Kunstguide: Kvindebedårere, keramik og arkitektur fra Mexico

Fem gode grunde til at søge ly for efterårsblæsten på museer og gallerier.

1. Ulykkeligt forelsket i Picasso

Efter Charlottenborgs direktør, Michael Thouber, for nyligt argumenterede for kønskvoter på de danske kunstmuseer (kvindelige kunstnere er stadig formidabelt dårligt repræsenteret på museer verden over, viser ny undersøgelse), er et nyt hashtag piblet frem på Facebook. Kvinder i kunstbranchen bekender under #derforstøtterjegkvoter, hvordan de i årevis har levet efter et indopereret kunstmantra: at god kunst er lavet af en mand.

Jeps! Ligestillingskampen er heller ikke her slut, men ret skal være ret: Flere og flere store kunstmuseer er så småt i gang med at make up for the fact, at kvinder symptomatisk er blevet forbigået i kunsthistorien. Derfor har vi de senere år set udstillinger med blandt andre Hilda af Klint, Dea Trier Mørch, Aase Seidler Gernes, Gerda Wegener og Sonja Ferlov Mancoba. 

Det er med omtrent samme mindset, at Arken retfærdiggør deres nye udstilling med kunstens kæmpepatriark, Picasso. Vestegnsmuseet har nemlig sat sig for at portrættere en håndfuld af de kvinder, som Picasso malede så mange af. Hvem var de, når de ikke var et motiv? Hvem var de som mennesker af kød, blod og opblødte følelsesliv?

Udstillingen hedder ‘Elsket af Picasso’, selvom det vist i virkeligheden forholdt sig helt omvendt. Eftersigende lykkedes det kun én af muserne at genfinde kærligheden efter Papa-P. En anden brød sammen psykisk, to begik selvmord.

‘Elsket af Picasso’, ARKEN, til 23. februar 2020

2. Den canadiske kilde

Apropos kvindebedårere: Leonard Cohen is in town! En stor udstilling, udruget i Montreal, åbner i  weekenden på Kunstforeningen Gl. Strand og Nikolaj Kunsthal, og der er seriøst spændende kunstnere på programmet. Foruden Cohens egen musik, ord og performances ruller udstillingerne en masse værker ud af andre kunstnere, som har fundet inspiration i det cohenske tekstunivers og i hans gudsbenåede sangstemme, som stadig deler vandene: For sang eller talte han bare? Var han en bas eller ‘bare’ en dyb baryton?

Who cares? Han er savnet! Husk at lægge mærke til Cardiff&Miller, et crazy, canadisk kunstnerpar, som med god grund er blevet verdensberømte for deres vilde lydinstallationer. Og så har du også muligheden for at tjekke op på den britiske videokunstner Tacita Dean, inden Glyptoteket senere på efteråret åbner en stor soloudstilling med hende.

‘Leonard Cohen – A Crack in Everything’, Kunstforeningen Gl. Strand & Nikolaj Kunsthal, fra 24. oktober til 13. april 2020

3. Mexicana i Nordsjælland


I denne uge kom det frem, at Louisianas Poul Erik Tøjner fremover ikke kun skal styre løjerne i Humlebæk; han skal også have det overordnede kunstneriske ansvar for kunstmuseet i Aalborg. Et godt valg, hvis du spørger os. For KUNSTEN (ja, det hedder museet i Aaleren slet og ret) er Danmarks smukkeste kunstmuseum.

Men Louisiana har som bekendt også god smag, når det kommer til arkitektur. Lige nu viser de tredje udstilling i serien ‘Arkitekturens Værksteder’, denne gang med den mexicanske arkitekt Tatiana Bilbao, som altid skaber arkitektur med Mexico og miljøet i blodet. For, som hun siger: “Når man kommer fra et land uden ressourcer, er man vant til ikke at spilde dem.”

‘Arkitekturens Værksteder – Tatiana Bilbao’, Louisiana, til 5. april 2020

4. Son of a preacher man

Selvom “slumfotografen” Jacob Holdt nægtede at gå i sin præstefars prædikesko, er der alligevel noget missionerende over ham. Hver morgen løber han terapeutisk ti kilometer i slidte løbesko på Kastellet (kilde: ‘Kender du Typen?’), og siden starten af 80’erne har han turneret med sit lysbilledeshow med fotografierne fra bogen ‘Amerikanske Billeder’ (1977), som han i sin tid tog som vagabond i 70’ernes USA. Ud af de mange, mange tusinde fotografier, som Holdt tog på landevejene i de fem år, han blaffede rundt, er en del af dem ophøjet til kunstfotografi og blev bl.a. udstillet på Louisiana i 2009. Nu bliver en ny selektion af 45 fotografier vist på V1 Gallery i Kødbyen, og flere af dem har aldrig været vist før.

Jacob Holdt: ‘Pray for America’, V1 Gallery, fra 26. oktober til 23. november.


5. Keramikkens glasurmester

Tiderne, hvor kunsthåndværk var lig med brune keramikkrus og afdankede ryatæpper, er forbi! En front af danske kunsthåndværkere rykker i de her år. Faktisk så meget, at flere og flere billedkunstnere igen er begyndt at lave værker af ler og tekstil (og det er lidt af en indrømmelse efter et århundrede med et notorisk, anstrengt forhold mellem de to kunstarter.) En af de seje er keramiker Gitte Jungersen. Hun har fjernet en hel masse af det, man normalt forbinder med keramik – potteskår og lerdrejning – og i stedet sat glasuren i centrum. Den flyder rundt, i smukke farver, tilfældigt og overdrevent, så du kan glemme alt om at drikke te af den. Men skynd dig alligevel afsted til designgalleriet på Amager, for Jungersen udstiller sjældent.

‘Gitte Jungersen’, A. Petersen, til 3. november

Footer graphics