fertilitet
Foto: Shutterstock

Godt nyt: Ny opdagelse sparer par i fertilitetsbehandling for ekstra ventetid

Det er ikke længere nødvendigt at nedfryse æg, der skal kunstigt befrugtes, før de bliver lagt op. Det kan spare barnløse par for to måneders ekstra ventetid.

Et nyt studie fra Rigshospitalet og Hvidovre Hospital viser, at chancerne for graviditet er den samme for par i fertilitetsbehandling, uanset om kvindens æg bliver frosset ned efter befrugtningen, eller om de bliver sat op med det samme.

Den opdagelse kan føre til, at barnløse par sparer betydelig tid i deres behandling, skriver Rigshospitalet på deres hjemmeside.

Tidligere har man ventet en-to måneder, før man satte det befrugtede æg op, da man troede, at hormonstimulationen af kvinden påvirkede chancerne for, at ægget satte sig fast i livmoderen.

En enkelt undtagelse

Men man har nu fundet ud af, at det ikke gør nogen forskel at vente til den naturlige næste cyklus. Derfor anbefaler forskerne bag studiet, at behandlingen bliver speedet op, så befrugtede æg bliver lagt op med det samme.

Rigshospitalet forklarer samtidig, at cirka 10% af alle kvinder har risiko for en overstimulering af hormonerne, der kan gøre det nødvendigt for disse par stadig at vente de ekstra måneder, før æggene sættes op.

Overordnet er man på Rigshospitalet glad for resultatet af studiet, som har taget to år at lave med i alt 416 kvinder.

“Studiet betyder, at vi nu med sindsro kan lægge æg tilbage med det samme i den hormonstimulerede cyklus. Samtidig ved vi nu takket være dette studie, at vi helt kan undgå overstimulation, hvis vi nedfryser de befrugtede æg for de kvinder, der har en særlig risiko for overstimulation. Vel at mærke uden at deres graviditetschancer forringes, og det er vi utroligt glade for,” forklarer Anja Pindborg fra Rigshospitalets Fertilitetsklinik, der har stået i spidsen for studiet.


Du har netop læst en klumme fra Heartbeats.dk. Hvis du kunne lide, hvad du læste, så kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev HER eller hoppe hen på forsiden og læse mere HER.

Footer graphics