X Factor-dommer og DJ Martin Jensen
Foto: Lasse Lagoni/TV2

X Factor-dommer Martin Jensen: “Det er faktisk ikke ukulelen, jeg hader. Det er personerne, der spiller på den”

Martin Jensen er en af Danmarks helt store internationale artister, men mange lærte først hans navn at kende, da han tonede frem på skærmen som X Factor-dommer. Mange elsker ham, andre disser ham, men anmelderne er enige om, at den unge DJ giver det halvstøvede tv-koncept en renæssance.

Selvom du måske først har lært hans navn at kende nu, har du sandsynligvis danset til hans musik i mange år. ‘Solo Dance’, ‘Miracles’ og ‘All I Wanna Do’ er alle titler i hans bagkatalog af hittracks, som har spillet klubber, festivaler og stadions op over hele verden. I sin ungdom troede Martin Jensen egentlig, at han skulle overtage sin fars maskinhandel i den jyske by Sorring, men da hans gennembrud kom, gik det stærkt med den internationale karriere. 1. januar i år debuterede den 29-årige DJ som dommer i X Factor – som den yngste i programmets historie.

Hvorfor sagde du ja til at være dommer i X Factor?

“Jeg sagde ja, fordi mit tour-liv i 2020 var ikke-eksisterende, og fordi jeg så det som en udfordring; X Factor er en mulighed for at arbejde med artister og udvikle talent, hvilket er noget, jeg også vil. Jeg tænkte selvfølgelig over, hvordan det ville gavne mig at være med i et sådant tv-program. Ville det skade mit brand, eller ville det gøre mit brand bedre? Jeg endte med at beslutte, at jeg må tage nogle chancer en gang imellem. Desuden var det også en oplagt mulighed for at redde min økonomi bare en lillebitte smule i 2020.”

Hvad er det, du kan bidrage med til programmet?

“Det bliver måske et lidt arrogant svar, men se blot de tre første afsnit.”

Tænker du over, hvordan du optræder på tv?

“Jeg vil bare være mig. Jeg skal ikke ind og tage en eller anden facade på for at lege Ankerstjerne, for jeg er ikke Ankerstjerne. Jeg er mig. Det sagde jeg også til producerne, da de spurgte mig om, hvilken person jeg ville være. Jeg sagde til dem, at de måtte hyre en skuespiller, hvis de ville caste til en rolle. Så blev vi enige om, at dét snakkede vi ikke mere om.” 

Jeg tænkte umiddelbart, at de unge ville være kategorien for dig. Hvad tænker du? 

“Jeg er faktisk mere glad for de voksne nu, efter vi er kommet i gang. Først syntes jeg også, de unge var interessante, men jeg kan godt mærke, at der er lidt mere ballast ved de voksne. Hvis jeg havde fået de unge, var jeg kommet på opgave. Kommer du direkte ind fra gymnasiet eller 10. klasse, har du ikke helt det samme gåpåmod, som du har, hvis du har arbejdet og mødt modstand hele vejen.”

Årets tre X Factor-dommere. Martin Jensen sidder yderst til venstre. Foto: Lasse Lagoni/TV2
Har man tid til at passe sin egen karriere samtidig med et krævende tv-program som X Factor?

“Jeg kører X Factor hele dagen, og om aftenen skal jeg have styr på min egen musik, egne udgivelser og ikke mindst holde fast i nye projekter. Jeg er også ved at starte en webshop, hvor jeg sælger de billeder, jeg tager ude omkring i verden. Jeg ved ikke, hvorfor jeg er begyndt på det lige nu. Min arbejdsdag starter ved en 9-tiden, og så kører jeg til omkring 2 eller 3 om natten. Jeg passer to fuldtidsjob ved siden af hinanden.”

Hvordan har 2020 været for dig?

“Jeg har ikke rejst lige så meget, som jeg plejer, men i stedet har jeg opbygget mit brand. Jeg har bygget et livestream-show på Twitch, der fik små otte millioner visninger fordelt på seks shows, jeg fik lavet en kontrakt med X Factor og udgivet musik med Jason Derulo og Imanbek.”

Jeg læste en artikel fra BT, hvor du er citeret for at sige: “Vi lever i det mest negative, selvforstyrrende, jantelovs-lorteland i verden, hvor alle folk skal være negative, hvis nogen har succes.” Hvorfor er det et problem?

“Problemet bliver, at der ikke er nogen, der gider kæmpe for succes i Danmark, hvis det eneste, man møder, er modstand? Hvorfor skulle man det, hvis succes resulterer i, at du bliver hængt ud og svinet til. Jeg kan blandt andet se, der er flere større personligheder, der vælger et standpunkt i forhold til mig. Det er cool, men at lave et offentligt statement om, at jeg er en ‘pauseklovn’, ‘middelmådig’, eller at jeg ikke er dygtig til mit arbejde for at få sig selv til at shine, er folkeskolen-logik. Så er vi ved børnene, der mobber andre, fordi de skal vise, at de selv er stærkere. Det er sygt, at det danske samfund vil være med til logikken om, at jo mere man kan svine hinanden til, jo sejere er man. I alle andre lande ville det være den kloge, der får ros, fordi han skaber Space-X i freemtiden. Herhjemme er det de kloge, talentfulde og kreative, der skal hakkes ned. Derfor er dét citat helt nøjagtigt, hvad jeg mener – i hvert fald i forhold til den danske musikbranche.”

Har du selv været offer for det?

“Ja, der er da ikke nogen, der kan lide, at der kommer en jysk dreng og traktorsælger ind fra højre. Det er i øvrigt dét, der altid bliver kørt på; ikke, at jeg arbejdede med musik i 11 år, inden min professionelle karriere startede. Man vænner sig til det, for det er en del af gamet. Men jeg må også indrømme, at hvis der er skrevet noget, som virkelig irriterer mig, svarer jeg igen. Jeg kunne vælge at spille på det: Ja, jeg var traktorsælger i Jylland – og det har fået mig 1.000 gange længere end de andre. Du valgte at gå på universitetet og arbejder i Netto nu, fordi du fik stress under uddannelsen, mens jeg har en international karriere. Hvem nåede længst? Men det ville bare få os tilbage til det negative, hvor man rakker ned på andre. Det giver ikke mening. Vi har et godt socialt system, men skal man virkelig henrettes af hele nationen, fordi man siger, at en ukulele er et lorteinstrument? Altså, come on.”

Apropos det: Har du nogen kommentarer til Ukulele-gate?

“Til Simon Kvamm? Nej. Haters gonna hate.”

Men hvorfor egentlig hader du ukulelen så meget?

“Det er faktisk ikke ukulelen, jeg hader. Det er personerne, der spiller på den. I programmet sagde jeg blandt andet, at Taylor Swift ikke spiller på en ukulele, og så er der selvfølgelig nogle af de her ukulele-piger, der har siddet og googlet dét hele natten. Men om Taylor Swift spiller på den, er slet ikke budskabet. Budskabet er, at ukulelen er et fantastisk instrument, hvis du kan spille på den. Et klaver er et fantastisk instrument, hvis du kan spille på det. Det samme med trommer, trompet, what so fucking ever. De her piger kan ikke spille på ukulelen udover de fire akkorder, som de har lært. De ødelægger instrumentet, fordi de ikke lærer det ordentligt, men gemmer sig bag det dårlige guitarspil. Jeg kan hverken spille på en guitar eller ukulele, og derfor gør jeg det ikke. Jeg kan heller ikke synge, derfor synger jeg ikke. Lad være med at stille dig op i X Factor med et instrument, du ikke mestrer.”

Var der virkelig så mange ukuleler, som vi sidder hjemme i stuerne og tror?

“Hele tiden. Der var så mange ukuleler, at det var helt åndssvagt.” 

“Når man læser kommentarfelterne på Facebook, er der mange der skriver, at ‘du bare er dj og ikke ved noget om musik’. Hvad tænker du om det?

“Det er fint nok, det må de gerne. Sidst, jeg tjekkede, så jeg ingen af dem på toplisten over de mest streamede artister i verden.”

Anmelderne elsker dig. Kunne du overveje at være med igen næste år?

“Jeg har tænkt meget over det, og jeg vil absolut ikke afvise det. Jeg synes, det er en skideinteressant oplevelse. Men jeg ved det ikke, for det kommer an på, hvordan verden ser ud. Under alle omstændigheder skal der ikke herske tvivl om, at jeg har fået en gnist for det. Og så er der gratis kage under optagelserne.”

Find mere om
Footer graphics