Drag queen Mizz Privileze
Mizz Privileze. Foto: Filip Vest

Do’s and don’ts med en drag queen: “Det kan godt være, du kender den sang, der kommer på, men jeg er stjernen, skat”

Copenhagen Pride er i fuld galop, og regnbueugen byder blandt andet på masser af tyl, glitter og lipsyncing. Men hvad er egentlig god stil til et dragshow, og hvad skal du bestemt ikke give dig i kast med? Vi har sat Michael Bjerring, bedre kendt som Mizz Privileze, i stævne til en omgang do’s and don’ts til både grønne og garvede dragshow-gængere.

Do’s:

1. Vid, at det er en kunstform for alle

”Alle kan lave drag, så man skal ikke gå ind med en forventning om, at man bare skal se homoseksuelle mænd i kjoler. Drags kan være alt. Drag kan både være sjovt, underholdende, perspektiverende og følsomt. Jeg tror, mange tænker drag som én størrelse. Jeg synes, det er vigtigt, at man i hvert fald er klar over, at drag først og fremmest er en kunstform, hvor man leger med kønsudtryk. Det har ikke noget med kønsidentitet eller seksualitet at gøre, og drag kan være meget forskelligt. Så man kan aldrig helt vide, hvad for en oplevelse man får, når man skal til dragshow.”

2. Vi er ikke alle sammen som RuPaul

”Drag kan også være mere end ’RuPaul’s Drag Race’ (populært tv-program, hvor drag queens dyster mod hinanden, red.). I dragverdenen er man enten en local girl eller en Ru, hvis man har været med i ’RuPaul’s Drag Race’. Der kan være rigtig stor forskel, fordi dem, der har været med i ’RuPaul’s Drag Race’, kan være mere mainstream – der er for eksempel ikke mange, der har overskæg og kropsbehåring som mig. Der skal de i lidt højere grad passe til en forestilling om, hvordan man ser ud som stereotyp kvinde. Så man skal ikke forvente, at det, man ser på tv, er det, man får, når man tager til lokalt show. For det kan være alt muligt forskelligt. Vi er ikke begrænset til Rupauls regler.”

3. Hav et åbent sind og vær nysgerrig

”Det kan godt være, du var til ét dragshow, hvor du tænkte, det var meget pik-og-patter-jokes, og det er du ikke til, men det betyder ikke, at drag kun er sådan. Du kan også være til et andet slags dragshow, hvor det er vildt abstrakt og kunstnerisk og lipsyncs kombineres med livevokaler. Det ville også være mærkeligt, hvis man tog i biografen og ikke kunne lide filmen, og så aldrig ville gå i biografen igen. Så man skal gå ind til det med meget åbent sind. Især hvis man ikke har sat sig ind i, hvad man tager til for en slags show.”

4. Giv energi tilbage

”Vi elsker at få energi fra publikum. Man skal lidt se et dragshow som et samarbejde mellem performer og publikum. Vi lever af publikums energi, og jo mere de giver os, jo mere giver vi igen. Råb, skrig, syng med, klap, tag ’Stories’, put lys på telefonen – giv alt, hvad du har. Overvej også gerne, inden du tager til dragshow, hvordan dit energiniveau er. Er man træt, skal man nok ikke sætte sig helt forrest, for så ender du nogle gange med at spille en rolle i showet, og der er det fedt, at man er klar til det.”

5. Støt de nye, lokale

”Der er meget forskel på, om man tager til et lille, gratis dragshow med nye performere eller er inde i Pumpehuset eller Vega, hvor det koster 200 kr., og det er de professionelle, der optræder. Ligesom at man tager til open mic-events og ikke forventer, at alle jokes er de bedste i verden, så giv kærlighed og støtte, når du er til dragshow med nye performere, for så vokser de. Hvis man kun har set ‘RuPaul’s Drag Race’ og tænker, at alle drags i Danmark også har outfits på, der koster 40.000, og kan lave alle dansemoves, så bliver man nok lidt skuffet. Mange ting lærer vi hen ad vejen – min drag har også udviklet sig vildt meget, hvis man ser fra første gang til nu. Og det er blandt andet med den støtte fra folk, der er kommet og har bakket mig op, givet mig komplimenter og selvtillid til at blive dygtigere.”

