Husgavl i Nordvest

Fra Rentemestervej til Møntmestervej: Nu står nordens største open air gavl-galleri færdig i Nordvest

Danske og udenlandske kunstnere har på tre år forvandlet 16 husgavle i Nordvest til kunstværker. Nu er projektet færdigt, og københavnerne inviteres derud og kigge.

Du har måske allerede lagt mærke til dem, hvis du har bevæget dig på Rentemestervej i Nordvest. Gavlene. De ligner ikke gavle i almindelighed, nok snarere kunstværker.

Det er der en god forklaring på. De seneste tre år har kunstnere som HuskMitNavn, Peter Birk og Mikael B nemlig givet det gamle nabolag omkring andelsforeningen A/B Mønten en frisk overhaling som en del af et stort gavlprojekt, der er kurateret af kunstsamleren og iværksætteren Jens-Peter Brask.

Nu er projektet med samtlige 16 gavl-kunstværker færdigt, og det betyder, at otte yderligere kunstværker på Møntmestervej slutter sig til de i forvejen otte værker på Rentemestervej, som blev lavet i perioden 2017-2018.

Dermed kan københavnerne nu – kvit og frit – opleve nordens største open air gavl-galleri ved blot at slentre gennem Nordvestkvarteret med åbne øjne.

“Jeg har ønsket at skabe et stort udendørs galleri, som man kan besøge, når man kan og vil – og hvor man frit kan vælge at bruge tre minutter eller tre timer på at udforske kunsten. Forhåbentlig vil gavlene fremkalde ny dialog blandt beboerne, når de mødes på gaden eller i trappeopgangen”, siger Jens-Peter Brask.

Husgavl i Nordvest

Inspireret af Berlin og Miami

Projektet, der blandt andet er støttet af Områdefornyelse Nordvest og Bispebjerg Lokaludvalg, er inspireret af street art i byer som Berlin og Miami, hvor man har haft held med at omdanne nedslidte bydele som Schöneberg og Wynwood til attraktive kunstmekkaer.

“Samtidig trækker jeg på en dansk tradition. En af mine egne danske favoritter, Henrik Heerup, malede virkelig flotte gavle helt tilbage i 1950’erne og 1960’erne. Den kunstform vil jeg gerne videreføre”, siger Jens-Peter Brask.

Udenlandske kunstnere som japanske Lady Aiko, franske Coline Marotta og amerikanerne Boy Kong og Mason Saltarrelli har også bidraget til projektet, hvor de har haft fuldstændig frie hænder til at udfolde sig kunstnerisk.

Der er arrangeret to offentlige rundvisninger ved hjørnet af Møntmestervej og Smedetoften den 23. oktober og den 29. oktober, begge dage fra kl. 16-17, og det er ganske gratis.

PR-fotos

Footer graphics