Fie Graugaard & Ulrich Kern-Hansen
Øko-pionererne Fie Graugaard & Ulrich Kern-Hansen. Foto: Jes Gravgaard

De stiftede Hanegal for 30 år siden: Nu vil øko-ægteparret fra Silkeborg have os til at spise ærter og bønner

Mød idealisterne Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard, der er i pensionsalderen, men netop har investeret 50 millioner i økologiske, danske planteproteiner.

”Jeg hævede min pensionsopsparing fra Dansk Magisterforening i 1991 og købte ti grise,” fortæller Ulrich Kern-Hansen om starten på Hanegal, som han skabte i 1993 med sin kone Fie Graugaard. Parret var øko-pionerer i Danmark og var de allerførste til at lancere en dansk økologisk linje af charcuteri uden nitrit, gluten og allergener, fremstillet af deres egne fritgående grise.

I dag har Hanegal vokset sig til en virksomhed med en omsætning på omkring 100 millioner kroner. Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard er ude, og de har netop solgt deres sidste aktier for at finansiere deres nye projekt, som de har skudt 50 millioner kroner i: En økologisk serie af foreløbig fire detailprodukter baseret på ærter og hestebønner, under navnet Plant Mate, som du allerede kan finde på hylderne hos både Irma, Bilka, Føtex og online hos Nemlig.com.

Det skyldes blandt andet en helt ny kæmpefabrik i Hedensted, der står klar til fremtidens plantebaserede eventyr.

”Vi har opbygget en gigantisk stor kapacitet i forventning om, at markedet eksploderer de næste år i en grad, der ikke er til at fatte,” lyder det uden blusel fra Ulrich Kern-Hansen, der ellers ikke just er typen med store verbale armbevægelser, men som vel nok må siges at have en vis næse for fødevaremarkedet.

Pionerer uden plan

Penge har dog aldrig været drivkraften, og Hanegal blev i sin tid også skabt uden en masterplan.

”Vi var de første i Danmark med egne økologiske frilandsgrise, men vi fandt først ud af bagefter, at vi hverken havde slagteri eller kunder til kødet. Derfor måtte vi selv skabe en aftager, så vi lavede et gårdslagteri og skabte vores egne produkter med kødet som råvare,” fortæller Urich Kern-Hansen.

Også det nye plantebaserede projekt opstod ved en tilfældighed, denne gang under et åbent hus hos Teknologisk Institut i Kolding, hvor Ulrich Kern-Hansen til sin store overraskelse oplevede noget, som han betegner som ”helt fantastisk i forhold til det øvrige marked.”

Det var nemlig lykkedes institutleder Per Lang Sørensen at fremstille et granulat på basis af ærter og hestebønner fremfor sojaprotein, der ellers er normen. Granulatet var desuden fremstillet uden isolat og kemiske hjælpemidler, hvilket ikke er set før.

Er der ærter i? Ja, det er der! PR-foto

Sateme en stor fabrik!

En måned senere var startkapitalen rejst, Per Lang Sørensen fra instituttet blev ansat, og det nye firma Organic Plant Protein var en realitet. Produktserien består foreløbig af plantehakket, plantestykker, plantestrimler og planteprotein med en fin struktur, der er egnet til brød og kager. Desuden findes der andre linjer målrettet restaurantmarkedet og fødevareindustrien. Planen er, at 95 procent af produktionen skal gå til eksport, men lige nu hører man ikke så meget larm fra maskinerne som forventet. De venter på, at coronatågen letter.

”Vi har en meget stor kapacitet på produktion af 5.000 tons planteproteiner, og det svarer faktisk til kødet fra 320.000 slagtesvin, hvis man omregner det i proteiner. Det er sateme en stor fabrik!” lyder det på godt jysk fra Ulrich Kern-Hansen.

For Ulrich Kern-Hansen og Fie Graugaard er det altafgørende, at råvarerne både er økologiske, uden kemi, har en fin tekstur og en neutral smag, og det er faktisk unikt i forhold til konkurrenterne på det globale marked. Helst skal råvarerne også være danske, og det håber de kan blive en realitet fra 2022.

Plant Mate vegetarkød
PR-foto

Parret bor på et 11 hektar stort selvforsynende landsted i Resenbro udenfor Silkeborg, og husstanden tæller i dag to nyindkøbte grise, fire køer, to æglæggende høns og nogle gårdkatte. Sidste år, da Ulrich fyldte 70 år, forærede han sig selv en lyseblå Tesla 3 med nummerpladen ”Organic”, mens Fie kører i en fem år gammel hvid el-Berlingo, som på en god dag har en rækkevidde på 90 kilometer: ”Ja, her var vi relativt tidligt fremme i elbilens udviklingsforløb,” klukker han.

Og parret har ofte begivet sig ud ad nye veje:

”Som mange andre bekymrer vi os om klima, miljø, dyrevelfærd og sunde fødevarer, men hvor de fleste bliver aktivister, politikere eller arbejder i organisationer, har Fie og jeg valgt at forsøge at påvirke udviklingen ved at etablere virksomheder, som viser nye veje til en mere bæredygtig produktion af fødevarer. Jeg er meget inspireret af dette citat fra New Age Magazine i 1981 af den amerikanske arkitekt og filosof Buckminster Fuller: ”The things to do are the things that need doing, that you see need to be done, and that no one else see need to be done”.

“Altså”, konkluderer Ulrich Kern-Hansen: ”Ingen andre ville skabe Hanegal eller bygge en monsterfabrik til økologiske planteproteiner, hvis vi ikke gjorde det.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Footer graphics