Michael Bjerring au naturel. Foto: Rita Kuhlmann

Michael Bjerring

28 år. Arbejder fuld tid som drag queen og dragtivist under kunstnernavnet Mizz Privileze. Uddannet folkeskolelærer.

Aktuel med serien ’Pride, håb og fællesskab’, der kan ses på appen Ally, og til flere shows under Copenhagen Pride, herunder Drag Night på Rådhuspladsen fredag den 19. august. Se @mizzprivileze på Instagram.

Dont’s:

1. Kommenter ikke kunstnerens æstetiske valg

”Det er ikke superfedt som performer at få at vide, hvilke forventninger du havde til, hvordan en drag skal se ud. Jeg laver jo ikke drag for at følge nogle helt specifikke regler om, hvordan man skal se ud – jeg laver drag for at bryde med forventningerne om, hvordan man skal se ud. Og når nogen kommer op efter et show og kommenterer, hvordan jeg ser ud, og hvilke kønsstereotyper jeg skal leve op til – det synes jeg ikke er fedt. Men man må jo gerne sige, hvad der fungerede godt, eller at man ikke kunne se ens outfit på scenen, eller at det sad skævt. Men man skal have respekt for folks æstetiske valg, for eksempel at have valgt at have overskæg. Tænk over ’spurgt-knappen’. Hvis man lige har knoklet og lavet show i to timer, har man så brug for, at nogen siger, ’din makeup er grim’ eller ’vi synes du trænger til en ny paryk’? Hvis du vil give feedback, så spørg, om modtageren vil have den.”

2. Rør ikke uden samtykke

”Det er en helt klar don’t. Der kan jeg virkelig sætte mig i mange kvinders sko, for når jeg er i drag, så føler folk, de har en helt anden ret til at røre ved min krop og pifte og catcalle. Nogle folk tænker, at man selv beder om det, når man ser sådan ud. De tror, at bare fordi jeg står på en scene og måske laver noget comedy, så må de gå hen i baren bagefter og slå mig i røven. Vi laver jo nogle jokes og skejer ud, når vi står på scenen, men når man så er backstage, skal du ikke tale til mig, som jeg taler til dig, når jeg er på scenen. Der er andre regler, når man står på scenen. Så hav respekt, når showet er slut, men også under. Der gælder de samme regler for drags som for alle mennesker.”

3. Gå ikke op på scenen

”Det er virkelig provokerende. Det er mig, der står med mikrofonen, det er mit show – det kan godt være, du kender den sang, der kommer på, men jeg er stjernen, skat. Så man skal have respekt og kende sin plads som tilskuer. Du ville heller ikke gå op, hvis Beyoncé stod og optrådte, og danse med på scenen. Så hav respekt for scenepladsen, medmindre du bliver inviteret derop.”

Mizz Privileze
Mizz Privileze. Foto: Filip Vest

4 Vær ikke bange for at klæde dig på til begivenheden

”Jeg synes, det er fedt, når man møder op og er klar til fest. Du skal ikke være bange for at skille dig ud og have det tøj på, du har allermest lyst til, også selvom du er til show på en mandag. Drag er en skidegod ramme til at være kreativ i, og det er altid megafedt at se ned i publikum og se, at folk har taget den flotte bluse på, den ekstra glimtende skjorte eller glitter under øjnene, så man skal ikke være bange for at eksperimentere og have det sjovt, også selvom man ikke selv er på scenen, for det bidrager også.”

5 Tro ikke, at det kun er for LGBTQ+

”Du skal ikke være LGBTQ+ for at være til dragshow. Alle kan opleve den her kunstform, i alle aldre, og der er jo for eksempel også dragshows for børn. Så man skal ikke tro, man skal have en speciel identitet eller køn. Men det er klart, at historisk set er drag en protest mod kønsroller, som især har betydet meget for queer-personer. Men alle er velkomne! Når man ser mænd lave drag, er det en reminder om, at man kan være mand på alle de måder, man vil, så det tror jeg også kan være rigtig befriende for mange heteroseksuelle mænd at se. Man skal ikke tro, at man ikke er velkommen.”

Footer graphics