Abrikos
På Abrikos laver de såkaldt slow fastfood-sandwich, hvilket selvfølgelig er lidt af en selvmodsigelse, men det, de mener med det, er, at de laver sandwich af ordentlig kvalitet. Abrikos blev hurtigt en københavnersmart Instagram-sensation, fordi deres overskårne sandwich ser overdådige og perfekte ud på billeder. Men også fordi de smager virkelig godt. Hemmeligheden er, udover det faktum, at de pakker deres sandwich med en desværre alt for sjældent god sans for detaljen, deres hjemmelavede surdejstoast. Det er i øvrigt muligt at købe med hjem for sig selv – derudover er deres æggesandwich med et smilende æg indeni æggesalaten en klar anbefaling.
Hvor: Nørregade 38, 1165 København K
Doomsday Deli
Det har i mange år været svært at opdrive den legendariske sandwichklassiker Ruebens herhjemme. Men nu har den kødfulde spise fra Amerika indfundet sig på Nørrebro. Doomsday Deli serverer sandwich på et niveau, der overstiger gennemsnittet betragteligt, og selvom kød måske ikke er særlig in lige nu, kan det være svært – sommetider – at sige nej til den magiske kombination af braiseret oksespidsbryst, cremet ost og masser af pickles. Hvis man er mere til fisk, laver de også en dødlækker tuna melt-sandwich. Og, hvis man er mere til kylling, ja, så kan den her lille biks, som er åbnet af to australske gutter sørme også redde din dag. Meget stor anbefaling.
Hvor: Guldbergsgade 10, 2200 København N
La Posata
Der er kommet en strøm af interessante steder, der tager sandwichen alvorligt, og et af de ypperste er La Posata. De serverer focaccia-brød med dryppende dressing og enkle, gode råvarer. Man kan altid diskutere prisen, når man kommer over 100 kroner for en sandwich, men hvis man bare lukker øjnene og kun tænker på smagen, er det alle pengene værd.
Betjeningen kan godt være lidt kort for hovedet, men det har du glemt, når fedtet fra sandwichen fylder hele dit mætte og tilfredse ansigt.
Hvor: Valkendorfsgade 5, 1151 København
Rondo
Bageriet er egentlig mest kendt for deres brød og deres sesamboller med ost, som er next level, men i virkeligheden skygger det lidt for deres fremragende sandwich-game. Det skifter lidt, hvad de putter i, men konceptet er altid et flækket surdejsfoccacia med en sprød og sej skorpe, der for en utrænet eller bare dødsulten jordbo kan smadre din gane. Til gengæld er der meget at vinde på selve smagsoplevelsen, hvad end du kaster dig over deres vegetariske varianter eller en med salami piccante og hjemmelavet pesto eller mortadellapølse med mozarella. Det er greasy på en syndig olivenolie-galore måde, men du vil takke dig selv bagefter.
Hvor: Sjællandsgade 7, 2200 København
Et Cetera
Et Cetera er en lille, ny japansk/koreansk-inspireret kantine åbnet af en svensk kok og hans dansk-koreanske kone på det nye hotspot omkring Skjolds Plads. Tanken er, at man kan komme der til morgenmad eller frokost, hvor man kan blandt andet kan få uforlignelige sandwich lavet med deres kridhvide, hjemmebagte toastbrød. Gå efter deres mushroom sando med svampe og kål eller deres tamago sando, som vel nok er byens blødeste æggesalat-sandwich (serveret med en syltet agurk on the side). Derefter bør man, hvis man kan, ikke snyde sig selv for deres strawberry sando, der som navnet antyder er en jordbærsandwich fyldt med mascarpone-creme. Yikes! Bare gør det.
Hvor: Haraldsgade 3, 2200 København N
Helges Ost
Helges Ost er en institution på Frederiksberg. Der er blevet tryllet ost på adressen i mere end en menneskealder, men i dag langes der også andre delikatesser over disken. Vi har at gøre med en ultralokal favorit og et beskedent sted med blot to siddepladser ude foran. De laver til gengæld deres helt egne og ikke-hypede sandwich på en hemmelig koldhævet dej med italiensk mel, rucola, parmaskinke og pesto (der findes også). Det er fuldstændig no bullshit og den perfekte hapser på gode råvarer, når man er på farten eller befinder sig i nærheden omkring frokost. Once you go Helges Ost, siges det, you never go back.
Hvor: Værnedamsvej 9, Frederiksberg
Pålæg
Man kan kun respektere, at Pålæg kun har åbent 3,5 time om dagen, mandag til fredag mellem 10 og 13.30. Bag foretagendet finder man det elskværdige ægtepar, Trine og Christian, som laver lange baner af smørrebrød og friske sandwich fra bunden på gode råvarer. De er kendt for deres flæskestegssandwich, og det er der sikkert nogen, som ikke vil finde særlig graciøst, men livet skal jo nydes, hvilket det er svært ikke at gøre, når først man sidder med munden fuld af brioche, flæskesteg, sprød svær, agurkesalat, rødkål, æble og betydelige mængder af dijonnaise. Der er jo ingen grund til at lyve, vel? Det er undervurderet og anbefales at prøve, engang imellem.
Hvor: Flæsketorvet 44, 1711 København