Læsernes liste: Disse ord og udtryk skal dø

Vores liste over hadeudtryk har givet hundredvis af kommentarer på Facebook, og I er gode til at komme med yderligere forslag. Vi har samlet nogle af de bedste her.

Det er altid en god idé at rydde op i dårlige vaner. Hvad enten det er rod, rygning eller alle de ord og udtryk, der har sneget sig ind i vores sprog, enten med vilje, eller blot fordi de er blevet gentaget så mange gange, at vi nu er hjernevasket.

Nogle udtryk startede måske i bedste mening (’det er så fint’), men nu er det blevet brugt så mange gange mod dets oprindelige betydning, at det kan føles som at høre en gaffel køre ned af en tavle, hver gang man hører det.

Da vi publicerede vores liste for 2022, er det væltet ind med forslag og kommentarer. Der er flere, der forslår, at ’lister over ting, der skal dø’, i sig selv skal dø. Og det kan være, at det sker engang. Men først vil vi alligevel benytte lejligheden til at vise nogle af de sjove forslag fra jer.

1. Fremadrettet

Et af de udtryk, der oftest bruges i de danske kontorlandskaber. Bruges ofte til at begraves dårlige ting på en bekvem måde: ’Fremadrettet vil vi forsøge at ikke at krænke så meget som tidligere…’

2. Max gas

Det bruges tit i programmer som ’Bagedysten’, hvor en deltager nu vil give den ’max gas’ for at rette op på gårsdagens skuffende souffle.

3. Det er så fint

En klassiker, der stadig bruges af mange. Bruges tit, når man netop mener det modsatte;

”Er det okay, jeg først kan reparere dit toilet i morgen?”

”Det er fint.”

Det måske mest passiv-aggressive udtryk i det danske sprog.

4.  Mit guld

Ofte skrevet i teksten til et sommerferiebillede af familien på Bornholm.

Der er også nogle, der skriver ’på ferie med de bedste’, hvilket får alle os næstbedste, som ikke er med på ferien til at føle os som lige præcis det: ’de næstbedste’.

5. Havde jeg nær sagt

Det bliver ofte brugt efter en kontroversiel sætning. Nu har du sagt det. Det er derude. 

6. Smuksak

Et udtryk, der har levet i nogle år, men altså stadig bruges. Det må høre op. At man putter smuk på, så det er smuksag i stedet for tyksak, skjuler altså ikke det oprindelige udtryk.

7. Det vokser på mig

Et udtryk, der rigtigt nok vokser, men egentlig kun i, hvor irriterende det er.

8. At tage action på

Endnu et udtryk fra det business-bullshit-lingo, der strømmer ubesværet rundt i mødelokalerne i Danmark. Lad os tage action på at få det udryddet.

9. Bro

På vores liste havde vi ’champ’ på, men som en læser har gjort os opmærksom på, er der måske en endnu mere irriterende slægtning, nemlig ’bro’.

10. Lækkermås

Fast kommentar, når nogen har lagt et nyt profilbillede op.

11. Tak for dig

De små komplimenter, som bliver strøget ud over de sociale medier, giver i det lange løb ondt i tænderne.

12. Vino

På vores liste havde vi ’pagne’, som bruges som forkortelse for champagne, men som en læser gjorde opmærksom på, bør vi også hælde ’vino’ med ud i kloakken. Det bruges gerne i SoMe-sammenhænge som fx: ’I aften skal vi bare ud drikke vino’. En anden læser vil også gerne have udtrykket ’bobler’ (igen for champagne) ud. Vi siger skål og drikker ud for, hvad der forhåbentligt bliver sidste omgang for alle disse.

13. Vi er gravide

Nej, det er du ikke. Din hustru eller kæreste er måske.

14. Manden min

Medmindre du er fra Norge, bør du undgå dette udtryk.

15. Det bliver et nej tak herfra

Her er et udtryk, som vi selv har brugt. Det skal vi holde op med, mener flere (det lover vi).

16. Vækste

Vi kan ikke længere nøjes med at vokse. Hvis det virkelig skal give indtryk i bestyrelseslokalet, er det helst noget, der skal vækste.

17. Ironi kan forekomme

Tak for advarslen. Der er ikke noget mere farligt end netop ironi. Det ved alle.  

Footer graphics