Reveal Party Emily Holm Nyhuus musik
Foto: Rita Kuhlmann

Emily Holm Nyhuus fra Reveal Party: “Der er en grænse for, hvad jeg kan opnå som kunstner”

Emily Holm Nyhuus skriver inderlige sange om hormonbehandlinger og break ups, så det kan mærkes helt ned i tæerne. Vi mødte den hypede musiker til en snak om ambitioner og at føle sig som en labrador.

For Emily Holm Nyhuus er det at skrive sange først og fremmest et personligt projekt. Under kunstnernavnet Reveal Party udgav hun i 2020 ep’en ‘You stole a year of my life’, hvis titel refererer til den 15 måneder lange venteperiode, hvor hun ikke vidste, om hun ville blive godkendt til hormonbehandling. Det bliver næppe mere personligt end det.

På den anthem-agtige ‘I’m a girl’ erklærer hun med lige dele skrøbelighed og slagkraft i stemmen, at såfremt kvinder eksisterer, er hun en af dem – på trods af aldrig at have fået valget:

“I’m a girl that’s a choice I must’ve missed / I’m a girl insofar as we exist / doesn’t make me wrong / doesn’t mean I’m hurting anyone”

Det er let at læse et større kønspolitisk budskab ind i Reveal Partys tekster, men der er som udgangspunkt ikke en politisk eller aktivistisk agenda i musikken, fortæller Emily Holm Nyhuus. Hun skriver for at bearbejde sine egne følelser, og så håber hun på, at andre queer-personer kan spejle sig i hendes tekster.

”Mine sange handler om alle mulige ting, og så bliver de ofte tolket ind i en bredere samfundskontekst. Det politiske rammer mig kun, fordi det også rammer mig personligt,” fortæller Emily Holm Nyhuus, da jeg møder hende en solbeskinnet augustdag i Søndermarken til en snak om hendes musik og håb for fremtiden – som musiker og menneske.

Siden udgivelsen af debut-ep’en har der været drøn på for Reveal Party. Singlen ‘You Skip My Turn’ featuring den dansk/færøske rockmusiker Brimheim er blevet spillet stabilt i radioen de seneste måneder, og hen over sommeren har kalenderen været fyldt ud med koncerter. Til december skal Reveal Party varme op for norske Okay Kaya i Lille Vega, og der er så småt ved at blive lagt planer for udlandet også.

Emily Holm Nyhuus har nemlig ambitioner om at nå ud til et publikum uden for Danmark, og særligt USA, hvor størstedelen af hendes musikalske inspiration kommer fra, trækker i hende. Men som transkvinde er der også grænser for, hvor hun kan tage hen og turnere.

“Som hvid cishet (ciskønnet heteroseksuel red.) kunstner kan du spille alle steder, det kan jeg ikke nødvendigvis. Jeg kan for eksempel ikke tage til Ungarn, Polen eller Rusland og turnere, uden at det ville være en forholdsvis utryg oplevelse for mig. Så der er en øvre grænse for, hvad jeg kan opnå som kunstner, som bare ikke er der for andre,” forklarer hun.

Hun stiller sig samtidig kritisk over for debatten om repræsentation, der har været i musikbranchen i løbet af de seneste par år. Hun mener nemlig, den desværre ofte er forholdsvis overfladisk.

”Alle vil gerne vise, at de går op i noget, men samtidig går de ikke rigtig ind for kvoter. Så de booker kun minoritetspersoner, når det lige er belejligt. Nu er det noget, der er oppe i tiden, men det har det jo ikke været særlig længe,” siger Emily Holm Nyhuus og kigger op mod solen, så hendes lyserøde øjenskygge glimter, inden hun fortsætter:

“Og så er der så meget i musikbranchen, der ikke er betalt. Det går jeg meget mere op i, sådan: “Fucking giv mig nogle penge for mit arbejde. Giv kvinder nogle penge, giv transpersoner nogle penge, hyr nogle queer-personer, der ikke er hvide.” Jeg vil jo altid gerne spille, men det er også et job for mig.”

Opvokset på internettet

Reveal Party er ikke, som man ellers kunne tro, et band, men består udelukkende af Emily Holm Nyhuus, der selv skriver og producerer al musikken på sine “shitty hovedtelefoner”. Resultatet er et mix af støjede guitarer, overstyrede synthesizere og Emily Holm Nyhuus’ indtrængende vokal og personlige tekster.

Ifølge hende selv er Reveal Partys lyd et sammenkog af alt det musik, hun har lyttet til og er blevet inspireret af gennem sit liv.

“Jeg laver bare det musik, jeg har lyst til. Jeg bevæger mig selvfølgelig inden for nogle genrer, men jeg føler mig ikke bundet af genrer. Men jeg kan nok ikke komme uden om, at jeg er lidt af en indie-emo-girl.”

Reveal Party musik Emily Holm Nyhuus Fotograf Rita Kuhlmann

Faktisk ville Emily Holm Nyhuus foretrække, hvis vi kunne lave det her interview på engelsk.

Når hun taler, bruger hun engelske udtryk i flæng, og når hun er ude at optræde med Reveal Party, foregår al kommunikation med livebandet og publikum på engelsk. For hende er det det mest naturlige i verden. Engelsk er det sprog, hun tænker på, skriver på og taler med sine bedste venner.

“Jeg er vokset op på internettet. Når man ikke føler sig velkommen i samfundet, er internettet et godt sted at føle sig tryg, og her foregår det meste på engelsk. Det gælder også meget af queer-miljøet i det hele taget.”

Det handler om den kunstneriske helhedsoplevelse. For Emily Holm Nyhuus giver det ingen mening at synge på ét sprog og tale et andet på scenen. Men det er også et spørgsmål om inklusion.

Sangen ‘You moved back west’ er inspireret af en af hendes tætte venner, som endte med at flytte tilbage til USA fra Danmark, fordi det var for svært at blive optaget de i sociale fællesskaber – blandt andet på grund af sprogbarrieren.

“Det er bare fucking svært at få venner i Danmark, hvis du ikke snakker dansk. Hvis en gruppe danskere sidder sammen med en international person, så starter de måske med at snakke engelsk, men så slår de over i dansk, så snart de får muligheden. Sådan er det altså ikke i andre lande.”

Hvad tror du, det skyldes?

“Det ved jeg ikke. Der er i hvert fald en tendens til, at alle bare er sammen med deres gymnasie- eller højskolevenner, og så bliver der ikke lukket andre ind – og det gælder også sproget. I Danmark er vi ikke på nogen måder så progressive, som vi går og lader som om.”

Labrador-energi

Mens vi skyder billederne til artiklen, fortæller Emily Holm Nyhuus, at hun identificerer sig selv med hunderacen labrador. Det er noget med den positive energi, det sociale gå på-mod og det lange bølgede hår, der kan minde om et par hundeører, der bare gerne vil nusses. Med andre ord en rigtig hyggetype.

Reveal Party musik Emily Holm Nyhuus Fotograf Rita Kuhlmann

Da Reveal Party optrådte på festivalen UHØRT i forrige weekend, var det imidlertid ikke just en koncert, der emmede af bløde hundeører og hygge. Iført sort mesh-trøje med blomsterbroderier introducerede Emily Holm Nyhuus på bedste emo-manér sine sange for publikum: “This is a suicide song but I made it country, so it’s… fun,” lød det fra scenen med lige dele stoneface og glimt i øjet, mens publikum hujede tilbage.

Da jeg spørger ind til i hvor høj grad, Reveal Party-Emily er en karakter, hun tager på sig, affejer hun dog hurtigt spørgsmålet.

”Jeg føler ikke, jeg træder ind i en karakter, koncert-Emily er bare en anden side af mig. Så synes jeg måske, det er sjovt at have en lidt mere bad bitch-attitude på, men det handler jo bare om sociale arenaer. Det er ligesom, når man tager ud og danser. Så er det ikke fordi, man er en anden person. Så danser man bare,” siger Emily Holm Nyhuus og småhopper, mens hun bevæger armene rytmisk for at illustrere dansebevægelser.

”Sådan er det også, når jeg spiller koncerter. Så spiller jeg bare.”

Og det gør hun meget for tiden, spiller koncerter. Sidste uge spillede hun seks koncerter på fire dage, og hvis hun selv kunne bestemme, blev det ved sådan.

Det er der en helt konkret grund til.

“Men mit eneste rigtige mål musikmæssigt er at blive ved med at lave det, jeg laver. Jeg tror ikke rigtig, jeg kan finde ud af andet.”


Du har netop læst en artikel fra Heartbeats.dk ❤️

Find mere om
Footer graphics