Hverdagsaktivisme kommer i mange former. Der er dem, der vælger at droppe udlandsferien og i stedet holder sommerferie herhjemme. Dem, der holder høns for at upcycle madaffaldet til proteinrige æg. Dem, der strikker deres karklude selv for at undgå mikroplast. Og så er der dem, der handler på klimakrisen ved at plante flere træer – f.eks. i andre folks haver.
Sidstnævnte er Ishatar Kirsten Meyer et eksempel på. ”Må jeg plante et træ i din have?”, spørger hun i Facebookgruppen af samme navn, som kun er et par uger gammel, og som hun har startet med en veninde. Konceptet er enkelt:
I en weekend i september tager frivillige ud til interesserede husejeres haver og planter træer.
Interesserede i projektet kan enten melde ind, at de har en have, hvori der må plantes et træ, ligesom man kan donere et beløb til et træ, som så bliver plantet. Man kan også tilmelde sig som frivillig ’planter’, hvis man kan plante et træ korrekt.
42-årige Ishatar Kirsten Meyer er initiativtager til ideen, som kom ud fra sin personlige bekymring over klimakrisen.
”Jeg har længe været klar over, at der er behov for at plante mange flere træer, hvis niveauet af CO2 skal reduceres. Jeg bor selv på Nørrebro og har tit tænkt over, hvor pokker alle de træer kunne plantes. Og så tænkte jeg: ’Hvad hvis vi går sammen og hjælper hinanden lidt?’ Mit håb er, at os fra byen kan hjælpe andre uden for byen. De har pladsen, vi har gejsten, og så kan vi lave en udveksling på den måde,” siger Ishatar Kirsten Meyer om ideen.
For der er brug for flere træer – mange millioner flere træer, hvis niveauet af CO2 i atmosfæren skal nedbringes. En ny rapport fra det schweiziske universitet ETH, som er publiceret i tidsskriftet Science, beskrev i starten af juli, at plantning af over én billion træer har potentiale til at fjerne to tredjedele af udledningen af kuldioxid, ifølge the Guardian.
Kort fortalt absorberer og lagrer et træ CO2, når det gror, og derfor kan træet være med til at ’fjerne’ meget af det CO2, som er med til at forårsage den globale opvarmning.
Og selvom ideen endnu ikke er ført ud i livet, tror Ishatar Kirsten Meyer på, at initiativet kan rykke noget – også selvom det starter i det små.
”Projektet her kan give nogle mennesker mulighed for rent faktisk at bidrage til en løsning. For træplantning er én af de ting, som er allervigtigst. Selvfølgelig er der andre ting, der også er vigtige, vi kan alle sammen lade være med at købe så mange animalske fødevarer, vi kan sortere vores affald og jo flere muligheder, vi får, jo mere er vi med til at vende den klimakatastrofe, vi står overfor. Jeg sætter mig ikke fortrøstningsfuld tilbage og tænker, at det her bliver en top-down-løsning, men jeg tror, at vi alle hver især bliver nødt til at handle,” siger hun.
Målet er i første omgang at få doneret 200 træer og finde 10-20 plantere, som tager ud søndag den 22. september 2019 i haver i og uden for Københavnsområdet. På sigt vil Ishatar Kirsten Meyer gerne udbrede projektet til Fyn og Jylland også.
Der er allerede kommet et par donationer, og flere frivillige har meldt sig til projektet. Håbet er, at ideen bliver så stor en succes, at større virksomheder og gartnerier ser en idé i at donere træerne.
Ideen om at plante flere træer er i den grad kommet på den globale klima-dagsordenen. I tirsdags kom det frem, at Etiopien har plantet 350 millioner træer på bare en enkelt dag. Flere skoler og offentlige kontorer var lukket i dagens anledning, så offentligt ansatte kunne hjælpe med at plante de mange hundredemillioner kimplanter til nye træer, ligesom bevægelsen The Green Belt Movement i Kenya arbejder for at plante træer overalt på det afrikanske kontinent.
Tiltag, hvor enkeltpersoner er med til at handle på klimaløsninger, er netop det, der er udgangspunktet for ’Må jeg plante et træ i din have?-initiativet’
”Jeg er rigtig træt af den debat, der er, hvor man bruger mere krudt på at diskutere, hvad der er det rigtige at gøre frem for bare at komme i gang. Om man så skal være veganer, holde op med at flyve eller plante træer. Vi bliver bare nødt til at starte et sted. Og det her er noget, jeg kan bidrage med,” siger Ishatar Kirsten Meyer.