Mads Høyer Hansen: “Ej, hvor træls” – et opgør med verdens mest jyske ord

Ordet træls bliver overbrugt i visse dele af Danmark. Mads Høyer Hansen slår et slag for større variation i sproget.

Er din kat blevet kørt ned? Det var da træls. Jeg brækkede benet i går, det er lidt træls. Er Birthe blevet syg? Ej, hvor træls.

Jeg er træt af ordet træls. Ikke fordi der isoleret set er noget galt med selve ordet. Det er der ikke. Nej, det drejer sig derimod om brugen af det. Ikke at folk bruger det forkert, som det nogle gange hænder med ord, nej min kritik går på den alt for hyppige brug af ordet.

Ordet træls bliver i visse kredse slynget om sig, som var det den eneste socialt acceptable følelse, man måtte have. Det er med andre ord blevet en paraplybetegnelse, der skal indeholde al dårligdom – uanset hvor grelt det end måtte værre. Og det er altså et stort ansvar for det lille ord på fem bogstaver.

I stedet for at mærke efter og virkelig sætte ord på, hvordan man går og har det, kan man trække træls-kortet, og så kan vi ellers finde noget andet at tale om. Problemet er aldrig frustrerende, sørgeligt, trist, provokerende eller irriterende. Nej, det er bare træls. Al modgang er træls, uanset hvor stor den end måtte være.

Sku’ vi nu ikke lige…

Jeg er med min jyske baggrund vokset op et sted, hvor man ikke talte så forfærdeligt meget om følelser, eller hvordan man gik og havde det. Ligesom der altid blev rystet på hovedet, hvis nogen skulle tillade sig at vise følelser på tv. Det var ikke noget, man som sådan skulle gå og kaste om sig med. Med en enkelt undtagelse. Der var nemlig et lille ord, man gerne måtte bruge: Træls. Det ord fik lov til at være en lille, kontrolleret følelsesventil – vel og mærke uden at man begyndte at føle alt for meget. For sku’ vi nu ikke lige…?

Hvis alternativet til træls var ingenting, tror jeg hurtigt, vi alle kunne blive enige om, at det var et meget nødvendigt og vigtigt ord. Det er da trods alt bedre at kalde noget for træls end ikke at tale om det. Men det er jo ikke tilfældet.

Der er en lang række ord, man kan bruge i stedet, som er langt mere beskrivende, uanset om man skal reagere på en dårlig nyhed, eller beskrive hvordan man har det. De ord gør det for øvrigt også meget lettere for andre at hjælpe en, skulle man have behov for det. For når vi bruger det samme ord til alt fra overfladiske hudafskrabninger til et bækkenbrud, jamen så udvisker det lidt betydningen.

Det er ikke fordi, man ikke må bruge ordet træls. Det er slet ikke der, jeg vil hen. Men jeg vil appellere til, at man giver træls en tiltrængt pause. Der er så mange andre ord, man kan bruge i stedet for. Ord som måske endda også afspejler ens tanker og følelser endnu bedre. Bare fordi man helst ikke vil tale om sine følelser, er det jo ikke det samme som, at de slet ikke er der.

Så tal med dine nærmeste om, hvordan I har det. Det er helt ufarligt, og jeg lover, du får det bedre bagefter. Alle føler noget, og dine følelser er ligeså vigtige som alle andres. Og ja, hvis det virkelig ikke kan lade sig gøre uden det lille magiske t-ord, jamen så sig da træls. Hvis det ikke kan være anderledes.

Find mere om
Footer graphics