Den danske sangerinde Saint Clara spiller koncert på Arena scenen under Roskilde Festival 2023 i Roskilde, d. 1/7 2023.

Hun siger, mandlige anmeldere giver hende ”incel vibes”, og man får sådan lyst til råbe ind i en pude

Den danske popsanger Saint Clara er på alle måder fuldstændig langt ude med sit angreb på anmelderstanden. Desværre er det en tendens i tiden.

Saint Clara har mere end 38.000 følgere på sin Instagram-profil, og torsdag aften kunne de læse, at hun ikke længere gider anmeldes af danske anmeldere.

-En del mandlige anmeldere giver mig sådan lidt incel vibes, skrev hun i en story akkompagneret af en smile-selfie.

I en efterfølgende story frabad hun sig fra nu af at blive anmeldt.

-Morten fra Gaffa eller Soundvenner skal ikke bestemme, om mit show var godt eller ej. Det skal mit publikum, lød det.

Selvtilliden er i orden, men det er en udmelding, der er langt ude på så mange planer, at det kalder på et modsvar.

Både Gaffas og Soundvenues chefredaktører har da også allerede forholdt sig med stor undren til sangerindens temmelig offensive angreb, der kommer fuldstændig ud af det blå.

Soundvenue har aldrig anmeldt Saint Claras koncerter, men har anmeldt to af hendes plader gennem årene. Begge gange har anmelderen været en kvinde.

Hos Gaffa er man blevet indigneret over det principielle i, at kunstnere frabeder sig anmeldere at skrive om deres koncerter. Musikmagasinet har for øvrigt aldrig givet Saint Clara en dårlig anmeldelse. Senest fik hun 5 stjerner for en koncert i Det Kongelige Teater, som de var inviteret til af hendes pladeselskab.

Men den her misere handler slet ikke kun om anmelderi. Den handler om en desværre stigende tendens til, at man tror, man kan slippe afsted med at skrive, hvad som helst på de sociale medier.

Herunder fuldstændig ubegrundede anklager mod de etablerede medier. Og må jeg have lov til at slå fast: At kalde folk for incels er voldsomt. Det er en betegnelse, der dækker over misogyni og kvindehad.

Nu, hvor det viser sig, at Saint Claras anklager ikke har hold i virkeligheden, er hun nu pludselig på ferie og ikke til at få fat i.

Vi så det samme udspille sig for få uger siden, da sagen omkring influenceren Julie Elsebeth rasede, fordi hun mente, hun var blevet smidt ud fra et arrangement på et forkert grundlag. Da det efterfølgende viste sig, at årsagen formentlig var ganske fair, havde hun pludselig ikke tid til at tale med medierne.

Det er selvfølgelig meget belejligt, men efter min mening er det også moralsk anløbent. Julie Elsebeth havde jo fodret sine 150.000 følgere med en historie, der efter journalistiske standarder ville blive kategoriseret som fake news.

Saint Clara er skyldig i præcis det samme.

Derfor er det kun på sin plads, at hendes anklage mod de danske anmeldere nu bliver dementeret i medierne.

At hun ikke selv har lyst til at forholde sig til sin brøler, fordi hun er på ferie i Japan, er pinligt. Der er jo også internet derovre. Det vidner hendes aktivitet på Instagram om.

Skal man komme Saint Clara i møde, må man give hende ret i, at der tidligere har været brodne kar i anmelderstanden, og at der har været en uheldig tendens blandt mandlige skribenter til at anmelde kvindelige artister anderledes end mænd. Men siden 2020 har Gaffa haft en aktiv politik mod sexistisk sprogbrug, og det er måske det tydeligste billede på, at vi generelt er kommet videre.

Derfor får jeg sådan lyst til at råbe ind i en pude, når jeg ser et opslag som Saint Claras.

Det er desværre kommet så meget på mode at være en sassy, feministisk popstjerne, der gerne vil nedbryde patriarkatet, at man slynger selvtilfredst om sig med alvorlige anklager – uanset om de passer eller ej.

Hvem er det egentlig, der hader hvem her?

Og hvis man ikke vil kaldes grimme ting eller bedømmes af andre offentligt, kunne det vel være en idé at tale pænt selv. Eller hvad?

Lad mig endelig slå fast: Det er godt at forholde sig kritisk til autoriteter og samfundets hierarkier, herunder musikanmeldere, men så meget desto vigtigere er det, at man gør det sagligt og fair. Ellers ender det sjovt nok med at have den omvendte effekt.

Hun risikerer at afspore samtalen og skubbe folk væk, når hun udvander vigtige begreber som tilfældet er her.

Én ting er, hvad man siger, når man sidder og sladrer med sine venner, men når man har 38.000 følgere på Instagram, har man et enormt ansvar for, at det, man siger, er rigtigt. Man har også et ansvar for at melde ud, når man tager fejl. Det er sådan medierne opererer, men desværre ikke sådan popstjerner og influencere bruger deres kanaler.

Man stikker hovedet frem, når der er likes, og stikker hovedet i busken, når der er kritik. Det er i sig selv enormt kritisabelt.

Heartbeats har henvendt sig til Saint Claras pladeselskab for at få en kommentar. Men det har ikke været muligt at få inden redaktionens deadline. Hun har efter artiklens udgivelse selv kommenteret sagen på Instagram, hvor hun blandt andet undskylder for “upassende brug af ordet incel”.

Find mere om
Footer graphics