Heartbeats Podcast redaktion anbefalinger sommer 2021
Fotograf: Rita Kuhlmann

Heartbeats guider dig til din sommerlytning: Det skal podcastredaktionen selv lytte til

Ferien nærmer sig med hastige skridt, og tilbage står du i syv sind over, hvad pokker du skal give dig til med al den fritid. Frygt ej! Heartbeats’ lydredaktion guider dig til podcasts om alt fra fra musik, til madglæde og ekstraordinære mennesker.

Oliver Ruby

Det skal du lytte til:
Hvis du stadig render rundt med resten af hjertesorgerne fra en forlist corona-flirt eller bare har lyst til at høre Weekendavisen dissekere kærlighed som fænomen med bedste naturvidenskabelige elegance, så går min varmeste anbefaling ud til Weekendavisens ‘Ingen elsker Lone Frank’. Podcasten omhandler videnskabsjournalist Lone Frank, hvis mand gik bort for nogle år siden. Det efterlader Lone Frank uden forældre, uden mand og uden børn – og uden nogle nære venner at tale med. Således er præmissen for podcasten sat op: Hvordan føles det ikke at blive elsket? Hvad er kærlighed? Og hvordan påvirker biologi, kultur og psykologi vores forhold? Så imens du dagdrømmer om din sommerflirt, cykler rundt i de danske sommerhusområder og solbader langs kanalerne, skal du sætte Lone Frank i ørerne og tænke lidt på kærlighed.

Det skal jeg lytte til:
Med fare for at lyde som en spade har jeg planlagt, at jeg denne sommer skal gennemlytte Knud Romers podcastserie ‘Romerriget’ fra Radio24syv. Jeg har flere gange fået podcasten anbefalet, og planen er derfor at slå hjernen fra og lade Knud Romer harcelere og reflektere over alt fra kulturpolitik til kartoffelproduktion. Kombinationen af hans fundamentalt kulturelitære utilfredshed og maleriske reklamebranche-sprog udmønter sig i nogle vanvittige og flotte sproglige formuleringer og historier. Og så er det svært at finde en mand, der er bedre til at være gammel og sur end vores allesammens Knud Romer – hvilket kan være utrolig underholdende i sig selv.

Emil Sørensen

Det skal du lytte til:
Jeg synes, du skal lytte til en af mine yndlingspodcasts ‘Love + Radio’. Det er en podcast, der gang på gang interviewer mennesker, som på den ene eller den anden måde har en historie så vanvittig, at den udvider forståelsen af, hvad oplevelsen af at være menneske egentlig er. Har du nogensinde tænkt på, hvordan det er at leve sammen med to sexdukker? Hvordan det er at have et seksuelt forhold til en fotobås? At være bankrøver? Eller måske hvordan det er at sælge sit liv til fremmede på internettet en aktie ad gangen? Hvis ikke kan den her podcast få dig helt ind i hovedet på nogle meget ekstraordinære mennesker. Og så er den spækket med lækkert lyddesign.

Det skal jeg lytte til:
Nedenstående tweet passer desværre alt for godt til mig, så jeg er i gang med et vanvidsprojekt, der går ud på at lytte hele Den Korte Radioavis’ bagkatalog igennem. Det skal krydres med den geniale satirepodcast ‘Undskyld, vi roder’, som jeg beder til ikke går på sommerferie, for de er ”fandme så pisse dygtige.” Derudover skal jeg selvfølgelig lige tjekke mine kollegaers anbefalinger her og se, om der ikke gemmer sig noget spændende.

Andreas Saxild

Det skal du lytte til:
Mit ambitionsniveau er at ramme DEN podcast, som bliver din nye følgesvend henover sommeren, når du ligger trygt i lænestolen med fødderne solidt plantet i træskoene, stråhatten nede i panden og hånden på din iskolde og lidt for stærke drink. Hvis min anbefaling rammer skævt, har du i det mindste stadigvæk drinken et al. at trøste dig ved. DEN podcast, der skal begave din sommer, er ‘Indbegrebet af’. I podcasten tager de tre værter Andrew, Bjørn og John fat i en kunstner og spørger, hvilket nummer der er indbegrebet af den kunstner. De har hver et nummer med og skiftes til at argumentere for, hvorfor netop DET nummer er indbegrebet af, og til sidst stemmer de om vinderen og voila, så er der et facit. Det er et dejligt simpelt koncept, og udover at være i godt selskab, er det noget af det bedste musikformidling på podcast, der findes. Kataloget af afsnit er efterhånden også så stort, at du kan dykke ned i så alsidige kunstnere som Talk Talk, Take That, Dr. Dre, Gorillaz og Limp Bizkit. Så der er indhold nok til en lang sommer med masser af sol og kolde drinks i selskab med drengene fra ‘Indbegrebet af’.

Det skal jeg lytte til:
Når jeg selv har sat mig godt til rette med min Old Fashioned i mine træsko, skal jeg lytte Bari Weiss’ spritnye podcast ‘Honestly’. Jeg har hørt første afsnit, der handler om den palæstinensiske immigrant i USA, Majdi Wadi, hvis million dollar forretning ‘Holy Lands’ i Minneapolis bogstaveligt talt går op i røg. Det sker i kølvandet på afsløringen af nogle otte år gamle tweets, som datteren lavede som 16-årig. Bari Weiss er en semi-kontroversiel skikkelse i USA, men hendes journalistik er nådesløst ærlig, så det er selvfølgelig DEN podcast, der skal berige mig denne sommer.

Emilie With

Det skal du lytte til:
Hvis du endnu ikke har lyttet til den populære og prisvindende podcast ‘My Dad Wrote a Porno’ med værterne Jamie Morton, James Cooper og Alice Levine, så skal du høre den! Jamie Mortons far – aka Rocky Flintstone – har skrevet den erotiske amatørsaga ‘Belinda Blinked’, som værterne i hver episode læser højt og gennemgår. Jamie har det naturligvis altid akavet med sin fars meget erotiske side, mens Alice og James er vilde med det. Der er seks sæsoner, og der udkommer stadig nye episoder. Og så ved jeg, at de i 2022 har et liveshow i DR’s Koncerthus, som helt sikkert bliver erotisk og akavet. Det vil man ikke gå glip af!

Det skal jeg lytte til:
Jeg er kommet lidt bagud med min podcastlytning, så jeg skal have indhentet nogle episoder af min yndlingspodcast ‘Dårligdommerne’. Det er værterne Jacob Ege Hinchely, Troels Møller og Christopher Leo “Sideburns” Andersen, der gennemgår dårlige danske film, så man selv slipper for at se dem. De holder sig ikke tilbage og er stride (eller ærlige) på den helt rigtige måde. Hvis man aldrig har lyttet til ‘Dårligdommerne’ før, kan man passende starte med første episode. Der er ingen dårlige.

Sebastian Hartelius Lopez

Det skal du lytte til:
Podcasten ‘Dissect’, hvor vært Cole Cuchna sang for sang nedbryder albummer fra Kanye West, Frank Ocean og flere af verdens største artister lyder som en oplæsning af de digtanalyser, du lavede i folkeskolen. Det burde ikke fungere, men det gør det, og derfor bør du lytte til det. Det er skarpt skrevet, lydmæssigt fejlfrit og noget helt andet end de samtalepodcast, man godt kan få for meget af. Som en bonus kan du måske lære noget om livet af Kanye Wests rap-tekster, men jeg ville ikke regne med det.

Det skal jeg lytte til:
Jeg skal høre mere ‘Skyggekvinder’. Programmet er produceret af nogle af de dygtige folk herinde fra Heartbeats og har en af de skarpeste og mest originale vinkler af alle de podcast, jeg har lyttet til. Podcasten omhandler “den anden kvinde” i en relation og giver et interessant perspektiv på kærlighed og utroskab, som du med sikkerhed ikke har hørt før. Og så har jeg desuden hørt, at der skulle være nogle rimelig vilde historier blandt de skyggekvinder, der åbner sig op for vært Anne Sofie Allarp.

Emil Bach

Det skal du lytte til:
Hver gang jeg hører ‘Off Menu’, er jeg ved at rive ørerne af mig selv over, at jeg ikke selv kom på den idé. James Acaster er min absolutte yndlingskomiker og sammen med sin gode ven og kollega Ed Gamble inviterer de en gæst ind i deres ”drømmerestaurant” og giver gæsten mulighed for at sammensætte sin perfekte menu. Det er en simpel idé, som skaber et helt anderledes portræt af gæsten. Og så smitter værternes madglæde og humor virkelig meget af. Hvis du bliver fan af James Acaster efter ‘Off Menu’, kan jeg glæde dig med, at han også har lavet en anden podcast, der hedder ‘James Acaster’s perfect sounds’. I den forsøger han at overbevise en gæst om, at 2016 var det bedste år i musik nogensinde ved at gennemgå et album sammen med dem. Det er en vildt god måde at blive eksponeret for ny musik på.

Det skal jeg lytte til:
Jeg tror, jeg skal lidt på opdagelse i vores arkiv. Hver gang jeg kigger på vores liste over podcasts, studser jeg over ‘Freddy Adu og den amerikanske drøm’. Jeg husker Freddy Adu som verdens største og mest hypede fodboldtalent, men det blev bare aldrig rigtig til noget, og jeg vil virkelig gerne vide, hvad der egentlig skete. Og så skal jeg også lytte til ‘Almenerne’, hvor en række danskere, der bor i almene boliger, bliver interviewet. Det kommer der mange overraskende og spændende historier ud af.

Martha Winther

Det skal du lytte til:
Jeg kan helt klart anbefale podcasten ‘Future X’, som handler om fremtidens teknologier, og hvad de kommer til at betyde for os og de fremtidige generationer. Her er nogle gode undersøgende samtaler og finurlige vinkler til at få et billede af fremtidens verden ift. den teknologiske udvikling. Men altså, hvis du hellere vil skrige af grin så ligger der 1231 afsnit af ‘Bæltestedet’ med Simon Jul og Jan Elhøj på Podimo og venter på dig. Jeg bliver bare et bedre menneske af at høre den podcast.

Det skal jeg lytte til:
Jeg skal ikke høre podcast overhovedet, og når jeg ikke skal det, så hører jeg altid ‘Bæltestedet’. Og så kan det godt være at ét eller alle afsnit af podcasten ‘Lyd=’ sniger sig ind, for intet er så meta som at lytte til en podcast, der (blandt andet) handler om at lytte.

Mikkel Weinell

Det skal du lytte til:
Third Ear har mange flotte produktioner i deres bagkatalog, og ‘Farfars To Liv’ er ingen undtagelse. Radiodokumentaren fra 2011 vandt Europas største radiopris, PRIX EUROPA, og hvis ikke man har fået hørt den endnu, så er sommeren et perfekt tidspunkt. Familiehemmelighederne er i centrum, når Anna Thaulow flot folder historien om sin afdøde farfar og hans dobbeltliv ud. Igennem hele hendes liv levede han med to familier, og i podcasten prøver hun derfor at blive klogere på, hvem han egentlig var, og hvordan han kunne holde den anden familie hemmelig i så lang tid. Det er personligt, flot fortalt og velproduceret. Så hvis du har 45 minutter tilovers ved stranden, bør du lytte til ‘Farfars To Liv’, der ligger i en genudgivet version i Third Ears feed.

Det skal jeg lytte til: 
Efter at have gennemlyttet første sæson af ‘Farlige toner – historien om dansk jazz’ på et par dage, nåede jeg desværre aldrig til hverken sæson to og tre – men nu er tiden inde. Jeg har aldrig selv spillet eller lyttet til jazz og ved faktisk absolut intet om det, men alligevel er denne flotte og fængende fortælling om den danske jazzscene bestemt et lyt værd. I podcasten bliver man præsenteret for flotte tidsbilleder og suget helt ind i miljøet, musikken og menneskene bag. Og hvis man er heldig, får man også lige noget nørdet jazzviden med, som man kan blære sig med til sommerfesten… What’s not to like?

Frederik Axel

Det skal du lytte til:
En podcast er jo i bund og grund bare en fortælling i lyd, så hvor går grænsen egentlig mellem musik og podcast? Tænk bare på de adskillige hiphopalbums fra 1990’erne til i dag, hvor små socialrealistiske scener, de såkaldte “skits”, florerede rundt mellem sangene (til stor irritation fra nogen). Det var i bund og grund rimelig podcast-agtigt. DR’s nye og rimelig hypede podcast ‘Generationen’ er ikke bare en fantastisk og smuk fortælling – den er også fantastisk fortalt. Den der grænse mellem musik og podcast bliver nemlig udvisket, og det hele går bare op i en højere enhed, når vores hovedperson igennem rim, musik, private optagelser og speak bevæger sig igennem oplevelsen af at være etnisk minoritet i Danmark. En kæmpe lytteanbefaling herfra. 

Det skal jeg lytte til: 
Jeg tror, at mine ører faktisk skal have lidt ro fra min konstante podcastlytning. Men hvis nu (og nok nærmere når) jeg sætter noget på, kunne det meget vel være ‘Vi fortæller naturvidenskaben forfra’ fra Dagbladet Information. Det er bare virkelig velskreven vidensformidling, der fortæller universets historie i smukke billeder, overraskende vinkler og simple beskrivelser, som selv jeg kan være med på. Hvem kunne have troet, at masseuddøen og termiske love var så spændende? Perfekt til at chille ud med et par høretelefoner i sommerhuset.

Rebekka Nørum

Det skal du lytte til:
I sommerferien tilbringer vi ekstra meget tid med hinanden. Og let’s face it. Sandsynligheden for, at en konflikt eller to udspiller sig er relativt stor. Som f.eks. når man smækker bilnøglen inde i den lejede AVIS-bil, eller når kombinationen af sol, sand og for lidt vand rammer som en hammer, og I dehydrerede gisper rundt i jagten på en frokostrestaurant med SJÆL og pomfritter. Derfor – hjælp til selvhjælp til overophedede konflikter i sommerlandet! Med den fransk-canadiske psykoterapeut Esther Perel får du i podcasten ’Where Should We Begin’ et 1:1 indblik i en parterapeutisk session. Og selvom konflikterne handler om andre mennesker, så er der en ret god chance for, at du kan spejle dig selv og nogle af dine egne mønstre i de personlige beretninger, der gavmildt bliver delt ud af i podcasten.

Det skal jeg lytte til: 
Soundtracket til min sommer skal bestå af iskold hvidvin, der repetitivt hældes op i et stort, fedt glas, som jeg med spidsede læber skal indtage fra solstol med solhat. Soundtracket kan dog med undtagelse afbrydes af podcasten ’Millionærklubben’. For nu vil jeg altså én gang for alle forstå, hvordan investeringsmarkedet fungerer og ride med på bølgen om finansiel ligestilling. Get rich, or die trying.

Anne Bruun Sørensen

Det skal du lytte til:
Jeg er en kæmpe sucker for radiofortællinger, som jeg kan dykke ned i og blive fuldstændig opslugt af – men det tager nogle gange også tid at fordybe sig, og her er sommeren perfekt. Efter at have hørt DR-podcasten ‘Drømmenes Kaptajn’ om Troels Kløvedal på repeat det sidste års tid (hvilket du også burde), blev jeg ellevild, da Emil Midé Erichsen for et par uger siden breakede, at han er blevet podcastvært. Selvom jeg aldrig selv har sejlet, er der noget over podcasts om livet på havet, som bare går rent ind hos mig. ‘Kapret’ er en DR-podcast i seks afsnit, hvor Rane og Marie Mohr Hjorhöy råt og ærligt fortæller om dengang i 2011, hvor den båd, Rane var gast på, blev kapret af somaliske pirater – og om livet bagefter. Og det er virkelig en stærk fortælling. Jeg endte faktisk med at blive fuldstændig opslugt og hørte alle seks afsnit i røven af hinanden på et par timer. Jeg kunne slet ikke slippe den enormt intime, vedkommende og fuldstændig forfærdelige historie, da jeg først kom i gang. Lyddesignet sidder desuden lige i skabet, og du bør faktisk bare gå i gang med ‘Kapret’ lige med det samme.

Det skal jeg lytte til: 
For mig er der ikke noget bedre end, når nogen, der er lige så store nørder som mig, sætter sig til at gennemgå en serie eller film minut for minut. Og hvis jeg efter en tv-oplevelse sidder med fuldkommen tabt kæbe og et stort, tomt hul indeni sjælen, er mit første instinkt at finde en podcast, hvor jeg kan opleve det hele igen forfra. Der er virkelig mange gode film- og seriepodcasts derude, men netop denne sommer glæder jeg mig til at kaste mig over ‘Taskmaster The Podcast’ med Ed Gamble. ‘Taskmaster’ er den originale (og i min optik meget bedre) udgave af det danske Stormester. Selv efter mere end 10 sæsoner af det britiske game show er jeg ikke mættet. Jeg må have mere – mere britisk humor, mere komedie, mere hyggesnak, flere dumme opgaver og mere “banter”. Og så er det jo heldigt, at der allerede er over 40 episoder af ‘Taskmaster The Podcast’, som jeg bare kan lave hovedspring i. And I will. Ses på den anden side!

Oversigt over podcasts


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics