Joy Mogensen
Joy Mogensen fotograferet i Kulturministeriet april 2021. Foto: Marie Hald

“Jeg bliver bekræftet i, hvor indspist det er”: Joy Mogensens spindoktor hyldes for “mange års loyalitet og venskab”

Et længere opslag på Facebook giver indblik i en ellers lukket verden i Socialdemokratiets top. I opslaget takker ministre, spindoktorer og tidligere stabschef Martin Rossen en nyligt afgået spindoktor for mange års “loyalitet” og “venskab”.

S-regeringens hold af tætte rådgivere og embedsmænd har længe været genstand for debat.

Kort tid efter at Mette Frederiksen havde præsenteret sine ministre i sommeren 2019, begyndte det at dryppe med navne på dem, der skulle være deres spindoktorer. Og lige så hurtigt kunne medierne berette om rådgivernes tætte bånd til Socialdemokratiet.

I et offentligt opslag på Facebook fra Joy Mogensens nyligt afgåede spindoktor, Kasper Fogh, kommer vi tættere på de socialdemokratiske relationer, som er opstået på arbejdspladsen, men som nu er blevet til venskaber på tværs af ministre, spindoktorer og en tidligere stabschef.

Ifølge Jesper Olsen, der er formand for NGO’en Transparency International Danmark, som arbejder for at øge fokus på politisk åbenhed og korruption, giver Foghs opslag og ikke mindst de mange venskabelige kommentarer et indblik i en ellers lukket verden.

“Jeg bliver bekræftet i, hvor indspist det er, og hvor meget kammerateri der er i det. For alle os, der ikke er med i den socialdemokratiske klub, er det et spændende indblik i en ellers lukket kultur”, siger han til Heartbeats.

I opslaget skriver Kasper Fogh, at det har været “en ære” at arbejde for Joy Mogensen, ligesom han mener, at “verden ville være fortabt uden de nordiske socialdemokrater”.

Men roserne stopper ikke der.

“Mange misunder os”

Kasper Fogh fortsætter med at takke statsministeren og 11 navngivne skikkelser i S-toppen, heriblandt adskillige nuværende og tidligere spindoktorer i andre ministerier, samt den tidligere stabschef Martin Rossen.

“De siger, at man ikke har venner i politik, og at hvis man har brug for den slags, skal man få sig en hund i stedet. Det er bare ikke min oplevelse. Kredsen af rådgivere (efterfuldt af 11 navne, red.) – dem alle sammen – har været fantastiske”, skriver Fogh og fortsætter:

“Det er en stærk kultur, jeg trådte ind i for to år siden, gennemsyret af loyalitet, ordentlighed og ambition. Det er noget, mange misunder os. I virkeligheden måske den største arv fra Rossen”.

Kasper Fogh nåede at have jobbet som spindoktor i to år, indtil han måtte tage konsekvensen af Joy Mogensens afgang og også sige farvel til Kulturministeriet. For når en minister går – eller bliver gået – følger den særlige rådgiver med ud af døren.

Tak for alt, du har givet partiet. Du er guld værd” – Mette Frederiksens spindoktor

“Tusind tak for et fantastisk kollega-, men mest af alt venskab (…) Alt godt til dig, min ven. Vi ses jo”, skriver Sofie Findling, der er spindoktor for Mette Frederiksen.

“Tak for en kæmpe indsats og for vores gode samtaler og grin undervejs (…) Stay in touch!”, lyder det fra den nyudnævnte uddannelses- og forskningsminister, Jesper Petersen.

“Tak for dig, de sidste to år og mange før”, tilføjer undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

“Tak for alt, du har givet partiet. Du er guld værd”, skriver Sara Vad, som er spindoktor for Mette Frederiksen og gift med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

I samme kommentarspor jokes der med, om der skal laves et madlavningskursus “for midaldrende sosser”. Noget, Martin Rossen er “så klar” på.

Som spindoktor er man ansat til at varetage sin ministers interesser, sørge for at profilere vedkommende bedst muligt i offentligheden og rette fokus andre steder hen, når lortesagerne hober sig op.

Af et opslag på Kulturministeriets hjemmeside fremgår det, at Kasper Fogh i august 2019 blev ansat til at “give ministeren politisk sparring og pressestrategisk rådgivning”.

Og for at kunne gøre det bedst muligt er det en forudsætning at netværke “både til højre og venstre”, mener Roger Buch, der forsker i partier ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Det erklærer Christoph Ellersgaard, som forsker i magteliten, sig enig i:

“Men opslaget her er også en måde at signalere, at man er en del af den socialdemokratiske inderkreds”, siger han.

Af samme grund mener Jesper Olsen fra Transparency International Danmark, at det er “befriende”, at de socialdemokratiske kolleger er åbne om deres venskaber.

“I virkeligheden er det jo meget rart, at de er åbne om det. Det giver os et indblik i noget, vi ikke havde indblik i før, og det vedligeholder billedet af den relativt snævre klub i toppen af Socialdemokratiet”, siger han.

Stærk topstyring

Tidligere stabschef i Statsministeriet Martin Rossen var synonym med topstyring, og det har været en offentligt kendt hemmelighed, at ministrene blandt andet har skullet stå skoleret til MUS-lignende samtaler, fortæller Tim Knudsen, der er ekspert i demokrati og forfatter til fembindsværket ‘Statsministeren’:

“Det er langtfra et uinteressant opslag. Der er ikke tale om nogen form for regelbrud, men det viser med al tydelighed den stærke topstyring og loyalitet, som Mette Frederiksen og Martin Rossen har stået for, og som historisk set er ret enestående”.

Med Rossen blev der indført fireårsplaner for fagministrene godkendt af Mette Frederiksen og stabschefen og et trafiklyssystem, der skal sikre, at to ministerier ikke kører store reformer frem samtidigt, sådan at den ene reform tager offentlighedens opmærksom fra den anden.

Ifølge Tim Knudsen skal ministerier i “grøn zone” sætte dagsordenen, mens ministerier i “rød zone” skal ligge stille, indtil lyset skifter. Derudover er ministerierne blevet ”bestillingsdrevne”, sådan at politiske problemer, initiering og timing af tiltag styres af Statsministeriet. 

Han mener, at den nuværende regering kæmper en brav kamp for at skærme ministrene for journalister.

“Ved regeringsdannelsen blev der ansat 23 særlige rådgivere, som ikke bare skulle tjene deres minister. De blev reelt underlagt stabschefen i Statsministeriet, så de arbejdede som et hold”, fortæller Tim Knudsen.

Undgår kritiske spørgsmål

Kasper Fogh var indtil for nylig en del af dette korps af særlige rådgivere, og opslaget vidner ifølge Tim Knudsen om korpsånd.

“Regeringen har bygget en barrikade op omkring ministrene, som man ikke har set på samme måde før. Det er næsten umuligt at få nogen til at stille op til interviews”, siger han.

Derudover har regeringen oprustet kommunikationsafdelingerne i ministerierne, hvor der primært sidder partineutrale embedsmænd, der eksempelvis arbejder som presserådgivere.

“De første seks kommunikationsfolk, der blev ansat som partineutrale embedsmænd efter regeringsdannelsen i 2019, havde – ligesom flere af ministrene – en eller anden form for tilknytning til Socialdemokratiet eller SF. Da Berlingske begyndte at skrive om det, holdt man igen med ansættelserne i et stykke tid, men så begyndte man igen. I dag har man skiftet stort set alle kommunikationsfolk ud fra den tidligere regering”, siger Tim Knudsen.

Han påpeger samtidig, at den nuværende regering ofte forsøger at undgå kritiske spørgsmål fra pressen ved i stedet at henvise journalister til de socialdemokratiske folketingsmedlemmer. En smart finte, da ordførerne på den måde ofte udtaler sig om regeringens politik uden reelt at være medlem af regeringen eller have ministeransvar.

Tilbage i 2012, længe inden sin ansættelse i Kulturministeriet, udgav Kasper Fogh selv en kronik om, at den offentlige støtte til pressen bør reduceres, hvis ikke medierne bliver bedre til eksempelvis at “udstøde brodne kar”.

Hvorvidt hans næste ansættelse bliver i Socialdemokratiet eller i mediebranchen, må tiden vise.

Heartbeats ville gerne have stillet uddybende spørgsmål til Kasper Fogh om hans opslag på Facebook, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelser.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics