billeder af hovedstaden. Han så fra sin udsigtspost, hvordan Danmark gik i stå –helt bogstavligt – da Christian Eriksen faldt om i Parken. De billeder vil han (af gode grunde) ikke vise, men du kan se et udvalg af alle de mange andre flotte skud fra skyen her:

Et nyt perspektiv på sproget kan man også få, når man taler med Tobias Cadin. Han har netop opdateret sin ordbog over gadedansk med ord som shabas, sinds og skejs, og det er jo nice (som de unge siger):

På Heartbeats vil vi også gerne give nye perspektiver på det moderne liv, vi alle prøver at håndtere efter bedste evne. En af dem, der har oplevet mere modgang end de fleste på hendes alder, er Jasmin. Gennem opvæksten har hun været slynget rundt i systemet mellem pædagoger, psykologer og plejefamilier. Mennesker, der alle gerne ville hjælpe, men som også primært gjorde det, fordi det var deres job. Det ændrede sig, da Jasmin kom i kontakt med en mentor, og de er nu blevet familie:

Det viser, at et nyt perspektiv på tilværelsen kan komme mange steder fra. Ha’ en god uge.
EN

Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics