Foto: TV2

Heartbeats anbefaler: Et filmbibliotek, en ballet og to vilde bedemænd fra Amager

Hvad skal du se, gøre og opleve i denne uge? Vi har håndplukket et par ting, der er værd at bruge tid på lige nu.

Kurateret film-guf

Filmstriben er bibliotekernes filmtilbud, og det er pissegodt. Selv kom jeg i besiddelse af app’en, fordi jeg akut måtte gense ‘Æblet og ormen’ fra 2009. Den var ikke til at støve op på nogen af mine streamingtjenester, og en desperat googlesøgning bragte mig så til Filmstriben, der havde den genialitet af en tegnefilm på hylden. Aldrig har jeg set en tegnefilm med så meget personlighed. Faktisk er det en af de få film i hele verden, jeg har kunnet se igen og igen. Fordi den ægte er hylende morsom. Historien er genial, og stemmecastet er next level og rummer både Frank Hvam, Sidse Babett Knudsen, Lars Hjortshøj, Tommy Kenter, Esben Pretzmann og Michael Carøe. Listen fortsætter. 

Okay, det var et sidespor, men den film kan virkelig anbefales, og på Filmstriben kan du altså både se ‘Æblet og ormen’ og andre veludvalgte spillefilm, kortfilm og dokumentarer ved hjælp af et pointsystem, som du automatisk optjener hver måned. Det fede ved tjenesten er, at det er en slags virtuel bibliotekshylde for film, hvor al indhold er kurateret af bibliotekarisk personale. Der er både spritnyt og virkelig gammelt, film i alle genrer både for børn, unge og voksne. Man logger ind med de samme oplysninger, som man bruger, når man skal låne en bog på biblo. Ikke noget med at tilføje betalingskort og emailadresse. Genialt. 

/Louise Elly Meyer


Ballet og Bowie i Operaen

Frem til 10. maj kan du opleve balletten ’Under dybet’ i Operaen. Jeg var inde og se den og blev med det samme suget ind i fortællingen, som tager dig gennem forskellige stadier af livet: Fra fødsel til seksualitet og ind i døden. 45 balletdansere, fem operasangere, en elektronisk musiker, en pop-vokalist og fem basuner danner rammerne for, hvad der må siges at være en ret vil blanding af genrer. Det fungerer dog ret godt og skaber en sanselig og spektakulær balletoplevelse. De flotte koreografier akkompagneres med nyfortolkninger af kendte hits fra blandt andre David Bowie, Mø og Madonna. Det giver en vild fornemmelse, når linjer som Madonnas: “Oh, like a virgin”, eller Bowies: “We can be heroes, just for one day”, bliver sunget af operasangernes kraftfulde stemmer. Forestillingen varer en time og 45 minutter inklusiv en pause, hvilket er perfekt, hvis man som jeg ikke kan sidde stille i tre-fire timer, som en opera nemt kan vare. ‘Under dybet’ er skabt af teaterinstruktør Anja Behrens, komponisten Jeanett Albeck, koreograferne Oliver Marcus Starpov og Sebastian Kloborg samt scenograf og kostumedesigner Christian Albrechtsen.

/Asger Lorenzen

Foto: Per Morten Abrahamsen

Øens bedemænd

Der er en liste over job, som aldrig rangerer højt, når børnehavebørn fortæller, hvad de vil være, når de bliver store. Vi har brandmænd i den ene ende, og i den anden ende har vi bedemænd. Ingen drømmer om det. Men nogen bliver det alligevel, og det kan være en ret god historie. Case in point: Den nye dokumentarserie ‘To Kolde Fra Kassen’, som lige nu kører på TV2 Play, er fremragende. Her følger man Øens Bedemænd, et far-og-søn foretagende på Amager, hvor der bliver røget smøger og drukket dåseøl med kunderne, når de kommer for at vælge en urne til lillemor. Sønnen håber på at overtage butikken en dag, men faren er forbeholden, fordi sønnike “lige mangler det sidste”. Det er et fascinerende forhold, de har, og det er et sjældent indblik i en verden, hvor døden kører på merkantile samlebånd, lig hentes, køres, anrettes, køres væk og kremeres. Mest af alt er disse to mænd nogle kæmpe karakterer, formentlig med hamrende ADHD, som det er stærkt dragende at være i selskab med.

/Thomas Balslev

LÆS OGSÅ:

Find mere om
Footer graphics