Den måske mest populære genre indenfor podcasts får ofte (og med rette) kritik for at lave spekulativ underholdning ud af tragiske oplevelser. Men ikke desto mindre har podcasts som fx ‘S Town’ været helt afgørende for podcastens gennembrud som medie, og et væld af dem er ikke bare spændende, men har også god, grundig og nødvendig journalistik som grundstof.
Her på Heartbeats producerer vi også selv blandt andet ’Mord i Nord’ for Podimo, der er et uhyre populær i flere lande, og vi lytter også selv til en masse, som vi gerne vil hylde her. De er nemlig alle forbryderisk gode.
‘The Village’
I årene 2010-2017 forsvandt en række mænd sporløst fra Torontos Gay Village. Udover deres forbindelse til The Village havde de alle det tilfælles, at de var fra etniske minoritetsgrupper, og at ingen uden for det homoseksuelle miljø umiddelbart ville savne dem.
Podcasten er en både rørende og medrivende fortælling om den frygt, der gennem syv år hærgede Torontos Gay Village. I seriens otte afsnit guider vært Justin Ling lytteren gennem den forfærdelige historie om seriemorderen Bruce McArthur, som på mest udspekulerede vis udvalgte sine ofre. Det er både en historie om homofobi, skam og skyld, og om et helt lokalmiljøs frustration over ikke at blive taget alvorligt af politiet.
Jeg faldt selv over podcasten efter at have været på et udvekslingsophold i Toronto i 2019, hvor McArthur-sagen var over alt i medierne. Så da jeg fandt The Village, var det først en kærkommen måde at få stillet min nysgerrighed på. Men jeg endte med at blive helt opslugt af historien. Især alt det som går forud for McArthur-sagen. For podcasten tegner også et bredere portræt af Torontos homoseksuelle miljø og hele den historie, der har været med til at forme det fællesskab, der findes i The Gay Village i dag. Derudover er podcasten også flot monteret med lyddesign, reportageelementer og arkivklip, hvilket gør den behagelig at have i ørene trods de barske tematikker.
The Village udkom først som sæson 3 af serien Uncover fra CBC, men findes nu også som selvstændigt show med flere sæsoner. Uncover er desuden generelt anbefalelsesværdig. Hver sæson dykker ned i en historie i ægte Serial stil. Sæson 1 Escaping NXIVM er også virkelig god.
/ Emilie Westh Wold
Det levende bevis
Det levende bevis er en DR-podcast, der tager udgangspunkt i en sag om to piger fra Fredericia, der tager på ferie i forældrenes hjemland Kenya. Her bliver de angiveligt udsat for omskæring, og efter hjemkomsten til Danmark bliver forældrene først arresteret og senere dømt. Men pigerne selv påstår hårdnakket at de ikke er omskåret, og flere eksperter bakker pigernes fortælling op.
Selvom det kun er den ældste af søstrene der medvirker, og under dæknavn, er det både en ærlig og nærværende fortælling, hvor man virkelig kommer ind under huden på pigen. Man føler man er en del af hendes frustration, og der er svært ikke at fatte sympati for hende og familiens situation.
Podcastens følger hele processen, og i de sidste afsnit tager den også problematikken væk fra den persondrevne fortælling og begynder at arbejde med en systemkritik. Den udstiller, hvordan forløbet omkring genprøvelser af sager i det danske retssystem trænger til en revurdering, og den har også ført til, at regeringen nu overvejer at ændre på processen.
Frederik Hugo Ledegaard Thim vandt Cavlingprisen for denne podcast.
/ Mikkel Lau Kristensen
Hør den på DR Lyd
’Mogul’
Han var en konge – og en kongemager – indenfor hiphop. Navne som 50 Cent, Missy Elliot og Busta Rhymes hjalp han frem på scenen og gjorde som pladeselskabsmand og manager til mangemillionærer. Men hvorfor skulle han dø? Begik han selvmord? Eller stod der en forbrydelse bag, som flere af hans nærmeste mener?
Den fremragende podcast ’Mogul’ handler om musikmanageren Chris Lightys vilde liv og tragiske død. Egentlig er det ikke rigtig en True Crime-podcast, for der er formentlig ikke tale om en forbrydelse, selvom mange, inklusiv hans bror og rapperen 50 Cent, prøver at få hans død til at være det. Det er nemlig tabu i miljøet, at en umiddelbar stærk og succesfuld mand som Chris Lighty kunne finde på at tage sit liv.
Men som podcasten flot fremviser er alt langt fra harmonisk i mogulens liv på trods af den enorme succes og den enorme sum penge.
Podcasten bruger flittigt (og kløgtigt) flere virkemidler fra genren, som er med til at holde en grundlæggende spænding hele vejen igennem. Første sæson, som er den, jeg vil anbefale her, var så succesrig, at man siden er fulgt op med flere sæsoner (om andre markante skikkelser), og dens succes var også en af årsagerne til, at Spotify købte selskabet bag, Gimlet Media, for over to milliarder kroner.
/ Emil Norsker
S-Town
Det er nok egentlig falsk markedsføring at kalde Brian Reeds podcast S-Town for True Crime. For selvom podcasten starter med en mulig forbrydelse, så er det en helt anden historie, der folder sig ud over seriens syv kapitler.
Det hele starter, da Brian Reed, der arbejder på den berømte podcast ’This American Life’ modtager en mail med den æggende emneoverskrift: John B. McLemore lives in Shittown, Alabama, og navnet viser sig at tilhøre en pessimistisk, hyperintelligent og lige så excentrisk urmager.
Den gode John B. er overbevist om, at der er blevet begået et mord i hans hjemby, den åndsforladte sydstatsflække, Woodstock, og han har en begrundet mistanke om, hvem den skyldige er.
Reed beslutter sig for at undersøge sagen nærmere, men det viser sig hurtigt, at der ikke er megen hold i den skøre urmagers anklager. Til gengæld begynder en anden historie at folde sig ud for øjnene af Reed. Nemlig historien om John B. McLemore himself, og dét er altså ikke en helt kedelig en af slagsen.
/ Emil Riscaldini
‘Unreformed’
De blev slået og sultet. De arbejdede hele dagen i bomuldsmarkerne, og om natten sov de på madrasser gennemvædet af urin. Det kunne være en beskrivelse af tilværelsen på en slaveplantage i USA for flere hundrede år siden.
Men det var hverdagen for de sorte børn, der i 1960’erne var blevet fjernet fra deres forældre og anbragt på skolen Mt. Meigs i den amerikanske stat Alabama – i et gennemsegregeret samfund. Den spritnye amerikanske podcastserie ‘Unreformed’ er ikke et klassisk true crime-format med et whodunnit-plot.
Men med sin gru og vilde afsløringer bliver man som lytter helt opslugt af Mary, Lonnie og de andre tidligere anbragte børns kamp for retfærdighed, når de mere end halvtreds år senere sætter ord på, hvordan det var at være kriminaliserede “negro children”.
Podcastserien afslører en skamfuld plet i USA’s historie. Og den er en del af en større fortælling om borgerrettighedsbevægelsens kamp. For lige uden for murerne, hvor børnene på Mt. Meigs var spærret inde, havde Rosa Parks få år forinden nægtet at rejse sig for en hvid mand i bussen og Martin Luther King blev arresteret for at opfordre til demonstrationer for sortes rettigheder.
Seriens tema minder om afsløringerne af myndighedernes historiske svigt af danske børn – som DR’s ‘Spiralkampagnen’ og fortællingen om drengene fra børnehjemmet Godhavn i Nordsjælland, der siden har fået en officiel undskyldning for de uhyrligheder, myndighederne udsatte dem for i 1960’erne.
Man kunne håbe på, at det samme vil ske for børnene fra ‘Alabama Industrial School for Negro Children’.
/ Sidsel Brandt Hasberg