Månedens serie-anbefaling: Forest Whitaker brillerer som forbryderkonge i ’Godfather of Harlem’

Vi har set utallige mafia-film og serier, men Forest Whitaker giver for første gang genren en brun frontfigur, der er løst bygget på den rigtige gangster Bumpy Johnson, som regerede gaderne i 60’ernes New York.

Det er først nu, jeg har fået øjnene op for ’Godfather of Harlem’, hvilket nok skyldes, at den ligger på Disney+, hvor man ikke forventer brutale mord og mænd med manglende moral. Og det er en skam. Ikke mindst, hvis man, som jeg, ikke kan få nok af mafia-intriger som de blandt andet bliver spillet ud i de meget forskellige, men alle fremragende serier som ’Gomorrah’, ’Peaky Blinders’ og ’Kin’.

Denne series hovedattraktion er Forest Whitaker. Der er noget ved hans hærgede hundeansigt, der med sit strejf af melankoli er helt naturligt dragende.

Han har haft en lidt stilfærdig, men stadig flot karriere. Blandt andet i Jim Jarmuschs oversete ’Ghost Dog’, hvor han spiller lejemorder for netop den italienske mafia, der i nutidens New York er blevet magelige og bedaget. På taget af sin bygning øver han kampsport til det fremragende soundtrack fra Wu Tangs RZA, når han ikke fodrer sine brevduer. En sær, meditativ film hvis man kan sige det om en handling, hvor der alligevel bliver myrdet løs. Ikke desto mindre viser den Jim Jarmusch og Forest Whitakers talents enorme spændevidde.

I ’Godfather of Harlem’ er vi tilbage i 60’erne, hvor den italienske mafia har sin storhedstid med skarpsiddende jakkesæt og løsthængende temperamenter. Forest Whitaker spiller Bumpy Johnson, der bygger på en rigtig person, og som tager kampen op med mafiaen for at beskytte sit territorie i Harlem.

Serien åbner, hvor Bumpy Johnson kommer ud efter at have afsonet en lang fængselsstraf i det topsikrede Alcatraz (som i den sande historie). Gaderne har ændret sig, siden han styrede dem sidst, og han er tvunget til at sætte sig i respekt.

Mens han har været væk, er heroinen krøbet ind i alle led af bydelens årer, og hele boligblokke ligger spøgelsesagtige hen i stoftåge. Serien berører det socialrealistiske aspekt (med noget let hånd), og den spiller bevidst på Bumpys samvittighed, samtidigt med at han kæmper for at tjene penge og respekt.

Kritikere kan med rette mene, at det er et noget halvbagt forsøg på samfundskritik. Hertil er serien alt for kulørt og primært fokuseret på at skildre Bumpys magtkampe, og hvis man vil se mere socialrealtiske serier om narko og bandekrige, vil jeg varmt anbefale den britiske ’Top Dog’ på Netflix. Men hvis man blot som jeg også nogle gange har brug for at hvile hjernen på lidt kulørt underholdning, så leverer ’Godfather of Harlem’ og især Forest Whitaker varen.

De to første sæsoner er tilgængelige på Disney+


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics