Christian Eriksen. Foto: Shutterstock
Christian Eriksen. Foto: Shutterstock

Chokket over at se Christian Eriksen dø har fået 2000 til at melde sig som hjerteløbere: Men hvorfor bliver vi alle så påvirkede?

Christian Eriksens kollaps under landskampen lørdag har berørt tusindvis af fans over hele verden. Men hjertestop er ikke ualmindelige, så hvorfor er det, chokket bliver siddende i os alle? Tre fodboldeksperter giver deres bud.

Lørdag aften døde Christian Eriksen på plænen i Parken, da Danmark mødte Finland i den første EM-kamp på hjemmebane.

Eriksen blev genoplivet, og livet vandt denne gang, men alene det at skrive “Christian Eriksen” og “døde” i samme sætning er noget, jeg aldrig havde troet, jeg skulle gøre. 

I Parken og på sportsbarer landet over stod fans og holdt om hinanden, mens tårerne trillede ned ad kinderne. På banen dannede landsholdet en mur om Christian Eriksen, som kæmpede for sit liv, mens holdkammeraterne kæmpede for at holde tårerne tilbage. 

Og så kom beskeden, der fik os alle til at ånde lettet op. Christian Eriksen levede, og hans tilstand var stabil.

Men oplevelsen over at have set et andet menneske dø har sat sig dybt hos mange danskere.

Siden lørdag aften har 2000 personer tilmeldt sig Hjerteløberordningen hos Trygfonden. Til sammenligning kom der 90 nye tilmeldinger weekenden forinden.

Det fortæller Grethe Thomas, der er ansvarlig for det nationale Hjertestarter-Netværk.

“Man hører tit om folk, der får hjertestop, men det er meget sjældent, at man ser det selv. I lørdags var alle på stedet, da det skete, og vi blev rørt af at se Christian Eriksen falde om. Vi så, hvor afgørende hurtig hjælp er, og det har fået mange til at tænke, at vi, dig og mig, også kan gøre en forskel,” siger Grethe Thomas til Heartbeats.

Over 2000 nye hjerteløbere

Hjerteløberordningens formål er at sikre, at en person med et formodet hjertestop får hjælp hurtigst muligt – også før ambulancen kommer.

“I Trygfonden er vi utroligt glade og overvældede over, at danskerne i den grad reflekterer over betydningen for at træde til og være med til at redde menneskeliv.”

Så måske er Christian Eriksen inddirekte med til at redde liv på den her måde?

“Det er en god pointe. Men det er også værd at huske, at det var en helt særlig situation. Der var paramedicinere og læger til stede, som kunne give afgørende hjælp hurtigt. Det er ikke det samme setup, hvis man står på grøntsværen et sted i Danmark og ser et miniputhold træne. Derfor betyder det alverden for overlevelsestallene, at vi andre ved, hvad vi skal gøre i sådan en situation,” siger Grethe Thomas.

“Det skete for øjnene af os”

Men hjertestop er ikke ualmindelige, heller ikke blandt topidrætsudøvere. Så hvad var det, der fik os alle til at holde vejret, mens Christian Eriksens skæbne fortsat var uvis? Og hvorfor bliver chokket siddende i os som en filmscene, man ikke kan få ud af hovedet?

I The Guardians fodboldpodcast ‘Football Daily‘ diskuterer vært Max Rushden sammen med de tre sportsjournalister Barry Glendenning, Philippe Auclair og Lars Sivertsen netop det.

“Hvis det var sket til træning, og vi bagefter havde fået at vide, at Christian Eriksen var faldet om og var blevet genoplivet, så ville det have føltes helt anderledes. Så havde vi været distanceret fra det. Men det skete for øjnene af os alle sammen, og det gjorde hele forskellen. Det fik os til at tænke på alle dem, vi elsker, og dem vi har mistet, mens vi så dramaet udspille sig for øjnene af os,” siger Barry Glendenning i podcasten. 

De øvrige journalister stemmer i. 

“Det er en mærkelig ting.. Hvorfor føler vi alle så stærkt for et menneske, vi ikke kender? Jeg har interviewet ham (Christian Eriksen, red.) et par gange, men jeg kender ham ikke. Han er ikke en af mine venner. Så hvorfor er det, jeg føler så stærkt for billederne af hans holdkammerater, der danner ring om ham, eller for det ekstraordinære øjeblik da finnerne og danskerne efterfølgende sang til hinanden? Det var smukt. Rystende smukt. Jeg er stadig ved at bearbejde det – som fan og som journalist,” siger Phillipe Auclair. 

Eriksen er fortsat indlagt

Ifølge Lars Sivertsen spiller fodboldstjerner som Christian Eriksen en stor rolle i mange fodboldfans’ liv – også selvom mange aldrig har mødt dem i virkeligheden.

“Det er ingen hemmelig, at jeg er stor Tottenham-fan, og jeg har formentlig tilbragt flere timer på at se Christian Eriksen spille fodbold end på at være sammen med tætte familiemedlemmer. Man føler, man kender dem,” siger han.

Mandag aften er Christian Eriksen fortsat indlagt på Rigshospitalet. Hans tilstand er stabil, men det er endnu uvist, hvad der forårsagede hjertestoppet.

Du kan være med til at redde liv

Hvis du er over 18 år, kan du blive hjerteløber, uanset hvor i landet du bor.

Du tilmelder dig ved at downloade Hjerteløber-appen. Trygfonden anbefaler dog, at du føler dig robust og kompetent i livreddende førstehjælp, før du tilmelder dig. Læs mere her.


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics